Gnocchi z pieczarkami i szpinakiem w pysznym, pełnym smaku sosie śmietanowym to wyjątkowo ciekawa propozycja na szybki obiad. Ten wegetariański obiad nasyci, nie wydrenuje Ci portfela i sprawi, że Twoje kubki smakowe aż zatańczą z radości 😉 Te włoskie kluseczki ziemniaczane idealnie komponują się z sosami, ponieważ są lekkie i miękkie, dzięki czemu dobrze wchłaniają sosy, zamiast je tylko oblepiać. Dodatkowo wyjątkowy smak pieczarek i baby szpinaku sprawia, że całe danie jest naprawdę warte zrobienia.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Mam w rodzinie zatwardziałych mięsożerców, zwłaszcza po tej męskiej stronie ;), ale przyznam, że kiedy pojawia się na stole ten obiad to właściwie nikt już nie grymasi. Naprawdę można się nim najeść i co warte podkreślenia gnocchi można w tym przepisie z powodzeniem zastąpić naszymi polskimi ziemniaczanymi kluseczkami, czyli po prostu kopytkami. W gruncie rzeczy gnocchi i kopytka są do siebie bardzo podobne 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA GNOCCHI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
linki do przepisów z video:
Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy oraz
Krewetki w sosie maślano – czosnkowym. – Kuchnia Izy
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
GNOCCHI – Gnocchi to włoskie kluseczki przygotowywane głównie z ziemniaków, mąki i jajek, które mają delikatną, puszystą konsystencję i doskonale chłoną sosy. Są podobne do polskich kopytek, choć często są nieco lżejsze i bardziej miękkie dzięki innym proporcjom składników. W tym przepisie można bez problemu zastąpić gnocchi kopytkami, uzyskując równie smaczne danie. Gnocchi do ugotowania w wodzie można bez większego problemu kupić w sklepie albo przygotować je samemu.
BABY SZPINAK – Baby szpinak to młode liście szpinaku, które są zbierane na wcześniejszym etapie wzrostu, dzięki czemu są mniejsze, delikatniejsze i mają łagodniejszy smak niż zwykły szpinak. W sklepach najczęściej sprzedawany jest w paczkach i znajdziesz go w sklepowych lodówkach.
PIECZARKI – Możesz wybrać zwykłe pieczarki albo brunatne albo mix tych dwóch. Aby wybrać dobre pieczarki, zwróć uwagę na ich wygląd i zapach. Powinny być jasne, jędrne i bez plam. Najlepiej wybierać te z zamkniętymi blaszkami. Unikaj pieczarek o kwaskowatym lub stęchłym zapachu. Czyszczenie pieczarek: lekko zabrudzone pieczarki wystarczy przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym lub miękką szczoteczką. Mocno zabrudzone można szybko opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, ale nie moczyć ich długo, aby nie nasiąkły wodą.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: cebula, czosnek, olej roślinny, masło, sól i pieprz, śmietanka 30 %, musztarda np. Dijon, suszony tymianek, opcjonalnie sos sojowy i ser do posypania np. Grana Padano albo Parmezan.

GNOCCHI Z PIECZARKAMI I BABY SZPIANKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pilnuj czasu gotowania, aby uniknąć ich rozgotowania i nadmiernej miękkości. Przede wszystkim nie trzymaj ich w wodzie dłużej niż jest to konieczne. Po ugotowaniu odcedź je na durszlaku, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.
Następnie drobno posiekaj cebulę oraz obierz i zetrzyj czosnek na tarce albo go drobno posiekaj. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki.

KROK 2.
Na patelni rozpuść masło i dodaj trochę oliwy z oliwek albo oleju. Gdy masło się rozpuści, dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pieczarki, przemieszaj je z cebulką i smaż około 5 – 10 minut aż do lekkiego zbrązowienia (złoto – brązowy kolor i większość wody powinna być odparowana). Pod koniec tego czasu dodaj starty czosnek i wymieszaj go z pieczarkami. Na sam koniec smażenia pieczarek posyp je suszonym tymiankiem oraz solą i pieprzem.
Dlaczego czas smażenia pieczarek podałam miedzy 5 a 10 minut i nie można go dokładnie określić?
Czas smażenia pieczarek zależy od ich grubości, ilości na patelni, mocy palnika oraz zawartości wody – cienkie plasterki i mocny ogień przyspieszają proces, a duża ilość grzybów i niższa temperatura go wydłużają. Jeśli pieczarki puszczają dużo wody, najpierw muszą ją odparować, zanim się zarumienią, co może potrwać od 5 do 10 minut.


KROK 3.
Następnie wlej śmietankę 30 % i wodę. Dobrze przemieszaj. Dodaj musztardę Dijon, sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie sos sojowy. Ponownie dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos na średnim albo mniejszym ogniu około 7 – 10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje.


KROK 4.
Teraz dodaj liście baby szpinaku. Można je dodać w całości, ale jeśli chcesz, możesz je też nieco wcześniej posiekać, aby były jeszcze mniejsze. Wymieszaj młody szpinak z sosem i gotuj przez około minutę lub dwie, aż liście szpinaku wyraźnie zwiędną. Następnie dodaj ugotowane gnocchi, wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę, aby upewnić się, że gnocchi są ciepłe. Na koniec polecam jeszcze wszystko posypać startym serem Grana Padano albo Parmezanem.


ŻYCZĘ SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PRZEPISY NA SZYBKIE OBIADY Z GNOCCHI:
Gnocchi z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Gnocchi z kurczakiem i pieczarkami. – Kuchnia Izy
Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. – Kuchnia Izy
Gnocchi z kurczakiem i serkiem śmietankowym. – Kuchnia Izy
Gnocchi z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – śmietanowym. Łatwy obiad! – Kuchnia Izy
plus bonusowe linki do przepisów na szybkie obiady:
10 pomysłów na szybki obiad z kurczakiem. – Kuchnia Izy
Szybki obiad z makaronem bez mięsa. 10 pomysłów. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 526
BIAŁKO: 10,5 g
TŁUSZCZE: 35,8 g
WĘGLOWODANY: 42,8 g

GNOCCHI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Gnocchi z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym
Składniki
- 500 g gnocchi
- 100 g – 200 g baby szpinaku (min. 100 g, a max. 200 g)
- 500 g pieczarek
- 330 – 350 ml śmietanki 30 %
- 1/3 szklanki zimnej wody
- płaska łyżeczka musztardy np. Dijon
- sól i pieprz do smaku
- łyżka sosu sojowego – opcjonalnie, ale mocno zalecam
- 2 – 3 łyżki oleju roślinnego plus łyżka masła
- łyżeczka suszonego tymianku
- około 50 g sera np. Grana Padano, Parmezan – opcjonalnie
Instrukcje
- Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pilnuj czasu gotowania, aby uniknąć ich rozgotowania i nadmiernej miękkości. Przede wszystkim nie trzymaj ich w wodzie dłużej niż jest to konieczne. Po ugotowaniu odcedź je na durszlaku, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.Następnie drobno posiekaj cebulę oraz obierz i zetrzyj czosnek na tarce albo go drobno posiekaj. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki.
- Na patelni rozpuść masło i dodaj trochę oliwy z oliwek albo oleju. Gdy masło się rozpuści, dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pieczarki, przemieszaj je z cebulką i smaż około 5 – 10 minut aż do lekkiego zbrązowienia (złoto – brązowy kolor i większość wody powinna być odparowana). Pod koniec tego czasu dodaj starty czosnek i wymieszaj go z pieczarkami. Na sam koniec smażenia pieczarek posyp je suszonym tymiankiem oraz solą i pieprzem.Dlaczego czas smażenia pieczarek podałam miedzy 5 a 10 minut i nie można go dokładnie określić?Czas smażenia pieczarek zależy od ich grubości, ilości na patelni, mocy palnika oraz zawartości wody – cienkie plasterki i mocny ogień przyspieszają proces, a duża ilość grzybów i niższa temperatura go wydłużają. Jeśli pieczarki puszczają dużo wody, najpierw muszą ją odparować, zanim się zarumienią, co może potrwać od 5 do 10 minut.
- Następnie wlej śmietankę 30 % i wodę. Dobrze przemieszaj. Dodaj musztardę Dijon, sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie sos sojowy. Ponownie dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos na średnim albo mniejszym ogniu około 7 – 10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje.
- Teraz dodaj liście baby szpinaku. Można je dodać w całości, ale jeśli chcesz, możesz je też nieco wcześniej posiekać, aby były jeszcze mniejsze. Wymieszaj młody szpinak z sosem i gotuj przez około minutę lub dwie, aż liście szpinaku wyraźnie zwiędną. Następnie dodaj ugotowane gnocchi, wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę, aby upewnić się, że gnocchi są ciepłe. Na koniec polecam jeszcze wszystko posypać startym serem Grana Padano albo Parmezanem.
Film
