Ten kurczak w sosie słodko – kwaśnym jest absolutnie pyszny i jestem pewna, że wręcz pokochasz ten przepis. Uwielbiam dania w stylu azjatyckim i wiele ich w życiu wypróbowałam, więc wiem o czym piszę 😉 Tego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym przyrządzisz z łatwo dostępnych składników i nie musisz się martwić, że trudno Ci będzie kupić jakiś potrzebny produkt. Koniecznie sprawdź idealne danie kuchni chińskiej, które moja rodzina wprost uwielbia i jeszcze nigdy nie zostały żadne “resztki” 😉
Kilka słów o tym daniu…. Kurczak słodko – kwaśny jest daniem kuchni chińskiej i jest szeroko rozpoznawalny na całym świecie i jak często dzieje się z jakimś popularnym daniem doczekał się mnóstwa różnych wariacji, które zależały od konkretnych preferencji i umiejętności kucharskich. W samej Azji istnieje kilka unikalnych przepisów na tego kurczaka. I to też jest piękno tego dania – nie istnieje jeden przepis, którego nie można zmieniać. Oczywiście jest jedna niezmienna rzecz… to danie to kombinacja słodkich i kwaśnych smaków, które otaczają pysznie przyrządzone kawałki kurczaka. Ostateczny smak dania można dostosować, zmieniając proporcje składników lub dodając inne przyprawy według własnych upodobań. Zawsze warto eksperymentować, aby znaleźć danie idealne dla nas.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIERSI Z KURCZAKA – Potrzebujesz około pół kilograma piersi. To będą dwie duże piersi z kurczaka albo trzy mniejsze. Kurczaka należy pokroić na mniejsze kawałki “tak na jednego gryza”.
MĄKA PSZENNA PLUS PRZYPRAWY – Użyj zwykłej mąki pszennej tortowej. Z mąką trzeba będzie wymieszać przyprawy: słodką paprykę w proszku (zwykłą albo wędzoną) /jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to możesz użyć też łyżeczkę ostrej papryki/, czosnek granulowany oraz pieprz i sól.
SKROBIA ZIEMNIACZANA – Skrobia nada kurczakowi chrupkości. Nie pomijaj! Możesz ją zastąpić skrobią kukurydzianą.
WARZYWA – Papryki i cebula. Użyj dwóch papryk. Polecam użyć jedną czerwoną i jedną żółtą, ale tak naprawdę możesz użyć dowolnych. Poza tym będzie potrzebna jedna zwykła duża cebula. Zarówno papryki, jak i cebulę kroimy na kawałki podobnej wielkości. Z papryk wytnij najpierw środek z nasionami, a potem ją pokrój na kawałki.
CZOSNEK I IMBIR – To są podstawowe składniki kuchni azjatyckiej i oczywiście mają charakterystyczny smak, który świetnie pasuje do całego dania. Polecam użyć zwłaszcza czosnek. Jeśli nie możesz nigdzie kupić imbiru, to możesz go pominąć.
SKŁADNIKI NA SOS:
KECZUP – Keczup jest głównym składnikiem sosu, więc nie można go pominąć 😉 Kup dobrej jakości keczup (normalny, nie ostry). Keczup dodaje charakterystycznego lekko kwaskowatego smaku i fajnego koloru.
SOK Z PUSZKI Z ANANASEM – Po otwarciu puszki z ananasem odlej sok/syrop do osobnego naczynka – jest bardzo potrzebny w tym przepisie. On dodaje słodyczy naszemu daniu.
OCET JABŁKOWY ALBO RYŻOWY – Użyj któregoś z tych dwóch rodzajów octów. Ocet dodaje kwaskowości.
CUKIER BRĄZOWY ALBO MIÓD – Aby dodać słodyczy użyj cukru brązowego (można ewentualnie biały, ale polecam brązowy/trzcinowy). Idealny będzie też miód w formie płynnej.
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przygotuj wszystkie produkty zanim przystąpisz do robienia dania. Z papryki usuń środek wraz z nasionami i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z cebulą. Pokrojone kawałki papryki i cebuli powinny być podobnej wielkości. Kurczaka pokrój na kawałki – wielkość tak “na jednego gryza”.Otwórz puszkę z ananasem i przelej sok/syrop do osobnego naczynia – sok używa się do sosu. Natomiast plastry z ananasa pokrój na mniejsze kawałki (podobnej wielkości albo nieco większe jak kawałki papryki). Czosnek obierz, a z imbiru usuń skórkę (skórkę z imbiru najlepiej usunąć, a właściwie zeskrobać delikatnie łyżeczkę).
KROK 2.
Zaczniemy od usmażenia kurczaka w cieście. W jednym talerzu wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, paprykę słodką, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Możesz też ewentualnie dodać ostrą paprykę w proszku. Do osobnego naczynia wbij jajka i dobrze je rozbełtaj. Najpierw wbij dwa jajka – jeśli okaże się, że to za mało, to dodaj później jeszcze jedno. Do trzeciego naczynia wsyp skrobię ziemniaczaną.
KROK 3.
Pokrój piersi z kurczaka na kawałki, tak na jednego gryza. Każdy kawałek mięsa najpierw obtocz w skrobi ziemniaczanej, potem obtocz w jajku, a na koniec w mące pszennej z przyprawami. Zrób tak z każdym kawałkiem mięsa i odkładaj je na osobny talerz. Zacznij smażyć dopiero, gdy obtoczysz wszystkie kawałki mięsa.
KROK 4.
Na dużej patelni (możesz tez jednocześnie użyć dwóch) rozgrzej dobrze olej (kilka łyżek oleju) i smaż kurczaka około 6,7 minut obracając w międzyczasie przynajmniej 2 albo 3 razy. Kurczaka jest sporo i nie powinien on się stykać ze sobą na patelni, więc trzeba będzie go usmażyć w dwóch partiach. Pod koniec smażenia polecam wziąć jeden kawałek, przekroić go na pół i jeśli w środku nie jest różowy, tylko całkowicie biały, to jest usmażony, i można wyciągnąć już wszystkie. Wszystkie usmażone kawałki odłóż na osobny talerz i zacznij przygotowywać sos. Jeśli masz dwie patelnie, to sos możesz zacząć przygotowywać wcześniej na drugiej patelni.
KROK 5.
Na patelnię dodaj więcej oleju (możesz ją wcześniej przeczyścić papierem kuchennym po smażeniu kurczaka) i go rozgrzej. Kiedy się rozgrzeje to wrzuć na patelnię pokrojoną cebulkę i paprykę i smaż ją około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty na tarce albo posiekany czosnek i starty imbir, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Dodanie imbiru jest opcjonalne. Następnie dodaj pokrojonego ananasa z puszki oraz wlej zachowany wcześniej sok z ananasa z puszki. Przemieszaj.
KROK 6.
Następnie dodaj keczup, cukier brązowy albo miód w formie płynnej, ocet jabłkowy albo ryżowy i dobrze przemieszaj. Trzymaj na ogniu około 3 minuty (plus minus) aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje. Następnie dodaj kurczaka, przemieszaj dobrze z sosem, tak aby sos oblepił kurczaka i trzymaj na ogniu około 2 do 3 minut, tak aby mieć pewność, że kurczak jest ciepły. Na koniec warto posypać ziarnami sezamu. Danie podawaj z ulubionym ryżem. Smacznego ♥
UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja (bez ryżu i oleju) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 529
BIAŁKO: 37 g
TŁUSZCZE: 6 g
WĘGLOWODANY: 84 g
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Kurczak słodko-kwaśny.
Opis:
To danie stanie się Twoim jednym z ulubionych dań z kurczakiem. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym ma idealnie wyważony smak, a przygotowany kurczak w chrupiącym cieście idealnie komponuje się z resztą składników.
Składniki:
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie produkty zanim przystąpisz do robienia dania. Z papryki usuń środek wraz z nasionami i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z cebulą. Pokrojone kawałki papryki i cebuli powinny być podobnej wielkości. Kurczaka pokrój na kawałki – wielkość tak “na jednego gryza”.Otwórz puszkę z ananasem i przelej sok/syrop do osobnego naczynia – sok używa się do sosu. Natomiast plastry z ananasa pokrój na mniejsze kawałki (podobnej wielkości albo nieco większe jak kawałki papryki). Czosnek obierz, a z imbiru usuń skórkę (skórkę z imbiru najlepiej usunąć, a właściwie zeskrobać delikatnie łyżeczkę).
- Zaczniemy od usmażenia kurczaka w cieście. W jednym talerzu wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, paprykę słodką, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Możesz też ewentualnie dodać ostrą paprykę w proszku. Do osobnego naczynia wbij jajka i dobrze je rozbełtaj. Najpierw wbij dwa jajka – jeśli okaże się, że to za mało, to dodaj później jeszcze jedno. Do trzeciego naczynia wsyp skrobię ziemniaczaną.
- Pokrój piersi z kurczaka na kawałki, tak na jednego gryza. Każdy kawałek mięsa najpierw obtocz w skrobi ziemniaczanej, potem obtocz w jajku, a na koniec w mące pszennej z przyprawami. Zrób tak z każdym kawałkiem mięsa i odkładaj je na osobny talerz. Zacznij smażyć dopiero, gdy obtoczysz wszystkie kawałki mięsa.
- Na dużej patelni (możesz tez jednocześnie użyć dwóch) rozgrzej dobrze olej (kilka łyżek oleju) i smaż kurczaka około 6,7 minut obracając w międzyczasie przynajmniej 2 albo 3 razy. Kurczaka jest sporo i nie powinien on się stykać ze sobą na patelni, więc trzeba będzie go usmażyć w dwóch partiach. Pod koniec smażenia polecam wziąć jeden kawałek, przekroić go na pół i jeśli w środku nie jest różowy, tylko całkowicie biały, to jest usmażony, i można wyciągnąć już wszystkie. Wszystkie usmażone kawałki odłóż na osobny talerz i zacznij przygotowywać sos. Jeśli masz dwie patelnie, to sos możesz zacząć przygotowywać wcześniej na drugiej patelni.
- Na patelnię dodaj więcej oleju (możesz ją wcześniej przeczyścić papierem kuchennym po smażeniu kurczaka) i go rozgrzej. Kiedy się rozgrzeje to wrzuć na patelnię pokrojoną cebulkę i paprykę i smaż ją około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty na tarce albo posiekany czosnek i starty imbir, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Dodanie imbiru jest opcjonalne. Następnie dodaj pokrojonego ananasa z puszki oraz wlej zachowany wcześniej sok z ananasa z puszki. Przemieszaj.
- Następnie dodaj keczup, cukier brązowy albo miód w formie płynnej, ocet jabłkowy albo ryżowy i dobrze przemieszaj. Trzymaj na ogniu około 3 minuty (plus minus) aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje. Następnie dodaj kurczaka, przemieszaj dobrze z sosem, tak aby sos oblepił kurczaka i trzymaj na ogniu około 2 do 3 minut, tak aby mieć pewność, że kurczak jest ciepły. Na koniec warto posypać ziarnami sezamu. Danie podawaj z ulubionym ryżem. Smacznego ♥