Idealne danie dla zabieganych osób, które chcą zjeść coś naprawdę smacznego, ale stosunkowo szybko i wykorzystując niewiele składników. Ten makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki i sera jest jednym z najprostszych dań jakie zrobicie, a jednocześnie wyjątkowo dobrych. Czasem właśnie to te najmniej skomplikowane przepisy są najlepsze. Sos składa się z trzech podstawowych składników, czyli pomidorów w puszce, śmietanki i sera. Plus do tego kilka przypraw, ziół i trochę koncentratu i otrzymamy wyjątkowe danie gotowe do zjedzenia w niecałe pół godziny.
Przyznam, że ten makaron w sosie pomidorowym jest moich “awaryjnym” obiadem. Kiedy nie mam za dużo czasu, a jednocześnie chce zjeść coś smacznego, to bardzo często korzystam właśnie z tego przepisu. Przy okazji dopracowałam go metodą prób i błędów, tak abyście Wy mogli otrzymać jak najlepszą wersję tego co do zasady bardzo prostego dania.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MAKARON – Wybierz swój ulubiony makaron. Może być zarówno zwykły biały makaron, jak i makaron pełnoziarnisty. Polecam Ci jednak wybrać makaron w dość krótkich kształcie np. penne, wstążki, świderki, rigatoni, a nie dłuższy makaron typu spaghetti. Poniżej wstawiałam zdjęcia tego samego dania, ale za każdym razem wykorzystałam makaron o innym kształcie ;).
POMIDORY W PUSZCE – Jest to główny składnik sosu pomidorowego, więc wybierz pomidory w puszce dobrej, sprawdzonej firmy. Ja często kupuję pomidory drobno krojone włoskiej firmy Mutti (są dostępne m.in. w Biedronce) i mocno CI je polecam do tego dania. Nie kupuj całych pomidorów w puszcze! Znajdź krojone albo jeszcze lepiej – drobno krojone pomidory.
KONCENTRANT POMIDOROWY – Nie użyłam za dużo koncentratu, bo tylko dwie łyżeczki, ale moim zdaniem jest on niezbędny, aby podkreślić pomidorowy smak sosu.
ŚMIETANKA – Użyłam śmietanki 30 % i taka będzie najlepsza. Możesz też użyć śmietanki 36 %, ale kaloryczność dania się zwiększy.
SER – Do tego dania użyj twardy ser dojrzewający. Ja używam z reguły ser Grana Padano – głównie dlatego, że jest łatwo dostępny w polskich sklepach. Ale inne dojrzewające sery np. słynny Parmezan, Pecorino Romano, czy Gran Moravia również będą tutaj idealne.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: masło, czosnek, sól i pieprz, oregano i suszona bazylia.
MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści, to wrzuć starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż go niecałą minutę.
KROK 2.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wmieszaj go w rozpuszczone masło i czosnek. Przesmaż go około pół minuty, a następnie dodaj pomidory w puszce, śmietankę, oregano albo bazylię oraz sól i pieprz. Kiedy pomidory się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu kilka minut aż sos nieco zgęstnieje. Gotuj sos mniej więcej 5 minut.
KROK 3.
W tym czasie zetrzyj na tarce połowę (50 g) sera Grana Padano i dodaj do sosu. Przemieszaj. Sos szybko się rozpuści. Kiedy sos się rozpuści, to dodaj do sosu ugotowany makaron i wmieszaj go w sos. Na koniec posyp resztą sera Grana Padano (50 g). Podawaj od razu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 2 duże albo 3 mniejsze porcje.
Jedna porcja (1/3) będzie miała:
KALORIE: 780
BIAŁKO: 27 g
TŁUSZCZE: 37 g
WĘGLOWODANY: 80 g
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron w sosie pomidorowym. Super przepis.
Opis
Fajny przepis na prosty, szybki i jednocześnie bardzo smaczny obiad. Obiad to “tylko” makaron i sos, ale jest tak smaczny i sycący, że to idealna propozycja na świetny posiłek. Z podanych składników wyjdą 3 porcje albo 2. Jeśli 2, to naprawdę duże 😉
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści, to wrzuć starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż go niecałą minutę.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wmieszaj go w rozpuszczone masło i czosnek. Przesmaż go około pół minuty, a następnie dodaj pomidory w puszce, śmietankę, oregano albo bazylię oraz sól i pieprz. Kiedy pomidory się zagotują, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu kilka minut aż sos nieco zgęstnieje.
- W tym czasie zetrzyj na tarce połowę (50 g) sera Grana Padano i dodaj do sosu. Przemieszaj. Sos szybko się rozpuści. Kiedy sos się rozpuści, to dodaj do sosu ugotowany makaron i wmieszaj go w sos. Na koniec posyp resztą sera Grana Padano (50 g). Podawaj od razu.
Video
PODRZUCAM CI TEŻ INNE POMYSŁY NA SZYBKIE OBIADY Z MAKARONEM:
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i oliwą. W prostocie siła. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy
Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy