Mam dla Ciebie świetny pomysł na szybki, smaczny i jednocześnie sycący obiad, czyli tortellini w sosie serowym. Do przygotowania sosu użyłam dwóch serów a podstawą sosu jest prosty sos beszamelowy. Sos beszamelowy to baza do wielu sosów, więc tym razem postanowiłam to wykorzystać i dodać do niego ser Mozzarella i nieco wyrazistszy w smaku ser Grana Padano. Połączenie tych serów sprawiło, że sos serowy ma ciekawy, charakterystyczny smak, który fajnie komponuje się z tortellini plus przyjemnie się ciągnie 😉
To danie to zdecydowanie pomysł na szybki obiad – zrobisz go w mniej więcej pół godziny! ♥ Takie szybkie obiady czasem dosłownie ratują życie. No może nie życie, ale ratują Twój dobry humor – eliminują stres związany z brakiem czasu na przygotowanie posiłku, a czasem nawet ratują Twoją życiową energię – pozwalają uniknąć wyczerpującego gotowania po długim dniu pracy lub nauki 😉 Dlatego koniecznie wypróbuj to konkretne danie.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA TORTELLINI W SOSIE SEROWYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
TORTELLINI – Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki. Są niewielkich rozmiarów i mają charakterystyczny kształt – niektórzy twierdzą, że przypominają pępek Wenus 😉 Tortellini mogą być wypełnione różnymi farszami, najczęściej mięsnymi, serowymi lub warzywnymi (np. ze szpinakiem, dynią). Wybierz świeże tortellini te sklepowej lodówki, a nie suche (ze sklepowej półki). I z takim nadzieniem, który Ci najbardziej smakuje. Jeśli chcesz to możesz tortellini zastąpić gnocchi.
SERY – Do sosu wybrałam dwa sery, dzięki temu smak sosu jest jeszcze intensywniejszy i lepszy. Dodaj ser Mozzarella (w kostce, potem należy ją zetrzeć) oraz twardy ser dojrzewający Grana Padano albo Parmezan.
MASŁO/MIX – Możesz użyć masełko wegańskie/mix do smarowania (np. firmy Naturale o smaku Avocado) albo zwykłe masło.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: czosnek, mąka pszenna, mleko, sól, pieprz oraz baby szpinak. Opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową.
TORTELLINI W SOSIE SEROWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Ugotuj tortellini w gotującej się, osolonej wodzie ściśle według instrukcji na opakowaniu. Nie trzymaj tortellini dłużej w wodzie niż jest to podane na opakowaniu, bo tortellini mogą stać się zbyt papkowate.
KROK 2.
Na patelni rozpuść masełko wegańskie lub masło i kiedy się rozpuści to wrzuć starty na tarce albo drobno posiekany czosnek na patelnię i przesmaż go pół minuty.
KROK 3.
Następnie na rozpuszczone masło wsyp mąką pszenną i mieszaj dość energicznie tak długo aż mąka całkowicie połączy się z masłem i nie będzie żadnych białych śladków mąki i żadnych mącznych grudek. Zajmie to około 30 – 60 sekund.
KROK 4.
Kiedy mąka się odpowiednio rozpuści, to od razu powoli wlewaj mleko. Wlewając mleko na patelnię, cały czas mieszaj. Kiedy mleko się zagotuje, to dodaj sól, pieprz oraz opcjonalnie gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i gotuj sos około 3 – 5 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje.
KROK 5.
Następnie dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser Mozzarella oraz starty na tarce o małych oczkach ser Grana Padano albo Parmezan. Dobrze wymieszaj sery z mlekiem i poczekaj około 2 minuty aż sery całkowicie się rozpuszczą i ładnie połączą z mlekiem.
KROK 6.
Teraz dodaj liście baby szpinaku i dobrze wmieszaj liście w sos. Gotuj około minutę aż liście wyraźnie zmniejszą swoją objętość i zwiędną. Na koniec dodaj ugotowane wcześniej tortellini i dobrze, ale delikatnie wszystko wymieszaj. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE SZYBKIE OBIADY Z TORTELLINI. KONIECZNIE SPRAWDŹ:
Szybki obiad z tortellini i mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na na 3 – 4 porcje.
Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 562
BIAŁKO: 28,7 g
TŁUSZCZE: 33,2 g
WĘGLOWODANY: 35,5 g
Uwaga! Porcja (1/4) jest wizualnie dość mała, ale sycąca.
TORTELLINI Z SOSEM SEROWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Tortellini w sosie serowym.
Opis:
Pomysł na szybki, bardzo smaczny obiad, czyli tortellini z gęstym, bardzo serowym sosem. Koniecznie wypróbuj!
Składniki na 4 małe albo 3 nieco większe porcje:
Przygotowanie:
- Ugotuj tortellini w gotującej się, osolonej wodzie ściśle według instrukcji na opakowaniu. Nie trzymaj tortellini dłużej w wodzie niż jest to podane na opakowaniu, bo tortellini mogą stać się zbyt papkowate.
- Na patelni rozpuść masełko wegańskie lub masło i kiedy się rozpuści i wrzuć starty na tarce albo drobno posiekany czosnek na patelnię i przesmaż go pół minuty.
- Następnie na masło wsyp mąką pszenną i mieszaj dość energicznie tak długo aż mąka całkowicie połączy się z masłem i nie będzie żadnych białych śladków mąki i żadnych mącznych grudek. Zajmie to około 30 – 60 sekund.
- Kiedy mąka się odpowiednio rozpuści, to od razu powoli wlewaj mleko. Wlewając mleko na patelnię, cały czas mieszaj. Kiedy mleko się zagotuje, to dodaj sól, pieprz oraz opcjonalnie gałkę muszkatołową. Zmniejsz ogień i gotuj sos około 3 – 5 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje.
- Następnie dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser Mozzarella oraz starty na tarce o małych oczkach ser Grana Padano albo Parmezan. Dobrze wymieszaj sery z mlekiem i poczekaj około 2 minuty aż sery całkowicie się rozpuszczą i ładnie połączą z mlekiem.
- Na koniec dodaj liście baby szpinaku i dobrze wmieszaj go sos. Gotuj około minutę aż liście wyraźnie zmniejszą swoją objętość i zwiędną. Na koniec dodaj ugotowane wcześniej tortellini i dobrze, ale delikatnie wszystko wymieszaj. Podawaj od razu.