Szukasz pomysłu na wegetariańską sałatkę? Sałatka z ciecierzycą, awokado i pomidorkami to idealny wybór! Jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze, a przy tym jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Zrobiłam ją w domu i znikła dosłownie w mgnieniu oko. Taka sałatka jest idealna na lunch do pracy, czy na kolację. Robi się naprawdę super szybko. Myślę, że 15 minut spokojnie Ci wystarczy. Przyznam, że uwielbiam ciecierzycę i często jem ją prosto z puszki czy słoiczka. Dlatego każda sałatka z ciecierzycą jest dla mnie idealna ♥
Jak wspomniałam jest to sałatka z ciecierzycą, awokado i pomidorkami. Dodałam też czerwoną cebulkę. I oczywiście to wszystko oblałam prostym sosem. Ta sałatka jest niezwykle uniwersalna i możesz do niej dodać inne ulubione dodatki np. kukurydzę, ogórek, cukinię, czy fasolkę. Prawdę mówiąc chciałabym jeszcze dodać cukinię, ale się powstrzymałam 😉 Sprawdź koniecznie czy ta sałatka przypadnie Ci do gustu. Stawiam, że tak! ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z CIECIERZYCĄ I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są ogólne informacje. Dokładna gramatura składników znajduje się poniżej.
CIECIERZYCA: Spokojnie można użyć ciecierzycy ze słoika. Można ugotować suchą ciecierzycę. Trzeba jednak pamiętać, że ugotowanie suchej ciecierzycy to długi proces. Najpierw trzeba ją moczyć przez kilka godzin w wodzie, a potem gotować przez około 1,5 godziny. Dlatego jeśli ma to być sałatka “na szybko” to jednak polecam ciecierzycę ze słoika.
AWOKADO – W Polsce z reguły można kupić dwie główne odmiany awokado, czyli Hass i Fuerte. Odmiana Hass ma ciemnozieloną, chropowatą skórkę i staje się czarna po dojrzewaniu. Natomiast odmiana Fuerte ma jasnozieloną, stosunkową gładką skórkę i pozostaje zielona nawet po dojrzewaniu. Wybierz takie awokado, które Ci najbardziej smakuje. Ja wolę Hass, bo jest bardziej kremowe i ma bogatszy smak, a Fuerte często ma dość gorzkawy dla mnie smak.
Czasem trudności możesz sprawdzić samo sprawdzenie, czy awokado jest już dojrzałe. Do sklepów często trafia niedojrzałe awokado – awokado trafiają z odległych krajów, takich jak Meksyk, Peru czy Chile. Transport może trwać kilka tygodni. Zrywanie owoców przed dojrzewaniem wydłuża ich trwałość i zmniejsza ryzyko uszkodzenia podczas transportu.
Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?
♥ Delikatnie naciśnij owoc: Dojrzałe awokado powinno być lekko miękkie, ale nie uginać się pod mocnym naciskiem. ♥ Kolor skórki: Ciemnozielona (Hass) lub jasnozielona (Fuerte) skórka z lekko brązowymi plamkami to oznaka, że awokado jest już dojrzałe. ♥ Odkręć ogonek: Dojrzałe awokado powinno łatwo oddzieli się od ogonka. ♥ Uważaj na wgniecenia: Wgniecenia i pęknięcia na skórce mogą oznaczać, że awokado jest przejrzały lub co gorsza uszkodzone.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka, natka pietruszki plus składniki na sos: olej roślinny lub oliwa, miód w formie płynnej, sok z cytryny plus pieprz i sól.
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I AWOKADO. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Odcedź ciecierzycę z zalewy. Przełóż ją do miski i dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, drobno pokrojoną cebulkę oraz awokado. Dodaj też drobno posiekaną natkę pietruszki.
KROK 2.
W miseczce wymieszaj ze sobą 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu w formie płynnej (mogą być 2, jeśli chcesz aby było bardziej słodko) oraz sól i pieprz do smaku. Oblej sosem składniki sałatki i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj. Można podawać do razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁY NA SMACZNE SAŁATKI. SPRAWDŹ KONIECZNIE:
Sałatka z jajkami na twardo i warzywami. – Kuchnia Izy
Sałatka z tuńczykiem i awokado. Pyszna – Kuchnia Izy
Sałatka z tortellini i pesto. – Kuchnia Izy
Sałatka z ananasem, kurczakiem i selerem konserwowym. Przepis Ewy ♥ – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą sałatkę można podzielić na 4 średniej wielkości porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 281
BIAŁKO: 8 g
TŁUSZCZE: 17,2 g
WĘGLOWODANY: 21,7 g
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I AWOKADO. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Sałatka z ciecierzycą, awokado i pomidorkami.
Ingredients
- 300 g ciecierzycy (cieciorki) najlepiej ze słoiczka, puszki, ale może być też ugotowana
- 250 – 300 g pomidorków koktajlowych
- 2 dojrzałe awokado
- jedna mała/średnia czerwona cebulka
- natka pietruszki, drobno posiekana
składniki na sos/dressing
- 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu w formie płynnej można dodać dwie łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
Instructions
- Odcedź ciecierzycę z zalewy. Przełóż ją do miski i dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, drobno pokrojoną cebulkę oraz awokado. Dodaj też drobno posiekaną natkę pietruszki.
- W miseczce wymieszaj ze sobą 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu w formie płynnej (mogą być 2, jeśli chcesz aby było bardziej słodko) oraz sól i pieprz do smaku. Oblej sosem składniki sałatki i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj. Można podawać do razu.