Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym.

By misziza
2024-06-26
Rating: 0.00
(0)

Kurczak z pieczarkami w pełnym smaku sosie śmietanowym to doskonały pomysł na szybki i super smaczny obiad. Soczyste piersi z kurczaka, których użyłam w tym daniu doskonale pasują do delikatnych pieczarek, a połączenie ich z sosem śmietankowo – czosnkowym sprawia, że danie jest po prostu wyjątkowe. To danie nie ma żadnych wymyślnych składników, a każdy z nich dostaniesz w zdecydowanej większości sklepów.

Kurczaka z pieczarkami tym razem podałam z pieczonymi młodymi ziemniaczkami… Przepis na ten ziemniaczany dodatek znajdziesz tutaj: Pieczone młode ziemniaki. Idealne do obiadu lub jako przekąska. – Kuchnia Izy… Ale świetnie pasuje do tego dania np. ulubiony ryż, ziemniaki w dowolnej formie, czy nawet makaron. Oczywiście zawsze warto podać też do dania głównego jakieś ciekawe, zdrowe warzywa. Zdecydowanie warto wypróbować tego kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym i sprawdzić jak bardzo jest dobry oraz prosty i szybki do zrobienia (zrobisz go w około 30 minut!)

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA Z PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ.

kurczak z pieczarkami video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

PIERSI Z KURCZAKA – Podczas zakupu piersi z kurczaka zwracaj uwagę na ich świeżość. Ważny jest zapach i kolor – powinien być jasnoróżowy i jednolity. Świeże piersi z kurczaka mają delikatny, ledwo wyczuwalny zapach. Natomiast nieświeże piersi z kurczaka mogą mieć wyczuwalnie nieprzyjemny zapach. Może on być kwaskowaty, słodkawy, stęchły, amoniakalny lub przypominać gnijące mięso – takie mięso się nie nadaje.

Ja polecam najpierw usmażyć piersi w całości, a pokroić je dopiero tuż przez dodaniem do gotowego sosu, a nie wcześniej. Jeśli pokroisz piersi zbyt wcześnie, mogą one wyschnąć i stracić przyjemny smak.

PIECZARKI – Szukaj pieczarek o jędrnym, gładkim kapeluszu bez plam i zmarszczek. Staraj się unikać grzybów miękkich, śluzowatych lub z brązowymi plamami. Ważny jest też zapach! Świeże pieczarki mają przyjemny, grzybowy aromat. Unikaj grzybów z nieprzyjemnym lub pleśniowym zapachem. Raczej warto kupić pieczarki na wagę, niż w zamkniętym opakowaniu, bo mamy możliwość obejrzenia i wybrania każdej pieczarki.

JAK CZYŚCIĆ PIECZARKI?

Myślę, że wiele osób ma świetne, sprawdzone sposoby na dobre wyczyszczenie pieczarek. Często metoda zależy od tego jak mocno pieczarki są zabrudzone. Ja polecam skorzystać z jednej z tych metod:

“Metoda na “sucho” – suche, nieznacznie zabrudzone pieczarki:

  • Przetrzyj pieczarki wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
  • Usuń brudne końcówki trzonków nożem.
  • Opcjonalnie: usuń skórkę (ja nie usuwam, ale niektórzy wolą ją usunąć)

Metoda “na mokro: – mocno zabrudzone pieczarki:

  • Szybko opłucz pod bieżącą wodą. Nie mocz ich jednak w wodzie! Chodzi o szybkie, ale delikatne opłukanie z brudu.
  • Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W razie konieczności, przetrzyj resztki brudu.
  • Usuń brudne końcówki trzonków nożem.
  • Opcjonalnie: usuń skórkę.

Pieczarki uwielbiają imprezy, ale niekoniecznie te w wodzie! 😉 ♥ Chociaż pływanie w basenie z wodą może być dla nich kuszące, to zdecydowanie nie jest to ich żywioł. Dlaczego? Bo po takiej kąpieli stają się gumowate i tracą swój imprezowy wigor! – Nie mocz pieczarek!

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus oliwa z oliwek (albo trochę oleju zamiast oliwy0, pieprz i sól, suszony tymianek (albo inne zioła np. prowansalskie), czosnek, śmietanka 30 %, ulubiona musztarda (np. miodowa, Dijon).

kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym
kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym

KURCZAK Z PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij do usmażenia piersi z kurczaka. Polecam je najpierw usmażyć w całości (ewentualnie przekroić na dwa cieńsze filety), a potem pokroić. Kiedy będą usmażone to odłóż je na bok. Nie krój ich od razu! Pokroisz dopiero tuż przed dodaniem ich do sosu. Dzięki temu zachowają lepszy smak i soczystość i nie wysuszą się za szybko. Żeby mieć pewność, że piersi się usmażyły to najlepiej skorzystać z termometru do mięsa – włóż termometr w najgrubszą część mięsa. Idealna temperatura wewnętrzna dla piersi z kurczaka to 74°C. Jeśli nie masz termometru, to możesz przekroić jedną pierś w najgrubszym miejscu – jeśli środek jest usmażony, to reszta też jest ok.

Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz z obydwu stron. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Smaż piersi po kilka minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości mięsa. Ogólnie rzecz biorąc, cienkie filety (około 1,5 cm) smaży się 3-4 minuty z każdej strony, a grubsze filety (około 2,5 cm) 5-6 minut z każdej strony. Kiedy piersi będą usmażone, to odłóż je na bok.

kurczak-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-1
kurczak-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Dodaj trochę więcej masła albo oliwy/oleju i wrzuć pokrojone na plasterki pieczarki. Smaż pieczarki około 5 – 8 minut (w zależności od efektu jaki chcesz uzyskać). Najlepiej jakby pieczarki były miękkie i lekko złociste. W międzyczasie posyp je suszonym tymiankiem. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek i dobrze przemieszaj. Przesmaż czosnek z pieczarkami około jedną minutę.

kurczak-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-2
kurczak-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Następnie wlej śmietankę 30 % i przemieszaj. Kiedy sos zacznie się lekko gotować, to dodaj sól i pieprz oraz ulubioną musztardę. Dobrze przemieszaj i gotuj sos około 7 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.

kurczak-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-3
kurczak-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Kiedy będzie tak gęsty jak będziesz tego chciała/chciał, to dodaj pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i wmieszaj je w sos. Na koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Warto podawać z ziemniakami (w dowolnej postaci), ryżem, czy np. makaronem.

kurczak-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-4.
kurczak-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-4.j

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Szukasz fajnego przepisu na szybkie danie z kurczakiem? Polecam Ci w szczególności:

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym. – Kuchnia Izy

Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy

Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na około 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 366

BIAŁKO: 39 g

TŁUSZCZE: 20,7 g

WĘGLOWODANY: 6,5 g

piersi z kurczaka z pieczarkami
piersi z kurczaka z pieczarkami

KURCZAK Z PIECZARKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

kurczak z pieczarkami w sosie

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym

Pyszny pomysł na szybki i prosty obiad z użyciem piersi z kurczaka.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 24 minutes
Czas smażenia pieczarek 6 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4
Calories 366 kcal

Ingredients
  

  • 2 piersi z kurczaka – około 500 – 600 g
  • 500 g pieczarek (białych albo brunatnych)
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku można zastąpić innymi ulubionymi ziołami np. ziołami prowansalskimi
  • około 330 – 350 ml śmietanki 30 % – nieco więcej niż szklanka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka ulubionej musztardy np. Dijon, miodowej
  • natka pietruszki opcjonalnie
  • 50 g masła plus dodatkowo 2 – 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia

Instructions
 

  • Zacznij do usmażenia piersi z kurczaka. Polecam je najpierw usmażyć w całości (ewentualnie przekroić na dwa cieńsze filety), a potem pokroić. Kiedy będą usmażone to odłóż je na bok. Nie krój ich od razu! Pokroisz dopiero tuż przed dodaniem ich do sosu. Dzięki temu zachowają lepszy smak i soczystość i nie wysuszą się za szybko. Żeby mieć pewność, że piersi się usmażyły to najlepiej skorzystać z termometru do mięsa – włóż termometr w najgrubszą część mięsa. Idealna temperatura wewnętrzna dla piersi z kurczaka to 74°C. Jeśli nie masz termometru, to możesz przekroić jedną pierś w najgrubszym miejscu – jeśli środek jest usmażony, to reszta też jest ok.
    Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Smaż piersi po kilka minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości mięsa. Ogólnie rzecz biorąc, cienkie filety (około 1,5 cm) smaży się 3-4 minuty z każdej strony, a grubsze filety (około 2,5 cm) 5-6 minut z każdej strony. Kiedy piersi będą usmażone, to odłóż je na bok.
  • Dodaj trochę więcej masła albo oliwy/oleju i wrzuć pokrojone na plasterki pieczarki. Smaż pieczarki około 5 – 8 minut (w zależności od efektu jaki chcesz uzyskać). Najlepiej jakby pieczarki były miękkie i lekko złociste. W międzyczasie posyp je suszonym tymiankiem. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek i dobrze przemieszaj. Przesmaż czosnek z pieczarkami około jedną minutę.
  • Następnie wlej śmietankę 30 % i przemieszaj. Kiedy sos zacznie się lekko gotować, to dodaj sól i pieprz oraz ulubioną musztardę. Dobrze przemieszaj i gotuj sos około 7 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
  • Kiedy będzie tak gęsty jak będziesz tego chciała/chciał, to dodaj pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i wmieszaj je w sos. Na koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
    Warto podawać z ziemniakami (w dowolnej postaci), ryżem, czy np. makaronem.

Video

kurczak z pieczarkami w sosie
kurczak z pieczarkami w sosie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close