Frittata z warzywami i pieczarkami. Pełna białka!

By misziza
2024-07-04
Rating: 0.00
(0)

Mam dla Ciebie absolutnie wyjątkowy przepis na pyszne danie pełne białka, czyli frittatę z warzywami i pieczarkami, z jednym specjalnym i nietypowym dodatkiem, czyli serkiem wiejskim. Frittata to włoska wersja omletu zapiekanego w piekarniku. W moim przepisie proponuję wykorzystać kolorową paprykę, cebulkę dymkę, zdrowy szpinak, aromatyczny czosnek i pieczarki – te składniki nie tylko nadają daniu pyszny smak, ale również czynią całą frittatę niezwykle kolorową i apetyczną.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Dodatek serka wiejskiego sprawia, że frittata jest jeszcze bardziej sycąca i kremowa, a co równie ważna pełna białka. Wiele osób ma problem z codziennym dostarczeniem swojemu organizmowi tego składnika, a połączenie jajek i serka wiejskiego jest gwarancją, że dostarczysz sobie wartościowe białko ♥ Chociaż nie jest to przepis wegański, to do przygotowania dania użyłam masełka wegańskiego Naturale – takie masełko ma przyjemny, lekko słony smak. Można go jednak zastąpić zwykłem masłem, więc nie ma problemu :). Mam nadzieję, że ta frittata z warzywami i pieczarkami z dodatkiem serka wiejskiego przypadnie Ci do gustu 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA FRITTATĘ Z WARZYWAMI I PIECZARKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

frittata z warzywami i pieczarkami video

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

JAJKA – Jajka są podstawą tego dania, więc radzę wybrać je jak najlepsze. Do frittaty najlepiej sprawdzą się świeże jajka z wolnego wybiegu albo chowu ekologicznego – takie jajka są nieco droższe, ale myślę, że warto! ♥ Mają one żółtka o bogatym kolorze i naturalnym smaku, co pozytywnie wpływa na smak i jakość potrawy. Jajka z wolnego wybiegu (1 PL) będą najlepszym wyborem, ale jaja z chowu ściółkowego (2 PL) również sprawdzą się dobrze.

Wybierając jajka do frittaty, zwróć uwagę na oznaczenia:

  • 0 PL – oznacza jaja z chowu ekologicznego ♥♥
  • 1 PL – oznacza jaja z chowu wolnego wybiegu
  • 2 PL – oznacza jaja z chowu ściółkowego
  • 3 PL – oznacza jaja z chowu klatkowego

SEREK WIEJSKI – Serek wiejski to fermentowany produkt mleczny o wysokiej zawartości białka (około 18-20%) i niskiej zawartości tłuszczu (poniżej 10%). Polecam wybrać serek wiejski typu Cottage Cheese (z grudkami) – naturalny, a nie odchudzony.

WARZYWA I PIECZARKI – Dodatki są bardzo ważne w tej frittacie. To one sprawiają, że jest ona tak smaczna, aromatyczna, kolorowa i zdrowa. Jako dodatki wybrałam czerwoną paprykę, baby szpinak, czosnek, cebulę dymkę oraz pyszne pieczarki. Dodatków w sumie jest sporo, ale każdy z nich sprawia, że frittata jest taka dobra. Jeśli jednak nie lubisz któregokolwiek z tych składników albo nie możesz go jeść (np. moja mama nie może jeść papryki… hmmm :/ ), to go po prostu pomiń.

POZOSTAŁE DODATKI – masełko wegańskie Naturale albo zwykłe masło (jeśli zwykłe masło to dodaj też trochę oleju albo oliwy), sól i pieprz, ser Grana Padano albo Parmezan.

frittata-z-pieczarkami-i-warzywami
frittata-z-pieczarkami-i-warzywami

FRITTATA Z WARZYWAMI I PIECZARKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od pokrojenia pieczarek na plasterki, a paprykę oraz cebulę dymkę (zarówno białą, jak i zieloną część) na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masełkiem wegańskim albo zwykłym masłem (w zależności co używasz).

Na patelni rozpuść masełko wegańskie, a jak go nie masz to rozpuść zwykłe masło (jeśli zwykłe masło, to dodaj jeszcze ze dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek). Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię pieczarki i smaż je około 6 – 7 minut aż lekko zbrązowieją. Pod koniec smażenia posól je i popieprz. Kiedy pieczarki będą usmażone, to przełóż je do naczynia do zapiekania.

frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-1a
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-1a
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-1b.
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2.

W razie konieczności dodaj na patelnię więcej tłuszczu i wrzuć paprykę oraz cebulę dymkę (tylko białą część). Smaż paprykę z cebulką około 4 minuty a potem dodaj liście baby szpinaku i przesmaż go około minutę. Kiedy szpinak zwiędnie, to dodaj starty czosnek, przemieszaj go ze wszystkim i przesmaż go około pół minuty. Następnie całą zawartość patelni przełóż do naczynia do zapiekania i wszystko przemieszaj.

frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-2a.
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-2a.
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-2b
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

W misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą jajka, serek wiejski, starty ser Grana Padano albo Parmezan oraz pieprz i sól. Wymieszaj tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę (grudki serka wiejskiego mogą zostać.). Następnie przelej tak przygotowaną masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Wierzch posyp posiekaną cebulką dymką (zieloną częścią).

frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-3a
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-3a
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-3b
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 30 minut. Pod koniec pieczenia potrząśnij naczyniem i zwróć uwagę szczególnie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. To już wszystko.

frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-4.
frittata-z-warzywami-przygotowanie-krok-4.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE INNE POMYSŁY NA “JAJECZNE” DANIA 🙂 :

Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy

Pasztet jajeczny z porem. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe dania można podzielić na 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 505

BIAŁKO: 33 g

TŁUSZCZE: 36 g

WĘGLOWODANY: 17 g

frittata z warzywami
frittata z warzywami

FRITTATA Z WARZYWAMI I PIECZARKAMI Z SERKIEM WIEJSKIM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

frittata z warzywami

Frittata z warzywami i pieczarkami.

Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 30 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje 4
Kalorie 505 kcal

Składniki
  

  • 10 jajek, rozmiar L
  • cebula dymka (biała i zielona część) – pęczek
  • jedna czerwona papryka może być też żółta albo zielona
  • 100 g baby szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • do smażenia: 80 g – 100 g masełka wegańskiego Naturale (wersja 1) lub 50 g masła plus 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy z oliwek (wersja 2)
  • 200 g serka wiejskiego (typu Cottage Cheese, ten z grudkami), naturalny
  • 50 g sera Grana Padano albo Permezan
  • sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu

Instrukcje
 

  • Przed rozpoczęciem frittaty pokrój pieczarki na plasterki, paprykę oraz cebulę dymkę (zarówno białą, jak i zieloną część) na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masełkiem wegańskim albo zwykłym masłem (w zależności co używasz).
    Na patelni rozpuść masełko wegańskie, a jak go nie masz to rozpuść zwykłe masło (jeśli zwykłe masło, to dodaj jeszcze ze dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek). Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię pieczarki i smaż je około 6 – 7 minut aż lekko zbrązowieją. Pod koniec smażenia posól je i popieprz. Kiedy pieczarki będą usmażone, to przełóż je do naczynia do zapiekania.
  • W razie konieczności dodaj na patelnię więcej masła i wrzuć paprykę oraz cebulę dymkę (tylko białą część). Smaż paprykę z cebulką około 4 minuty a potem dodaj liście baby szpinaku i przesmaż go około minutę. Kiedy szpinak zwiędnie, to dodaj starty czosnek, przemieszaj go ze wszystkim i przesmaż go około pół minuty. Następnie całą zawartość patelni przełóż do naczynia do zapiekania i wszystko przemieszaj.
  • W misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą jajka, serek wiejski, starty ser Grana Padano albo Parmezan oraz pieprz i sól. Wymieszaj tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę (grudki serka wiejskiego mogą zostać.). Następnie przelej tak przygotowaną masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Wierzch posyp posiekaną cebulką dymką (zieloną częścią).
  • Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 30 minut. Pod koniec pieczenia potrząśnij naczyniem i zwróć uwagę szczególnie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. To już wszystko.

Film

frittata z warzywami
frittata z warzywami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close