Mam dla Ciebie absolutnie wyjątkowy przepis na pyszne danie pełne białka, czyli frittatę z warzywami i pieczarkami, z jednym specjalnym i nietypowym dodatkiem, czyli serkiem wiejskim. Frittata to włoska wersja omletu zapiekanego w piekarniku. W moim przepisie proponuję wykorzystać kolorową paprykę, cebulkę dymkę, zdrowy szpinak, aromatyczny czosnek i pieczarki – te składniki nie tylko nadają daniu pyszny smak, ale również czynią całą frittatę niezwykle kolorową i apetyczną.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Dodatek serka wiejskiego sprawia, że frittata jest jeszcze bardziej sycąca i kremowa, a co równie ważna pełna białka. Wiele osób ma problem z codziennym dostarczeniem swojemu organizmowi tego składnika, a połączenie jajek i serka wiejskiego jest gwarancją, że dostarczysz sobie wartościowe białko ♥ Chociaż nie jest to przepis wegański, to do przygotowania dania użyłam masełka wegańskiego Naturale – takie masełko ma przyjemny, lekko słony smak. Można go jednak zastąpić zwykłem masłem, więc nie ma problemu :). Mam nadzieję, że ta frittata z warzywami i pieczarkami z dodatkiem serka wiejskiego przypadnie Ci do gustu 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA FRITTATĘ Z WARZYWAMI I PIECZARKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
JAJKA – Jajka są podstawą tego dania, więc radzę wybrać je jak najlepsze. Do frittaty najlepiej sprawdzą się świeże jajka z wolnego wybiegu albo chowu ekologicznego – takie jajka są nieco droższe, ale myślę, że warto! ♥ Mają one żółtka o bogatym kolorze i naturalnym smaku, co pozytywnie wpływa na smak i jakość potrawy. Jajka z wolnego wybiegu (1 PL) będą najlepszym wyborem, ale jaja z chowu ściółkowego (2 PL) również sprawdzą się dobrze.
Wybierając jajka do frittaty, zwróć uwagę na oznaczenia:
- 0 PL – oznacza jaja z chowu ekologicznego ♥♥
- 1 PL – oznacza jaja z chowu wolnego wybiegu ♥
- 2 PL – oznacza jaja z chowu ściółkowego
- 3 PL – oznacza jaja z chowu klatkowego
SEREK WIEJSKI – Serek wiejski to fermentowany produkt mleczny o wysokiej zawartości białka (około 18-20%) i niskiej zawartości tłuszczu (poniżej 10%). Polecam wybrać serek wiejski typu Cottage Cheese (z grudkami) – naturalny, a nie odchudzony.
WARZYWA I PIECZARKI – Dodatki są bardzo ważne w tej frittacie. To one sprawiają, że jest ona tak smaczna, aromatyczna, kolorowa i zdrowa. Jako dodatki wybrałam czerwoną paprykę, baby szpinak, czosnek, cebulę dymkę oraz pyszne pieczarki. Dodatków w sumie jest sporo, ale każdy z nich sprawia, że frittata jest taka dobra. Jeśli jednak nie lubisz któregokolwiek z tych składników albo nie możesz go jeść (np. moja mama nie może jeść papryki… hmmm :/ ), to go po prostu pomiń.
POZOSTAŁE DODATKI – masełko wegańskie Naturale albo zwykłe masło (jeśli zwykłe masło to dodaj też trochę oleju albo oliwy), sól i pieprz, ser Grana Padano albo Parmezan.
FRITTATA Z WARZYWAMI I PIECZARKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od pokrojenia pieczarek na plasterki, a paprykę oraz cebulę dymkę (zarówno białą, jak i zieloną część) na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masełkiem wegańskim albo zwykłym masłem (w zależności co używasz).
Na patelni rozpuść masełko wegańskie, a jak go nie masz to rozpuść zwykłe masło (jeśli zwykłe masło, to dodaj jeszcze ze dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek). Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię pieczarki i smaż je około 6 – 7 minut aż lekko zbrązowieją. Pod koniec smażenia posól je i popieprz. Kiedy pieczarki będą usmażone, to przełóż je do naczynia do zapiekania.
KROK 2.
W razie konieczności dodaj na patelnię więcej tłuszczu i wrzuć paprykę oraz cebulę dymkę (tylko białą część). Smaż paprykę z cebulką około 4 minuty a potem dodaj liście baby szpinaku i przesmaż go około minutę. Kiedy szpinak zwiędnie, to dodaj starty czosnek, przemieszaj go ze wszystkim i przesmaż go około pół minuty. Następnie całą zawartość patelni przełóż do naczynia do zapiekania i wszystko przemieszaj.
KROK 3.
W misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą jajka, serek wiejski, starty ser Grana Padano albo Parmezan oraz pieprz i sól. Wymieszaj tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę (grudki serka wiejskiego mogą zostać.). Następnie przelej tak przygotowaną masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Wierzch posyp posiekaną cebulką dymką (zieloną częścią).
KROK 4.
Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 30 minut. Pod koniec pieczenia potrząśnij naczyniem i zwróć uwagę szczególnie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. To już wszystko.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE INNE POMYSŁY NA “JAJECZNE” DANIA 🙂 :
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
Pasztet jajeczny z porem. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe dania można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 505
BIAŁKO: 33 g
TŁUSZCZE: 36 g
WĘGLOWODANY: 17 g
FRITTATA Z WARZYWAMI I PIECZARKAMI Z SERKIEM WIEJSKIM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Frittata z warzywami i pieczarkami.
Ingredients
- 10 jajek, rozmiar L
- cebula dymka (biała i zielona część) – pęczek
- jedna czerwona papryka może być też żółta albo zielona
- 100 g baby szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- do smażenia: 80 g – 100 g masełka wegańskiego Naturale (wersja 1) lub 50 g masła plus 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy z oliwek (wersja 2)
- 200 g serka wiejskiego (typu Cottage Cheese, ten z grudkami), naturalny
- 50 g sera Grana Padano albo Permezan
- sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
Instructions
- Przed rozpoczęciem frittaty pokrój pieczarki na plasterki, paprykę oraz cebulę dymkę (zarówno białą, jak i zieloną część) na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masełkiem wegańskim albo zwykłym masłem (w zależności co używasz).Na patelni rozpuść masełko wegańskie, a jak go nie masz to rozpuść zwykłe masło (jeśli zwykłe masło, to dodaj jeszcze ze dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek). Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię pieczarki i smaż je około 6 – 7 minut aż lekko zbrązowieją. Pod koniec smażenia posól je i popieprz. Kiedy pieczarki będą usmażone, to przełóż je do naczynia do zapiekania.
- W razie konieczności dodaj na patelnię więcej masła i wrzuć paprykę oraz cebulę dymkę (tylko białą część). Smaż paprykę z cebulką około 4 minuty a potem dodaj liście baby szpinaku i przesmaż go około minutę. Kiedy szpinak zwiędnie, to dodaj starty czosnek, przemieszaj go ze wszystkim i przesmaż go około pół minuty. Następnie całą zawartość patelni przełóż do naczynia do zapiekania i wszystko przemieszaj.
- W misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą jajka, serek wiejski, starty ser Grana Padano albo Parmezan oraz pieprz i sól. Wymieszaj tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę (grudki serka wiejskiego mogą zostać.). Następnie przelej tak przygotowaną masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Wierzch posyp posiekaną cebulką dymką (zieloną częścią).
- Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (góra – dół) i piecz około 30 minut. Pod koniec pieczenia potrząśnij naczyniem i zwróć uwagę szczególnie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa. To już wszystko.