Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne.

By misziza
2024-05-01
Rating: 0.00
(0)

Jagody są przepyszne! Uwielbiam je 🙂 I świetnie pasują do słodkich wypieków. To ciasto z jagodami robi się bardzo prosto i stosunkowo szybko… Nieco ponad godzina to chyba jest stosunkowo szybko jak na ciasta? 🙂 Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto z jagodami! Soczyste owoce zanurzone w delikatnym cieście tworzą wyśmienitą kompozycję, którą pokochasz. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia, więc każdy może się z nim zmierzyć. Mam nadzieję, że się skusisz ? 😉

Jagody występują w Polsce, głównie na terenach leśnych. Sezon na jagody trwa od czerwca do sierpnia, ale jagody mrożone można w niektórych sklepach kupić praktycznie cały rok. Do przygotowania tego ciasta użyłam właśnie mrożonych jagód. Gwarantuję, że efekt jest rewelacyjny 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO Z MROŻONYMI JAGODAMI I ZOBACZ JAK PROSTO JE ZROBIĆ:

ciasto z jagodami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

JAGODY – Można użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych jagód. Posypywanie mąką i cukrem mrożonych jagód przed dodaniem ich do wypieku może pomóc w absorpcji nadmiaru soku, który mogą puścić podczas pieczenia. Mąka wiąże sok, a cukier równoważy kwaśność owoców. Jeśli używasz świeżych jagód, niekoniecznie musisz je posypywać mąką, chyba że są one bardzo soczyste. W przypadku świeżych jagód można zastosować mniejszą ilość mąki.

MĄKA – Użyj po prostu mąkę pszenną tortową – typ 450.

JAJKA – Wybierz jajka rozmiar L. Polecam wybrać jaja prosto od szczęśliwych kur ♥, hodowanych w sposób naturalny, na wolnym wybiegu lub w zgodzie z ekologicznymi standardami.  Kury z chowu ekologicznego i wolnowybiegowego mają dostęp do naturalnej karmy i świeżego powietrza, co może przełożyć się na pozytywny skład jajka. Ja przyznam, że mam jajka prosto od rolnika, który jest moim dalekim sąsiadem 🙂

CUKIER – Użyj biały cukier. Minimum 3/4 szklanki cukru, a maksymalnie 1 szklankę cukru. To zależy jak bardzo słodkie chcesz mieć ciasto.

KWAŚNA ŚMIETANA -Wybierz kwaśną śmietanę 18 % albo gęsty jogurt w typie greckim. Śmietana w wypiekach dodaje im puszystości i delikatności. Dodatkowo tłuszcz ze śmietany spowalnia procesy starzenia się ciasta, co oznacza, że wypieki dłużej zachowują świeżość i miękkość.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy.

ciasto z mrożonymi jagodami
ciasto z mrożonymi jagodami

CIASTO Z JAGODAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

W misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól.

ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-1.j
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-1.j

KROK 2.

Do osobnej miski wbij dwa jajka w temp. pokojowej i wsyp cukier. Możesz dodać szklankę cukru albo jeśli chcesz, aby ciasto było trochę mniej słodkie, to dodaj 3/4 szklanki. Połącz jajka z cukrem za pomocą miksera. Miksuj na wysokim obrotach przez około 2 minuty, tak żeby osiągnąć lekko puszystą masę.

ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-2
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Następnie do ubitych jajek z cukrem dodaj śmietanę 18 % albo jogurt grecki, olej roślinny, ekstrakt waniliowy, trochę soli i dobrze wszystko zmiksuj. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę soku z cytryny.

ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-3a
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-3a
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-3b
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Następnie dodaj mąkę do ubitej masy. Najpierw dodaj połowę mąki i zmiksuj, a potem dodaj drugą połową i dobrze zmiksuj aż wszystko się ładnie połączy.

ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-4
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-4

KROK 5.

Do osobnej miski wsyp mrożone jagody i wsyp łyżkę mąki i czubatą łyżkę cukru. Delikatnie, ale dokładnie wszystko przemieszaj, aby mąka i cukier dobrze pokryły jagody.

ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-5
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-5

KROK 6.

Tortownicę lekko wysmaruj tłuszczem np. masłem i wyłóż minimum połowę (ale powinno być nawet trochę więcej, tak z 60 % ciasta) na dno i równo rozprowadź. Wyłóż równomiernie połowę jagód na ciasto, następnie rozprowadź drugą partię ciasta – najlepiej za pomocą lekko zmoczonej łyżki, bo może być trochę ciężej. Na sam wierzch dodaj resztę pozostawionych jagód. Jagody możesz lekko wcisnąć w ciasto za pomocą łyżki.

ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-6a.
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-6a.
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-6b.j
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-6b.j

KROK 7.

Piecz w dobrze nagrzanym do 190 stopni piekarniku góra – dół. Piecz przez około 50 – 55 minut – jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta mocno się przypieka, to przykryj go folią aluminiową. Pamiętaj, zrób test suchego patyczka, bo ciasto może wymagać nieco dłuższego pieczenia (to zależy od użytej formy i Twojego piekarnika)!

Test suchego patyczka to skuteczna i prosta metoda sprawdzania, czy ciasto jest już upieczone. Polega ona na wbiciu drewnianego patyczka (ja czasem wbijam cienki, ostry nóż, jeśli nie mam patyczków) w środek ciastka i sprawdzeniu, czy po wyjęciu jest on suchy albo prawie suchy i czysty. Jeśli jest suchy, to ciasto jest już odpowiednio upieczone. Pamiętaj, że to ciasto z jagodami, więc może być lekko “ubrudzone” od jagód.

ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-7
ciasto-z-jagodami-przygotowanie-krok-7

ŻYCZĘ SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PRZEPISY NA SŁODKIE WYPIEKI. KONIECZNIE SPRAWDŹ:

Babka jogurtowa. – Kuchnia Izy

Muffiny z mrożonymi malinami. Proste, ale zachwycająco smaczne ♥ – Kuchnia Izy

Ciasto cytrynowe. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy

Muffinki cytrynowe – puszyste i aromatyczne. – Kuchnia Izy

Brownie z kakao. Minimum składników, maksimum smaku. – Kuchnia Izy

Ciasto ze świeżą żurawiną z migdałową kruszonką. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe ciasto może podzielić na 8 – 10 porcji.

Jeden kawałek (1/10) będzie miał w przybliżeniu:

KALORIE: 437

BIAŁKO: 6,8 g

TŁUSZCZE: 20,2 g

WĘGLOWODANY: 58, 3 g

ciasto z mrożonymi jagodami
ciasto z mrożonymi jagodami

CIASTO Z JAGODAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

ciasto z jagodami

Ciasto z mrożonymi jagodami

Prep Time 15 minutes
Cook Time 55 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 8

Ingredients
  

  • 2 duże jajka
  • 200 g śmietany 18 % albo jogurt w typie greckim
  • 1 szklanka cukru (można zmniejszyć do 3/4 szklanki_
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • jedna łyżka mąki i jedna łyżka cukru do posypania jagód
  • około 200 g – 250 g jagód

Instructions
 

  • W misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól.
  • Do wbij dwa jajka w temp. pokojowej i wsyp cukier. Możesz dodać szklankę cukru albo jeśli chcesz, aby ciasto było trochę mniej słodkie, to dodaj 3/4 szklanki. Połącz jajka z cukrem za pomocą miksera. Miksuj na wysokim obrotach przez około 2 minuty, tak żeby osiągnąć lekko puszystą masę.
  • Następnie do ubitych jajek z cukrem dodaj śmietankę 18 % albo jogurt grecki, olej roślinny, ekstrakt waniliowy, trochę soli i dobrze wszystko zmiksuj aż do połączenia się składników. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę soku z cytryny.
  • A teraz dodaj mąkę do ubitej masy. Najpierw dodaj połowę mąki i zmiksuj, a potem dodaj drugą połową i dobrze zmiksuj aż wszystko się ładnie połączy.
  • Do osobnej miski wsyp mrożone jagody i wsyp łyżkę mąki i czubatą łyżkę cukru. Delikatnie, ale dokładnie wszystko przemieszaj, aby mąka i cukier dobrze pokryły jagody.
  • Tortownicę lekko wysmaruj tłuszczem np. masłem i wyłóż minimum połowę (ale powinno być nawet trochę więcej, tak z 60 % ciasta) na dno i równo rozprowadź. Wyłóż równomiernie połowę jagód na wierzch, następnie rozprowadź drugą partię ciasta na wierzchu – najlepiej za pomocą lekko zmoczonej łyżki. Na na sam wierzch dodaj resztę pozostawionych jagód.
  • Piecz w dobrze nagrzanym do 190 stopni piekarniku góra – dół. Piecz przez około 50 – 55 minut – jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta mocno się przypieka, to przykryj go folią aluminiową. Pamiętaj, zrób test suchego patyczka!Test suchego patyczka to skuteczna i prosta metoda sprawdzania, czy ciasto jest już upieczone. Polega ona na wbiciu drewnianego patyczka (ja czasem wbijam cienki, ostry nóż) w środek ciastka i sprawdzeniu, czy po wyjęciu jest on suchy albo prawie suchy i czysty. Jeśli jest suchy, to ciasto jest już odpowiednio upieczone. Pamiętaj, że to ciasto z jagodami, więc może być lekko “ubrudzone” od jagód.

Video

ciasto z mrożonymi jagodami
ciasto z mrożonymi jagodami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close