Te pieczone ćwiartki kurczaka prosto z piekarnika są naprawdę bardzo, bardzo dobre. Mają, chrupiącą pełną smaku skórkę, a mięso jest soczyste. Przyznaję, że mocno je doprawiłam, ale zdecydowanie warto użyć tych wszystkich przypraw i ziół, żeby uzyskać tak smaczny efekt. Ćwiartki oczywiście można podzielić na udka i podudzia (pałeczki), ale całe ćwiartki fajnie prezentują się na talerzu i myślę, że jedna ćwiartka to taka porcja dla jednej osoby.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Pieczone ćwiartki z kurczaka są zdrowsze od tych smażonych na tłuszczu, co też jest ich dużym plusem. Pieczone ćwiartki zawierają niewiele tłuszczu, ale za to sporo cennego dla naszego organizmu białka. Kurczak to stosunkowo niedrogie mięso, a pieczenie jest jednym z najprostszych i najtańszych sposobów jego przyrządzenia. Co ważne, ćwiartki z kurczaka świetnie smakują podane z różnymi dodatkami – ziemniakami, kaszą, ryżem, surówkami czy sałatką. Można je przyrządzić na wiele sposobów, za każdym razem odkrywając nowe smaki ♥ Same plusy! 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
ĆWIARTKI Z KURCZAKA – Ćwiartka z kurczaka to część tuszki kurczaka, która powstaje po jej rozbiorze. Jest to dość duża porcja mięsa i w jej skład wchodzą udka (mięsista część, która jest połączona z tułowiem), podudzia (nóżki, pałki) oraz często część pleców/kupra (mniejsza część, która znajduje się przy kręgosłupie). Mięso z ćwiartki jest zazwyczaj soczyste i pełne smaku.
PRZYPRAWY I ZIOŁA: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, suszony tymianek, zioła prowansalskie plus opcjonalnie suszony rozmaryn plus olej roślinny lub oliwa do polania.
ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przed przygotowaniem nastaw piekarnik na 220 stopni (góra – dół).
Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy i zioła, czyli sól i pieprz, czosnek granulowany, słodką czerwoną paprykę w proszku (może być wędzona), ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie, suszony tymianek i opcjonalnie suszony rozmaryn. Jeśli nie dodajesz rozmarynu, to dodaj więcej albo suszonego tymianku, albo ziół prowansalskich. Rozmaryn ma bardzo charakterystyczny aromat i dość silny, niecno sosnowy smak, więc musisz go lubić, żeby go tutaj użyć 😉
Wszystkie przyprawy i zioła dobrze ze sobą wymieszaj.
KROK 2.
Ćwiartki z kurczaka osusz papierem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Umieść ćwiartki w większej misce i polej je około dwoma łyżka oleju roślinnego albo oliwy z oliwek, a następnie posyp 2/3 przygotowanej mieszanki z przypraw i ziół.
KROK 3.
Za pomocą dłoni rozprowadź przyprawy po wszystkich ćwiartkach. Delikatnie podnieś skórkę i rozprowadź mieszankę przypraw i ziół także pod skórką.
KROK 4.
Nałóż kratkę/ruszt do piekarnika na blaszkę do pieczenia i ułóż ćwiartki z kurczaka na ruszcie. Posyp każdą ćwiartkę z wierzchu resztką mieszanki ziół i przypraw (ta 1/3 co została). Piecz przez 35 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (góra – dół), a potem nałóż na mięso kawałek papieru do pieczenia albo folii aluminiowej i piecz jeszcze 15 minut. Aby upewnić się, że kurczak jest dobrze upieczony, możesz użyć termometru do mięsa – temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75°C. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut przed krojeniem, aby soki się rozłożyły.
Dlaczego warto położyć mięso na kratce/ruszcie?
Ruszt pozwala gorącemu powietrzu swobodnie cyrkulować dookoła kurczaka, co przyczynia się do równomiernego pieczenia ze wszystkich stron. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste i chrupiące. Natomiast tłuszcz z kurczaka swobodnie ścieka przez otwory w ruszcie, co zapobiega jego przywieraniu do dna blaszki i nadmiernemu natłuszczaniu potrawy. Dzięki temu mięso jest mniej tłuste i zdrowsze. No i brak bezpośredniego kontaktu mięsa z gorącą blaszką sprawia, że skórka kurczaka ma więcej czasu na wysuszenie się i sprawia, że jest bardziej chrupiąca.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE FAJNE POMYSŁY NA PIECZONEGO KURCZAKA. SZCZEGÓLNIE POLECAM:
Pieczone udka z kurczaka z sosem musztardowo-miodowym. – Kuchnia Izy
Pieczone pałki z kurczaka w przyprawach i ziołach. – Kuchnia Izy
Pieczone pałki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. – Kuchnia Izy
Pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami. – Kuchnia Izy
Skrzydełka z piekarnika w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy
Do tych ćwiartek polecam szczególnie te surówki:
Surówka Colesław. Najlepsza. – Kuchnia Izy
Surówka z młodej kapusty. Super smak. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Jedna ćwiartka z kurczaka (1 porcja) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE 468
BIAŁKO: 55,7 g
TŁUSZCZE: 25 g
WĘGLOWODANY: 5,5 g
ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ćwiartki z kurczaka z piekarnika. Chrupiąca skórka, soczyste mięso.
Ingredients
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego
Mieszanka z przypraw i ziół:
- łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- łyżka czosnku granulowanego
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
- czubata łyżeczka suszonego rozmarynu opcjonalnie, jeśli nie chcesz go używać, to daj więcej innych ziół np. ziół prowansalskich
Instructions
- Przed przygotowaniem nastaw piekarnik na 220 stopni (góra – dół).Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy i zioła, czyli sól i pieprz, czosnek granulowany, słodką czerwoną paprykę w proszku (może być wędzona), ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie, suszony tymianek i opcjonalnie suszony rozmaryn. Jeśli nie dodajesz rozmarynu, to dodaj więcej albo suszonego tymianku, albo ziół prowansalskich. Rozmaryn ma bardzo charakterystyczny aromat i dość silny, niecno sosnowy smak, więc musisz go lubić, żeby go tutaj użyć 😉Wszystkie przyprawy i zioła dobrze ze sobą wymieszaj.
- Ćwiartki z kurczaka osusz papierem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Umieść ćwiartki w większej misce i polej je około dwoma łyżka oleju roślinnego albo oliwy z oliwek, a następnie posyp 2/3 przygotowanej mieszanki z przypraw i ziół.
- Za pomocą dłoni rozprowadź przyprawy po wszystkich ćwiartkach. Delikatnie podnieś skórkę i rozprowadź mieszankę przypraw i ziół także pod skórką.
- Nałóż kratkę/ruszt do piekarnika na blaszkę do pieczenia i ułóż ćwiartki z kurczaka na ruszcie. Posyp każdą ćwiartkę z wierzchu resztką (te 1/3 co zostało) mieszanki ziół i przypraw. Piecz przez 35 minut, a potem nałóż na mięso kawałek papieru do pieczenia albo folii aluminiowej i piecz jeszcze 15 minut. Aby upewnić się, że kurczak jest dobrze upieczony, możesz użyć termometru do mięsa – temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75°C. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut przed krojeniem, aby soki się rozłożyły.