Coś wspaniałego się dzieje kiedy połączymy ze sobą makaron orzo, brokuły, śmietankę, bulion i całkiem sporą ilością sera. Proste, szybkie i bardzo dobre danie, które może być Twoim nowym, warzywnym “comfort food”, czyli jedzeniem, które ma przede wszystkim sprawiać przyjemność. Ten makaron jest fantastycznie kremowy i ma ciekawy, przyjemny smak. Właściwie w moje rodzinie zasmakował wszystkim. Co dość istotne, jest to danie “jednogarnkowe”, bo przygotowuje się je używając tylko jedno naczynie, w tym przypadku nie garnek, a patelnię 😉
Makaron orzo to specyficzna odmiana makaronu, która wywodzi się z Włoch. Jego nazwa, “orzo”, oznacza jęczmień w języku włoskim, a kształt przypomina ziarna tego zboża. Jest to małe, kuliste lub owalne ziarno makaronu, które przypomina zarówno ryż, jak i kuskus. Makaron orzo jest często używany w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie we włoskich i greckich potrawach. Makaron orzo z brokułami w sosie śmietanowym z dodatkiem wyjątkowego sera Grana Padano albo Parmezan to prawdziwa gratka dla miłośników smaków kuchni śródziemnomorskiej.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON ORZO Z BROKUŁAMI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:
SKŁADNIKI, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ:
MAKARON ORZO – Orzo to rodzaj krótkiego makaronu w kształcie dużego ziarna ryżu. W wielu przepisach jest używany jako zamiennik ryżu lub podawany w sałatkach i zupach, chociaż oprócz kształtu to nie ma z ryżem nic wspólnego. We Włoszech jest często nazywany “risoni”, co oznacza “duży ryż” – czasem możesz w sklepach, zwłaszcza internetowych, gdzie łatwiej można kupić oryginalne włoskie produkty znaleźć ten makaron pod nazwą “risoni”, a nie “orzo”. W większych w sklepach w Polsce powinien być łatwo dostępny, w tym w Biedronce.
BROKUŁY – Brokuł jest zdrowym warzywem, który fajnie komponuje się z Orzo. Przy wyborze brokuła zwróć uwagę na to, że powinien mieć ciemnozieloną barwę, zwarte różyczki i jędrne łodygi. Brokuły dość szybko żółkną i więdną. Jeśli brokuł zaczął już nieprzyjemnie pachnąć albo zauważasz na nim żółte pączki i kwiatki, to taki brokuł nie nadaje się już do jedzenia. Pamiętaj, że im drobniej pokroisz brokuła, tym lepiej.
CZOSNEK I CEBULA – Aromatyczny i mocny w smaku duet, od którego zaczyna się przygotowanie potrawy. Użyłam trzy ząbki czosnku i czerwoną cebulkę, która ma nieco łagodniejszy smak od zwykłej, żółtej, ale możesz użyć dowolnej cebulki.
BULION I ŚMIETANKA – Użyj drobiowego albo warzywnego bulionu oraz śmietanki 30 % albo 36 %. Skąd wziąć bulion do tego dania. Po pierwsze możesz zrobić samemu – wtedy najlepiej przygotować więcej bulionu, trzymać w lodówce i wykorzystać do przygotowanie różnych potraw np. zup czy risotto. Po drugie możesz użyć kupny np. bulion w słoiczkach ( np. Winiary, do rozpuszczenia). Możesz też zrobić prosty bulion z kostki, najlepiej ekologicznej, ale nie dla wszystkich jest to akceptowany sposób. Możesz też wykorzystać czysty rosół np. z dnia poprzedniego.
POZOSTAŁE DODATKI: Masło i olej do smażenia, suszony tymianek, pieprz i sól do smaku, natka pietruszki plus ser dojrzewający np. Grana Padano, Parmezan, czy Gran Moravia.
MAKARON ORZO Z BROKUŁAMI. PRZYGOTOWANIE
KROK PO KROKU.
KROK 1.
Jednego dużego brokuła pokrój na małe kawałeczki, im mniejsze tym lepiej. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oleju albo oliwy. Kiedy masło sie rozpuści wrzuć na patelnię drobno pokrojoną cebulkę i przesmaż ją 3 minuty, a potem dodaj starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty.
KROK 2.
Następnie wlej na patelnię bulion i śmietankę. Przemieszaj. Kiedy bulion ze śmietanką się zagotują, zmniejsz ogień, dodaj kawałki brokuła i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 3 minuty.
KROK 3.
Po tym czasie dodaj suchy makaron orzo (makaron ugotuje się na patelni), suszony tymianek oraz pieprz i sól do smaku i gotuj na małym ogniu makaron około 8 – 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tym razem już bez przykrycia. Pamiętaj, o mieszaniu, bo makaron orzo ma tendencję do przywierania! Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce ser. Podawaj od razu. Smacznego.
Polecam Ci też inne, przepyszne danie z makaronem orzo, a konkretnie MAKARON ORZO Z PIECZARKAMI. Link poniżej:
Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Całe danie składa się z czterech porcji.
Jedna porcja ma:
Kalorie: 741
Białko: 23,6 g
Tłuszcze: 34,1 g
Węglowodany: 86 g
MAKARON ORZO Z BROKUŁAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE. MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron orzo z brokułami w pełnym smaku sosie śmietanowym.
Opis
Bardzo smaczny pomysł na prosty i szybki, pełen smaku obiad, czyli makaron orzo z brokułami w pysznym, kremowym sosie. Idealne danie jednogarnkowe.
Składniki:
Przygotowanie:
- Jednego dużego brokuła pokrój na małe kawałeczki, im mniejsze tym lepiej. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oleju albo oliwy. Kiedy masło sie rozpuści wrzuć na patelnię drobno pokrojoną cebulkę i przesmaż ją 3 minuty, a potem dodaj starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty.
- Następnie wlej na patelnię bulion i śmietankę. Przemieszaj. Kiedy bulion ze śmietanką się zagotują, zmniejsz ogień i dodaj kawałki brokułów, dodaj suszony tymianek oraz pieprz i sól do smaku i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj suchy makaron orzo (makaron ugotuje się na patelni) i gotuj na małym ogniu makaron około 8 – 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pamiętaj, o mieszaniu, bo makaron orzo ma tendencję do przywierania.
- Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce ser. Podawaj od razu. Smacznego.