Jak mam ochotę na szybki obiad w stylu azjatyckim to najczęściej sięgam po makaron Udon. Mam zawsze niezły zapas w domu tych makaronów, bo je po prostu uwielbiam. Tym razem proponuję makaron Udon z kurczakiem i warzywami w sosie w stylu Teriyaki. Co ciekawe, to danie po raz pierwszy robiłam z makaronem ryżowym, a nie Udon, ale moim zdaniem to właśnie ten japoński makaron bardziej tutaj pasuje. Chrupiące warzywa z delikatnym mięsem z kurczaka w takim połączeniu z pewnością Ci zasmakują 🙂
Jeśli chodzi o sos to muszę podkreślić, że jest w “stylu” Teriyaki”. Oryginalny, prawdziwy, japoński sos Teriyaki jest znany ze swojego bogatego smaku, który jest równocześnie słodko-słony, a także lekko pikantny. Jednak zawiera w sobie dwa składniki, czyli sake i mirin, które nie są powszechnie dostępne w stacjonarnych sklepach w Polsce. Na szczęście podobny, choć oczywiście nie taki sam smakowy efekt można uzyskać używając innych prostych składników. Jestem pewna, że Ci się spodoba 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MAKARON UDON – Ten rodzaj makaronu jest bardzo charakterystyczny i trudno go pomylić z jakimkolwiek innym. Udon ma łagodny, lekko słodkawy smak. Ma gładką powierzchnię i jest sprężysty. Jest też grubszy od innych rodzajów makaronów azjatyckich np. soba. W sklepach można spotkać świeży makaron Udon i suchy makaron. W tym daniu wykorzystaj świeży makaron. Jest on wstępnie obgotowany. To dlatego ma on charakterystyczną, miękką konsystencję i gładką powierzchnię. Wstępne obgotowanie skraca również czas gotowania makaronu do zaledwie kilku minut.
KURCZAK – Wybierz piersi z kurczaka albo polędwiczki z kurczaka. Mięso pokrój w dość cienkie kawałki. Przed wrzuceniem na patelnię trzeba je będzie krótko zamarynować.
WARZYWA – Do przygotowania dania polecam użyć dwóch rodzajów warzyw, które łatwo pokroić i obsmażyć. Ja użyłam marchewki i… kalarepę. Nie wiem, czy ktoś używa do takich dań kalarepę, ale mam wrażenie, że kalarepa jest wprost stworzona do dań typu stir-fry. Jest pyszna, chrupiąca i łatwo ją pokroić. Jeśli nie masz kalarepy, to możesz ją zastąpić np. papryką, groszkiem cukrowym, czy cukinią.
SKŁADNIKI NA SOS: sos sojowy, skrobia ziemniaczana, woda, ocet ryżowy albo jabłkowy, miód w formie płynnej, ząbki czosnku plus opcjonalnie starty kawałek imbiru.
MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Piersi z kurczaka pokrój na cienkie kawałki. Najpierw przekrój każdą pierś na pół, a potem każda połówkę pokrój w dość cienkie paski. Mięso przełóż do miski. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron Udon według instrukcji na opakowaniu. Na opakowaniu będzie podany czas gotowania się makaronu. Z reguły będzie to 2 – 3 minuty. Polecam wyjąć makaron z wody około 30 – 40 sekund szybciej, niż jest to podane na opakowaniu. Nie trzymaj natomiast w wodzie dłużej niż jest to koniecznie, bo makaron może stać się papkowaty. Po wyjęciu z wody makaron odcedź na sitku i przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą. Odłóż na bok.
KROK 2.
Przygotuj sos. Do miseczki wlej wodę i wsyp do niej skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą. Dobrze ją wymieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Następnie wlej sos sojowy, ocet ryżowy albo jabłkowy, miód w formie płynnej oraz starty na tarce czosnek i kawałek obranego i startego imbiru. Dodanie imbiru jest opcjonalnie, ale polecam go użyć. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej trzema łyżkami sosu mięso z kurczaka. Przemieszaj sos z mięsem i odłóż na bok. Odłóż też na bok resztę sosu.
KROK 3.
Warzywa pokrój na małe kawałki, najlepiej dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje wrzuć pokrojone warzywa i smaż je około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Po usmażeniu warzywa odłóż na bok. Warzywa powinny nieco zmięknąć, ale nadal zachować swoją chrupiącą strukturę i kolor.
KROK 4.
W razie konieczność dolej więcej oleju na tę samą patelni. Kiedy olej będzie rozgrzany, to wrzuć odłożone wcześniej mięso z kurczaka, dobrze je posól i popierz i smaż kilka minut. Kiedy będzie całkowicie usmażone, to wrzuć z powrotem na patelnię warzywa.
KROK 5.
Na patelni dodaj też ugotowany makaron Udon i polej go resztą przygotowanego sosu. Dobrze przemieszaj i trzymaj jeszcze 2 – 3 minuty na ogniu. W tym czasie sos zgęstnieje. Jeśli chcesz możesz też dodać dwie łyżki ciemnego sosu sojowego, chociaż nie jest to niezbędne. Na koniec możesz posypać ziarnami sezamu. Podawaj od razu.
SMACZNEGO ♥ UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA 🙂
Mam dla Ciebie też inne przepisy na obiad z piersią z kurczaka w stylu azjatyckim:
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy
Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy
plus mój faworyt, czyli:
Kurczak słodko-kwaśny. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 358
BIAŁKO: 33 g
TŁUSZCZE: 2,2 g
WĘGLOWODANY: 51,5 g
(wartość odżywcza podliczona jest bez oleju do smażenia)
MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki
Opis
Idealny pomysł na szybki obiad w stylu azjatyckim, czyli makaron Udon z kurczakiem i chrupiącymi warzywami w pysznym słodko – słonym sosie w stylu Teriyaki. Z pewnością Ci zasmakuje ♥
Składniki na 4 porcje:
Składniki na sos:
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka pokrój na cienkie kawałki. Najpierw przekrój każdą pierś na pół, a potem każda połówkę pokrój w dość cienkie paski. Mięso przełóż do miski. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron Udon według instrukcji na opakowaniu. Na opakowaniu będzie podany czas gotowania się makaronu. Z reguły będzie to 2 – 3 minuty. Polecam wyjąć makaron z wody około 30 – 40 sekund szybciej, niż jest to podane na opakowaniu. Nie trzymaj natomiast w wodzie dłużej niż jest to koniecznie, bo makaron może stać się papkowaty. Po wyjęciu z wody makaron odcedź na sitku i przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą. Odłóż na bok.
- Przygotuj sos. Do miseczki wlej wodę i wsyp do niej skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą. Dobrze ją wymieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Następnie wlej sos sojowy, ocet ryżowy albo jabłkowy, miód w formie płynnej oraz starty na tarce czosnek i kawałek obranego i startego imbiru. Dodanie imbiru jest opcjonalnie, ale polecam go użyć. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej trzema łyżkami sosu mięso z kurczaka. Przemieszaj sos z mięsem i odłóż na bok. Odłóż też na bok resztę sosu.
- Warzywa pokrój na małe kawałki, najlepiej dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje wrzuć pokrojone warzywa i smaż je około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Po usmażeniu warzywa odłóż na bok. Warzywa powinny nieco zmięknąć, ale nadal zachować swoją chrupiącą strukturę i kolor.
- W razie konieczność dolej więcej oleju na tę samą patelni. Kiedy olej będzie rozgrzany, to wrzuć odłożone wcześniej mięso z kurczaka i smaż kilka minut. Kiedy będzie całkowicie usmażone, to wrzuć z powrotem na patelnię warzywa.
- Na patelni dodaj tez ugotowany makaron Udon i polej go resztą przygotowanego sosu. Dobrze przemieszaj i trzymaj jeszcze 2 – 3 minuty na ogniu. W tym czasie sos zgęstnieje. Na koniec możesz posypać ziarnami sezamu. Podawaj od razu.