Moja rodzina po prostu pokochała to danie! Ta młoda kapusta z kiełbasą i sporą ilością koperku to super pomysł na obiad. To właściwie danie trochę w stylu bigosu, ale robi się go w porównaniu z prawdziwym bigosem kilka razy szybciej i prościej. Młoda kapusta jest mięciutka, w tym daniu wręcz kremowa, a użyte składniki, przyprawy i zioła sprawiają, że danie jest pełna smaku i z pewnością Ci się spodoba. Sezon na młoda kapustę trwa mniej więcej od maja do sierpnia, więc jeśli czytasz ten post w tym okresie, to z pewnością dostaniesz taką kapustę w sklepie! 🙂
Młodą kapustę robiłam w przeciągu ostatnich dwóch tygodni już kilka razy. Wrzuciłam nawet dwa przepisy. Jeden przepis na kapustę z boczkiem, który w ciągu kilku dni stał się hitem na moim TikTok-u: link – Młoda kapusta z boczkiem. – Kuchnia Izy oraz przepis wegetariański na zasmażaną kapustę z koperkiem: link – Młoda kapusta z koperkiem. Z zasmażką. – Kuchnia Izy. Także, jeśli szukasz fajnego przepisu na wykorzystanie młodej kapusty z pewnością któryś Ci przypadnie do gustu.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z KIŁEBASĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są informacje ogólne. Dokładna gramatura podana jest poniżej, na dole wpisu.
MŁODA KAPUSTA – Młoda kapusta jest dostępna od wiosny do lata – od maja do mniej więcej sierpnia, ale jest najdelikatniejsza, najbardziej krucha i ma najlepszy smak w maju i czerwcu. Świeża młoda kapusta powinna mieć słodki zapach. Unikaj kapusty o kwaśnym lub stęchłym zapachu. W stosunku do swojego rozmiaru młoda kapusta powinna być ciężka, co świadczy o jej soczystości.
KIEŁBASA – Zdecydowanie wybierz swoją ulubioną kiełbasą. Przyznam, że ja szczególnie lubię kiełbasy wędzone do tego typu dań, ale każdy lubi co innego 🙂
KOPEREK – Niektórzy nie wyobrażają sobie dania z młodej kapusty bez koperku. I mi też ciężko sobie to wyobrazić 🙂 Jeśli lubisz koperek, to użyj go sporo. Ja użyłam całe dwa pęczki. Koperek ma świeży, lekko pikantny i ziołowy aromat, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem młodej kapusty.
KONCENTRAT POMIDOROWY – Koniecznie dodaj trochę koncentratu! 🙂 Koncentrat poprawi smak oraz sprawi, że danie będzie miała intensywniejszy kolor i będzie wyglądać bardziej apetycznie.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, smalec albo olej do smażenia, pieprz i sól do smaku, opcjonalnie mielony kmin rzymski, woda do podlania, koperek.
MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zanim zaczniesz gotować, to pokrój wszystkie warzywa. Młodą kapustę pokrój w paski, cebulę w piórka, a pomidory na mniejsze kawałki, może być w kostkę.
Na patelni rozpuść trochę smalcu albo rozgrzej olej roślinny. Wrzuć pokrojoną w piórka albo na małe kawałki cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, przemieszaj ją z cebulką i smaż ją około 5 minut aż lekko zbrązowieje. Od czasu do czasu przemieszaj i w między czasie posól ją i popieprz. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze przemieszaj go z kiełbasą i cebulą i przesmaż go około pół minuty.
KROK 2.
Potem dodaj pokrojoną w paski (paski o szerokości około 1 – 1,5 cm) młodą kapustę oraz pokrojone pomidory. Jeśli chcesz, możesz pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Zalej wodą – około 2/3 szklanki i przykryj pokrywką. Gotuj pod przykryciem około 15 – 20 minut. Po około 10 minutach, jak kapusta trochę zmięknie, to dodaj cukier, posól, popieprz i opcjonalnie dodaj mielony kmin rzymski. Dobrze wszystko przemieszaj.
KROK 3.
Kiedy kapusta będzie już zupełnie miękka, to zdejmij pokrywkę, dodaj posiekany drobno koperek, dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut już bez przykrycia.
KROK 4.
W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na mniejszej patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści, to dodaj czubatą łyżkę mąki. Rozetrzyj mąkę z masłem tak żeby nie było grudek. Po chwili wszystko zacznie się lekko pienić. Kiedy mąka całkowicie połączy się z masłem, to przelej zasmażkę do garnka z kapustą i dobrze przemieszaj. Trzymaj na palniku jeszcze minutę. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu, a następnie zdejmij patelnię z kuchenki. To już wszystko.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Masz ochotę na inne pyszne dania z młodą kapustą? Szczególnie polecam Ci te dania:
Młoda kapusta z koperkiem. Z zasmażką. – Kuchnia Izy
Młoda kapusta z boczkiem. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 263
BIAŁKO: 21,8 g
TŁUSZCZE: 11,3 g
WĘGLOWODANY: 21 g
MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Młoda kapusta z kiełbasą.
Ingredients
- 2 małe albo jedna duża główka młodej kapusty (razem około 1200 g)
- około 500 g ulubionej kiełbasy
- 3 średnie pomidory, polecam malinowe
- jedna średnia albo duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można dodać pół łyżki więcej)
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
- 2/3 szklanki zwykłej, zimnej wody
- 2 pęczki koperku (można dać więcej albo mniej, zależy czy lubisz bardzo koperek)
- łyżeczka cukru, najlepiej brązowego
- czubata łyżka smalcu albo około dwie – trzy łyżki oleju do smażenia
na zasmażkę
- 80 – 100 g masła
- czubata łyżka mąki pszennej
Instructions
- Zanim zaczniesz gotować, to pokrój wszystkie warzywa. Młodą kapustę pokrój w paski, cebulę w piórka, a pomidory na mniejsze kawałki, może być w kostkę.Na patelni rozpuść trochę smalcu albo rozgrzej olej roślinny. Wrzuć pokrojoną w piórka albo na małe kawałki cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, przemieszaj ją z cebulką i smaż ją około 5 minut aż lekko zbrązowieje. Od czasu do czasu przemieszaj i w między czasie posól ją i popieprz. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze przemieszaj go z kiełbasą i cebulą i przesmaż go około pół minuty.
- Potem dodaj pokrojoną w paski (paski o szerokości około 1 – 1,5 cm) młodą kapustę oraz pokrojone pomidory. Jeśli chcesz, możesz pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Zalej wodą – około 2/3 szklanki i przykryj pokrywką. Gotuj pod przykryciem około 15 – 20 minut. Po około 10 minutach, jak kapusta trochę zmięknie, to dodaj cukier, posól, popieprz i opcjonalnie dodaj mielony kmin rzymski. Dobrze wszystko przemieszaj.
- Kiedy kapusta będzie już zupełnie miękka, to zdejmij pokrywkę, dodaj posiekany drobno koperek, dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut już bez przykrycia.
- W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na mniejszej patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści, to dodaj czubatą łyżkę mąki. Rozetrzyj mąkę z masłem tak żeby nie było grudek. Po chwili wszystko zacznie się lekko pienić. Kiedy mąka całkowicie połączy się z masłem, to przelej zasmażkę do garnka z kapustą i dobrze przemieszaj. Trzymaj na palniku jeszcze minutę. W razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu, a następnie zdejmij patelnię z kuchenki. To już wszystko.