Tym przepisem możesz zaskoczyć swoich bliskich i znajomych. Cały czas trwa sezon na młodą kapustę i mam dla Ciebie świetny pomysł na warzywno – mięsny obiad, czyli młodą kapustę zapiekaną z mięsem wieprzowym i serem. To danie to trochę taki wieprzowy burger na młodej kapuście 🙂 Do mięsa dodałam cebulkę, natkę pietruszki, czosnek, starty ser oraz… trochę mojego ulubionego keczupu. Całe danie wygląda całkiem fajnie i zdecydowanie dobrze smakuje. Młoda kapusta z mięsem to naprawdę ciekawe połączenie i warto się przekonać jak smakuje.
Zrobiłam tę zapiekaną młodą kapustę z mięsem dla całej rodziny, w tym moich rodziców i przyznam, że szybko zyskała kilku wiernych fanów. Zwłaszcza mamie przypadła do gustu, bo nie tylko bardzo lubi młodą kapustę, ale i dobrze doprawione mięso mielone. Taki jeden krążek jest bardzo sycący, więc może stanowić jedną porcję. Jeśli nie zjecie wszystkich krążków, to spokojnie można je zjeść na kolację, czy nawet następnego dnia.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MŁODĄ KAPUSTĘ ZAPIEKANĄ Z MIĘSEM WIEPRZOWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZOBIĆ.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MŁODA KAPUSTA – Wiosna i lato to czas, kiedy króluje na naszych stołach młoda kapusta. Słodka, krucha i pełna witamin. Najlepsze miesiące na młodą kapustę to maj i czerwiec. Wtedy jest ona najsłodsza i najbardziej soczysta. Świeża młoda kapusta powinna wydzielać delikatny, słodki zapach. Unikajmy egzemplarzy o kwaśnej lub stęchłej woni – to może oznaczać, że kapusta jest już stara lub źle przechowywana. Dobra, soczysta młoda kapusta powinna być ciężka w stosunku do swojej wielkości. Oznacza to, że zawiera dużo wody i jest pełna smaku.
DOBRY KECZUP – Keczup jest tutaj dość ważny! 🙂 Dodaje go w dwóch miejscach, w tym bezpośrednio do mięsa. Musi więc to być Twój ulubiony, wyjątkowo dobry keczup. Ja ostatnio odkryłam bardzo dobry keczup, który jest w tej chwili jednym z moich ulubionych, czyli keczup firmy Roleski – Ketchup Premium Sycylijski, dostępny np. w Biedronce. Polecam go wypróbować, ale po prostu użyć swój ulubiony.
MIĘSO MIELONE – Możesz wybrać mięso mielone wieprzowe albo wołowe. Najlepszym wyborem będzie zakup kawałka mięsa i zmielenie go w sklepie lub samodzielnie w domu. Dzięki temu masz pewność, co znajduje się w mielonce i unikasz sztucznych dodatków i konserwantów. Jeśli kupujesz gotowe mięso mielone w opakowaniu, wybieraj produkt o minimalnej zawartości mięsa 99%. Unikaj mielonek z dodatkami, takimi jak barwniki, spulchniacze czy inne zbędne składniki.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, natka pietruszki, sól i pieprz, ser Gouda, olej roślinny.
Młoda kapusta zapiekana z mięsem wieprzowym. Przygotowanie krok po kroku.
KROK 1.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (góra – dół). Usuń z młodej kapusty wierzchnie, zwiędle liście. Podziel główkę na 6 części – krążków. Żeby łatwiej i równiej pokroić kapustę, możesz ją najpierw lekko naciąć z góry. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż krążki na blaszce. Każdy krążek lekko wysmaruj z jednej strony, od góry olejem i trochę posól je i popieprz. Włóż krążki z kapusty na 10 minut do piekarnika – najpierw podpieczemy krążki bez mięsa, aby trochę zmiękły.
KROK 2.
W międzyczasie w misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą mięso mielone (możesz wieprzowe albo wołowe), drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz (np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu), starty ser (50 g) oraz czubatą łyżkę ulubionego keczupu. Podziel sobie tak przygotowane mięso na 6 części (nie muszą być równe – dwa krążki z młodej kapusty są mniejsze i będzie potrzeba mniej mięsa).
KROK 3.
Po tych 10 minutach pieczenia wyjmij kapustę z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika. Wierzch krążków z kapusty posmaruj ulubionym keczupem, a następnie nałóż mięso mielone (wcześniej, żeby było łatwiej nakładać, uformuj je w burgery). Na koniec posyp wszystko resztą startego sera, czyli to będzie około 150 gramów sera (150 g).
KROK 4.
Włóż z powrotem blaszkę do piekarnika i piecz jeszcze przez około 30 minut. Składniki dania, czyli młoda kapusta, mięso oraz keczup “wypuszczą soki”. Te składniki zawierają sporo wody, która podczas pieczenia wydostaje się na powierzchnię, ale to w niczym nie przeszkadza. Możesz tę wodę po prostu odlać/wylać z blaszki po upieczeniu. Taką zapiekaną młodą kapustę z mięsem mielonym można jeść jako osobne danie albo z wybranymi dodatkami np. ziemniakami.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
SZUKASZ CIEKAWYCH POMYSŁÓW NA DANIE Z MŁODĄ KAPUSTĄ. MAM ICH KILKA 😉 SPRAWDŹ TE:
Młoda kapusta z kiełbasą. Absolutnie pyszna. – Kuchnia Izy
Młoda kapusta z ryżem i pomidorami. – Kuchnia Izy
Młoda kapusta z koperkiem. Z zasmażką. – Kuchnia Izy
Młoda kapusta z boczkiem. – Kuchnia Izy
Surówka z młodej kapusty. Super smak. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 5 porcji.
(4 większe krążki plus dwa mniejsze. Policzyłam dwa mniejsze krążki jako jedną porcje).
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 635
BIAŁKO: 44 g
TŁUSZCZE: 43 g
WĘGLOWODANY: 22 g
ZAPIEKANA MŁODA KAPUSTA Z MIĘSEM MIELONYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zapiekana młoda kapusta z mięsem mielonym
Ingredients
- jedna duża/większa młoda kapusta
- 800 g – 1000 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- jedna średnia/duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ulubiony keczup – razem około 7 czubatych łyżek (jedna czubata łyżka do mięsa mielonego plus po jednej czubatej łyżce do rozsmarowania po każdym krążku, w razie konieczności użyj więcej)
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku do mięsa mielonego (możesz dodać np. 3/4 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu)
- 200 g sera Gouda albo Mozzarella (50 g do mięsa mielonego plus 150 g do posypania na wierzchu)
- trochę oleju roślinnego – do posmarowania krążków z młodej kapusty plus trochę soli i pieprzu do posypania krążków
Instructions
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni C (góra – dół). Usuń z młodej kapusty wierzchnie, zwiędle liście. Podziel główkę na 6 części – krążków. Żeby łatwiej i równiej pokroić kapustę, możesz ją najpierw lekko naciąć z góry. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż krążki na blaszce. Każdy krążek lekko wysmaruj z jednej strony, od góry olejem i trochę posól je i popieprz. Włóż krążki z kapusty na 10 minut do piekarnika – najpierw podpieczemy krążki bez mięsa, aby trochę zmiękły.
- W międzyczasie w misce bardzo dobrze wymieszaj ze sobą mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz (np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu), starty ser (50 g) oraz czubatą łyżeczkę ulubionego keczupu. Podziel sobie tak przygotowane mięso na 6 części (nie muszą być równe – dwa krążki z młodej kapusty są mniejsze i będzie potrzeba mniej mięsa).
- Po tych 10 minutach pieczenia wyjmij kapustę z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika. Wierzch krążków z kapusty posmaruj ulubionym keczupem, a następnie nałóż mięso mielone (wcześniej, żeby było łatwiej nakładać, uformuj je w burgery). Na koniec posyp wszystko resztą startego sera (150 g).
- Włóż z powrotem blaszkę do piekarnika i piecz jeszcze przez około 30 minut. Składniki dania, czyli młoda kapusta, mięso oraz keczup “wypuszczą soki”. Te składniki zawierają sporo wody, która podczas pieczenia wydostaje się na powierzchnię, ale to w niczym nie przeszkadza. Możesz tę wodę po prostu odlać/wylać z blaszki po upieczeniu. Taką zapiekaną młodą kapustę z mięsem mielonym można jeść jako osobne danie albo z wybranymi dodatkami np. ziemniakami.