Muffiny jajeczne z serkiem wiejskim to szybki, sycący i pełen białka pomysł na śniadanie, lunch lub przekąskę do pracy. To nic innego jak małe, wytrawne omlety pieczone w formie na muffiny, które przypominają w smaku połączenie puszystej jajecznicy i zapiekanki z dodatkami. Są mięciutkie, lekkie, a dzięki dodatkowi serka wiejskiego i sera feta zyskują kremową konsystencję i wyrazisty, lekko słony smak. Do środka dorzuciłam też pomidorki koktajlowe, które dodają świeżości i delikatnej kwasowości – idealne przełamanie jajecznych smaków!
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
To mój sprawdzony przepis na muffiny jajeczne z serkiem wiejskim, który możesz modyfikować dowolnie, dodając ulubione składniki. Świetnie sprawdzi się np. pokrojona w kostkę papryka, suszone pomidory, szynka, salami albo garść świeżego szpinaku. Takie muffiny są genialne na zimno i na ciepło, dlatego możesz zabrać je ze sobą do pracy, szkoły, na piknik albo zjeść je w domu, gdy nie masz czasu na gotowanie. Ja najchętniej przygotowuję je wieczorem, a potem przez 2–3 dni mam gotowe, zdrowe przekąski w lodówce. Spróbuj raz, a zakochasz się w ich prostocie!
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MUFFINY JAJECZNE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Składniki na 6 dużych muffinek:
🔹 10 jajek, temp. pokojowa, rozmiar L
🔹 1 łyżeczka soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu lub nieco więcej (np. 3/4 łyżeczki)
🔹 1 duży lub dwa małe ząbki czosnki, starte
🔹 1 łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich (opcjonalnie)
🔹 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
🔹 1 cebula dymka (cała – biała i zielona część)
🔹 200 g serka wiejskiego naturalnego
🔹 125-150 g sera Feta
🔹 100-150 g pomidorków koktajlowych lub innych dodatków (np. kawałki papryki, szynki, salami)
🔹 Odrobina masła do natłuszczenia foremek

MUFFINY JAJECZNE Z SERKIEM WIEJSKIM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Do miski wbij całe jajka i dodaj sól, pieprz oraz oregano albo zioła prowansalskie. Za pomocą trzepaczki bardzo dobrze rozbełtaj wszystkie jajka.

KROK 2.
Następnie dodaj serek wiejski, mąkę pszenną, starty czosnek, posiekaną cebulkę dymkę (całą, czy białą i zieloną część). Dodaj też pokruszony ser Feta (dodaj połowę sera, a drugą połowę doda się później na wierzch). Dobrze przemieszaj cała masę i przełóż do lekko natłuszczonych masłem foremek. Ja wykorzystałam duże foremki. Przełóż do około 3/4 wysokości foremki. Na wierzch wyłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz drugą połowę sera Feta (pokruszoną).


KROK 3.
Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 – 35 minut aż jajka będą całkowite ścięte. Przed wyjęciem z piekarnika KONIECZNIE potrząśnij foremkami i zwróć uwagę głównie na środek – środek powinien być ścięty. Jeśli czujesz, że środek się „chybocze” albo zapada – jeszcze nie są gotowe i trzeba trzymać w piekarniku kilka minut dłużej.

🥚 Z czym podać muffiny jajeczne z serem feta i pomidorkami?
🥗 1. Z lekką sałatką (np. rukola/mix sałat/baby szpinak + ogórek + sos jogurtowy)
Muffinki są dość konkretne, więc coś świeżego i zielonego świetnie je uzupełni. Najlepiej sprawdzi się szybka sałatka z rukoli, plasterków ogórka i odrobiny jogurtowego dressingu z cytryną. Prosto, a tak smacznie!
🍞 2. Z chrupiącym pieczywem (np. bagietka, chleb orkiszowy)
Jeśli chcesz, żeby śniadanie było bardziej sycące – dorzuć kromkę ulubionego pieczywa, najlepiej lekko podpieczonego. Świetnie komponuje się z puszystą strukturą muffinów.
🥑 3. Z awokado (np. w plasterkach lub guacamole)
Dla tych, którzy kochają zdrowe tłuszcze: plasterki dojrzałego awokado z odrobiną soli i chili albo szybkie guacamole mogą podnieść całość na wyższy poziom!
🍇 4. Z owocami lub małym smoothie
Jeśli jesz muffiny jajeczne na śniadanie, a masz ochotę na coś lekkiego i słodkiego obok – miseczka z winogronami, borówkami albo szklanka domowego smoothie (np. truskawkowo-bananowego) świetnie zrównoważy smak.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY NA DANIA Z JAJKAMI W ROLI GŁÓWNEJ: 🍳🥚
Frittata z ziemniakami i serkiem wiejskim. – Kuchnia Izy
Pasztet jajeczny z pieczarkami. – Kuchnia Izy
Sałatka z jajek i awokado. – Kuchnia Izy
Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką – idealna na Wielkanoc. – Kuchnia Izy
Frittata z dynią. Pełna białka. – Kuchnia Izy
Szakszuka z cukinią i pomidorami. – Kuchnia Izy
Deser z czereśniami w stylu francuskiego Clafoutis – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 6 dużych muffinek (duże foremki).
Jedna porcja, czyli 1/6 będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 222
💪 Białko: 16,5 g
🧈 Tłuszcze: 14,6 g
🥔 Węglowodany: 6,2 g

MUFFINY JAJECZNE Z SERKIEM WIEJSKIM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Muffiny jajeczne z serkiem wiejskim i fetą.
Składniki
- 10 jajek, temp. pokojowa, rozmiar L
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu lub nieco więcej np. 3/4 łyżeczki
- łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich – opcjonalnie
- 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
- cebula dymka (cała – biała i zielona część)
- 200 g serka wiejskiego naturalnego
- 125 – 150 g sera Feta
- 100 – 150 g pomidorków koktajlowych lub inne dodatki np. kawałki papryki, szynki, salami
- odrobinę masła do natłuszczenia foremek
- 1 duży albo 2 małe ząbki czosnku
Instrukcje
- Do miski wbij całe jajka i dodaj sól, pieprz oraz oregano albo zioła prowansalskie. Za pomocą trzepaczki bardzo dobrze rozbełtaj wszystkie jajka.
- Następnie dodaj serek wiejski, mąkę pszenną, starty ząbek czosnku, posiekaną cebulkę dymkę (całą). Dodaj też pokruszony ser Feta (dodaj połowę sera, a druga doda się później na wierzch). Dobrze przemieszaj cała masę i przełóż do lekko natłuszczonych masłem muffinek. Przełóż do około 3/4 wysokości foremki.
- Na wierzch wyłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz drugą połowę sera Feta (pokruszoną). Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 – 35 minut aż jajka będą całkowite ścięte. Przed wyjęciem z piekarnika KONIECZNIE potrząśnij foremkami i zwróć uwagę głównie na środek – środek powinien być ścięty. Jeśli czujesz, że środek się „chybocze” albo zapada – jeszcze nie są gotowe i trzeba trzymać w piekarniku kilka minut dłużej.
Film
🍽️ Najczęściej zadawane pytania
❓ Czy mogę dodać inne składniki, takie jak papryka, szynka czy salami?
✅ Tak, możesz eksperymentować z dodatkami. Oprócz pomidorków koktajlowych warto dodać kawałki papryki, szynki czy salami, aby nadać muffinkom indywidualny charakter.
❓ Czy mogę użyć innego sera zamiast Feta?
✅ Oczywiście. Możesz zastąpić ser Feta innym serem o wyrazistym smaku, pamiętając, by połowę dodać do masy, a drugą na wierzch muffinek dla uzyskania ładnego efektu zapiekania.
❓ Jak sprawdzić, czy muffinki są gotowe?
✅ Przed wyjęciem z piekarnika potrząśnij lekko foremkami. Muffinki powinny być całkowicie ścięte, szczególnie w środku – jeśli środek „chybocze” lub zapada się, potrzebują jeszcze kilku minut pieczenia.
❓ Czy można przechowywać muffinki w lodówce?
✅ Tak, muffinki można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez 3-4 dni. W ten sposób zachowają świeżość, ale przed podaniem warto je lekko podgrzać.
❓ Czy mogę zamrozić muffinki?
✅ Możesz zamrozić muffinki. Najlepiej zamrozić je pojedynczo, owijając w folię spożywczą, a następnie przełożyć do woreczka do zamrażania. Po rozmrożeniu warto je podgrzać w piekarniku, aby odzyskały świeżość.
