Te placuszki z serka wiejskiego to idealny pomysł na śniadanie albo w sumie każdy inny posiłek w ciągu dnia. Takie placuszki są nie tylko bardzo smaczne i sycące, ale też dostarczają sporo białka. A wiadomo wiele osób ma problem z tym, aby dostarczyć swemu organizmowi odpowiednią ilość biała w ciągu dnia. Ja wszystkie składniki blenduje, dzięki czemu placuszki mają przyjemną, gładką konsystencję. Świetne jest to, że do takich placuszków można dobrać wiele fajnych dodatków, w sumie tak jak do naleśników. Jak polecam je zjeść po prostu z ulubionymi owocami 🙂
Myślę, że takie placuszki zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, więc spokojnie może być to posiłek dla całej rodziny. Serek wiejski szturmem zdobywa cały świat, głównie za sprawą słynnych lodów z serka wiejskiego 🙂 Obiecuje u mnie na tej stronie też pojawi się przepis na lody z serka wiejskiego, ale narazie zachęcam Ciebie do skorzystania z tego fajnego przepisu na placuszki….
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIC:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są informacje ogólne o składnikach. Dokładna gramatura podana jest poniżej.
SEREK WIEJSKI – Serek wiejski (cottage cheese) to rodzaj amerykańskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Jego cechą charakterystyczną jest jego specyficzna, ziarnista konsystencja. Jest doskonałym źródłem białka i zawiera niezbędne aminokwasy. Do tych placuszków wybierz zwykły, naturalny serek wiejski. Czasem (dość rzadko) można trafić na serki wiejskie wysokobiałkowe – te też mogą być. Nie kupuj wersji light.
JAJKA – Wybierz jajka, rozmiar L. Polecam wybrać jajka “od szczęśliwych kur'”, najlepiej z chowu ekologicznego albo wolnego wybiegu.
MĄKA – Wybierz zwykłą mąkę pszenną np. typ 450.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: mleko, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie), sól, cynamon, proszek do pieczenia, miód.
PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
W miseczce wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i cynamon.
KROK 2.
W blenderze kielichowym umieść dwa jajka, opakowanie serka wiejskiego, ekstrakt waniliowy, mleko oraz opcjonalnie łyżkę miodu w formie płynnej. Nie musisz dodawać miodu, ale moim zdaniem warto go dodać, aby placuszki miały przyjemniejszy, nieco słodszy smak. Dobrze wszystko zblednuj na gładką masę. Możesz też wszystko zblendować za pomocą blendera ręcznego
KROK 3.
Teraz dodaj suche składniki do mokrych i ponownie wszystko zblednuj. Uwaga! Po pierwszym blendowaniu może zostać trochę mąki na ściankach blednera. Pamiętaj, aby ją zgarnąć np. łyżką i blendować do chwili, kiedy wszystkie składniki będą dokładnie zblendowane i się połączą.
KROK 4.
Na patelni rozgrzej trochę oleju, oliwy albo masła klarowanego. Małą chochelką albo zwykłą łyżką nakładaj ciasto np. po dwie łyżki na placuszek i smaż placki po około 2 minuty z każdej strony na mniejszym ogniu. Kiedy podczas smażenia zauważysz, że pojawią się na powierzchni placuszka bąbelki, to możesz je przewrócić na drugą stronę. Placuszki warto podawać od razu i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego ♥
Z CZYM MOŻNA PODAWAĆ PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO?
Najlepszą odpowiedzią jest z tym czym lubisz najbardziej 🙂 Ale pomysłów mam kilka:
♥ z różnymi owocami: malinami, truskawkami, bananami, borówkami, kiwi, jagodami, brzoskwiniami.
♥ polane syropami albo sosami: sosem karmelowym, truskawkowym, czekoladowym, syropem klonowym, miodem, syropem z agawy
♥ z jogurtami albo śmietaną: z jogurtem naturalnym, greckim, skryrem, jogurtem smakowym, kwaśną śmietaną
♥ orzechy i suszone owoce: orzechy włoskie, pekan, rodzynki, suszone morele, płatki migdałów
♥dżemy i konfitury: dżem truskawkowy, dżem malinowy, konfitura z czarnej porzeczki, marmolada pomarańczowa
♥ masła i pasty: masło orzechowe, pasta pistacjowa, tahini, masło migdałowe, nutella
♥ Dodatki wytrawne (dla miłośników słonych smaków): łosoś wędzony, awokado, jajko w koszulce, szynka parmeńska, ser feta.
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁY NA PLACUSZKI ALBO NALEŚNIKI:
Naleśniki z jabłkami. Świetny przepis. – Kuchnia Izy
Placuszki z truskawkami w stylu pancakes. – Kuchnia Izy
Pieczony naleśnik “Dutch Baby”. Cudo. – Kuchnia Izy
Racuchy drożdżowe z jabłkami. Polski przysmak. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdzie jedna duża porcja albo dwie mniejsze porcje.
Jedna mniejsza porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 409
BIAŁKO: 24 g
TŁUSZCZE: 11 g
WĘGLOWODANY: 53,5 g
PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
Placuszki z serka wiejskiego
Ingredients
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 jajka, rozmiar L
- 1 opakowanie serka wiejskiego, 200 g
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka
Instructions
- W miseczce wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i cynamon.
- W blenderze kielichowym umieść dwa jajka, opakowanie serka wiejskiego, ekstrakt waniliowy, mleko oraz opcjonalnie łyżkę miodu w formie płynnej. Nie musisz dodawać miodu, ale moim zdaniem warto go dodać, aby placuszki miały przyjemniejszy, nieco słodszy smak. Dobrze wszystko zblednuj na gładką masę. Możesz też wszystko zblendować za pomocą blendera kielichowego.
- Teraz dodaj suche składniki do mokrych i ponownie wszystko zblednuj. Uwaga! Po pierwszym blendowaniu może zostać trochę mąki po bokach. Pamiętaj, aby ją zgarnąć np. łyżką i blendować do chwili, kiedy wszystkie składniki będą dokładnie zblendowane i się połączą
- Na patelni rozgrzej trochę oleju, oliwy albo masła klarowanego. Małą chochelką albo zwykłą łyżką nakładaj ciasto np. po dwie łyżki na placuszek i smaż placki po około 2 minuty z każdej strony na mniejszym ogniu. Kiedy podczas smażenia zauważysz, że pojawią się na powierzchni placuszka bąbelki, to możesz je przewrócić na drugą stronę. Placuszki warto podawać od razu i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego ♥