Pulpety w sosie pomidorowym.

By misziza
2024-09-07
Rating: 0.00
(0)

Po prostu uwielbiam te pulpety w sosie pomidorowym. Pulpeciki są mięciutkie, pełne smaku, delikatne i soczyste, a przygotowany sos ma głęboki, pomidorowy smak i aromat z przyjemną, czosnkową nutą. Taki sos jest lekki, a jednocześnie naturalna słodycz pomidorów wspaniale pasuje do pulpecików i naprawdę można cieszyć się z każdego kęsa tej potrawy ♥

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.

Pulpety w sosie pomidorowym bardzo często podawane są z makaronem (najczęściej spaghetti), ale też ciekawie smakują z ziemniaczanym puree, chrupiącym pieczywem, gnocchi, ryżem, czy obok ulubionej sałatki. Żeby zrobić pyszne i mięciutkie pulpety polecam Ci użyć chleb namoczony w wodzie zamiast bułki tartej. Chleb, który pęcznieje w środku, tworzy delikatną strukturę z małymi kieszonkami powietrza. Klopsiki stają się wtedy lekkie, a nie zbite i twarde, co może się zdarzyć, jeśli użyjemy tylko suchej bułki tartej.

NAJPIERW OBJERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

pulpety w sosie pomidorowym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PULPETY:

MIĘSO MIELONEPolecam użyć mięso wieprzowe albo mieszane, czyli pół wieprzowego i pół wołowego. Jeśli chodzi o mięso wieprzowe to warto kupić z łopatki albo karkówki. Natomiast wybierając mięso wołowe na pulpety (jeśli chcesz dodać wołowinę), to warto zadbać o to, by miało ono odpowiednią ilość tłuszczu (około 15-20%). Dzięki temu pulpety będą soczyste i miękkie, a nie suche. Polecam mięso z karkówki albo łopatki wołowej.

DODATKI DO MIĘSA MIELONEGO: jajko, natka pietruszki, kromki chleba bez skórki plus woda do ich namoczenia, czosnek, sól, pieprz oraz ulubiony keczup.

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:

pomidory w puszce (polecam drobno krojone), słodka papryka w proszku, oregano, czosnek, cukier, sól i pieprz.

pulpety w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Z kromek chleba odetnij twardą skórkę i pokrój kromki na małe kawałki. Przełóż je do miski i zalej wodą (około 3/4 szklanki wody). Przemieszaj i odłóż na czas przygotowania innych składników – odłóż na minimum 5 minut.

pulpety-w-sosie-pomidorowym-przygotowanie-krok-1a.
pulpety-w-sosie-pomidorowym-przygotowanie-krok-1a.j
pulpety-w-sosie-pomidorowym-przygotowanie-krok-1b
pulpety-w-sosie-pomidorowym-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, posiekany czosnek i ulubiony keczup, Na koniec odciśnij wodę z chleba i dodaj chleb do reszty składników. Dobrze wszystko wymieszaj i połącz ze sobą.

pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-2a
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-2a
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-2b
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Z mięsnej masy odrywaj porcje wielkości czubatej łyżki stołowej i formuj z nich kulki. Staraj się, aby wszystkie były podobnej wielkości, aby równomiernie się usmażyły. Możesz wykorzystać łyżkę do lodów. Na patelni rozgrzej olej roślinny (ilość według potrzeb), a kiedy się rozgrzeje to ułóż pulpety na patelni. W razie konieczności, jeśli będzie za mało miejsca na patelni, to smaż je w dwóch partiach. Smaż je około 10 – 20 minut, co około 3 minuty je obracając. W razie konieczności smaż dłużej. Czas smażenia różni się ze względu na wielkość pulpetów, użyte mięsa, rodzaju samej patelni czy sposobu smażenia.

Uwaga! Jeśli nie chcesz smażyć pulpecików, a wolisz je upiec, to piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarnika (góra – dół) przez około 25 minut aż pulpety będą złociste i dobrze upieczone w środku.

pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-3a
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-3a
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-3b
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Podczas gdy pulpety się smażą albo pieką przygotuj sos. Rozgrzej oliwę w rondelku, ale nie doprowadzaj jej do dymienia. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż uwolni aromat, uważając, by go nie przypalić, bo stanie się gorzki. Następnie ostrożnie dodaj pomidory w puszce. Kiedy pomidory zaczną bulgotać, to zmniejsz ogień i gotuj sos około 5 – 8 minut aż trochę zgęstnieje. W międzyczasie dodaj słodką paprykę w proszku, oregano albo zioła prowansalskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku.

pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-4a
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-4a
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-4b
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-4b

KROK 5.

Kiedy sos będzie gotowy to ostrożnie przelej go na patelnię z pulpetami, tak aby pulpety częsciowo były w nim zanurzone. Trzymaj na małym ogniu około dwóch minut tak, aby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Na koniec polecam posypać pulpety startym serem Grana Padano albo Parmezanem – jeśli nie masz sera, to nic nie szkodzi, pulpety i tak będą super smaczne ♥ 🙂 Pulpety z sosem warto podawać z makaronem, ziemniakami, chrupiącym pieczywem, czy ryżem.

pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-5.
pulpety-w-sosie-przygotowanie-krok-5.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE POMYSŁY NA OBIAD Z MIĘSEM MIELONYM:

Pulpety w sosie pieczarkowym. Hit na Tik-Tok-u! – Kuchnia Izy

Szybki obiad z tortellini i mięsem mielonym. – Kuchnia Izy

Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem. – Kuchnia Izy

Młoda kapusta zapiekana z mięsem wieprzowym. – Kuchnia Izy

Klops wieprzowy w stylu amerykańskiego “meatloaf”. – Kuchnia Izy

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na około 6 – 8 porcji. Wyjdzie około 24 – 25 pulpecików.

Jedna mniejsza porcja (pulpety wraz sosem – 1/8) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 437

BIAŁKO: 25,7 g

TŁUSZCZE: 32 g

WĘGLOWODANY: 11,5 g

PRZECHOWYWANIE I MROŻENIE

Zostało Ci dużo pulpetów? To super! Będą na później 🙂 ♥ Aby prawidłowo przechowywać pulpety mielone w sosie w lodówce, należy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapobiec przenikaniu zapachów i utracie wilgoci. Pamiętaj, aby wcześniej ostudzić je do temperatury pokojowej. W lodówce mogą być przechowywane do 3-4 dni. Aby przedłużyć ich trwałość, pulpety można zamrozić. Najpierw ostudź je do temperatury pokojowej, a następnie umieść w pojemnikach do mrożenia lub woreczkach z zamknięciem strunowym, starając się usunąć jak najwięcej powietrza. Mrożone pulpety można przechowywać do 3 miesięcy. Aby je rozmrozić, najlepiej przełożyć je na noc do lodówki, a następnie podgrzać na wolnym ogniu w sosie.

pulpety w sosie
pulpety w sosie

NA SWOIM KONCIE NA FACEBOOKU-U UMIESZCZAM NAJNOWSZE PRZEPISY. ZAPRASZAM DO OBSERWACJI: Kuchnia Izy | Facebook

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

pulpety w sosie

Pulpety mielone w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas smażenia 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 8
Kalorie 437 kcal

Składniki
  

  • 1 kg (1000 g) mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki albo karkówki) 500 g mięsa można zastąpić mielonym mięsem wołowym
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku, posiekane
  • jedno duże jajko
  • 2 czubate łyżki ulubionego keczupu
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 kromki białego chleba (bez skórki) plus około 3/4 szklanki wody, żeby je zalać
  • olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy

  • 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce albo drobno posiekane
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie można posypać serem np. Grana Padano – około 80 g

Instrukcje
 

  • Z kromek chleba odetnij twardą skórkę i pokrój kromki na małe kawałki. Przełóż je do miski i zalej wodą (około 3/4 szklanki wody). Przemieszaj i odłóż na czas przygotowania innych składników – odłóż na minimum 5 minut.
  • W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, posiekany czosnek i ulubiony keczup, Na koniec odciśnij wodę z chleba i dodaj chleb do reszty składników. Dobrze wszystko wymieszaj i połącz ze sobą.
  • Z mięsnej masy odrywaj porcje wielkości czubatej łyżki stołowej i formuj z nich kulki. Staraj się, aby wszystkie były podobnej wielkości, aby równomiernie się usmażyły. Możesz wykorzystać łyżkę do lodów. Na patelni rozgrzej olej roślinny (ilość według potrzeb), a kiedy się rozgrzeje to ułóż pulpety na patelni. W razie konieczności, jeśli będzie za mało miejsca na patelni, to smaż je w dwóch partiach. Smaż je około 10 – 20 minut, co około 3 minuty je obracając. W razie konieczności smaż dłużej. Czas smażenia różni się ze względu na wielkość pulpetów, użyte mięsa, rodzaju samej patelni czy sposobu smażenia.
    Uwaga! Jeśli nie chcesz smażyć pulpecików, a wolisz je upiec, to piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarnika (góra – dół) przez około 25 minut aż pulpety będą złociste i dobrze upieczone w środku.
  • Podczas gdy pulpety się smażą albo pieką przygotuj sos. Rozgrzej oliwę w rondelku, ale nie doprowadzaj jej do dymienia. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż uwolni aromat, uważając, by go nie przypalić, bo stanie się gorzki. Następnie ostrożnie dodaj pomidory w puszce. Kiedy pomidory zaczną bulgotać, to zmniejsz ogień i gotuj sos około 5 – 8 minut aż trochę zgęstnieje. W międzyczasie dodaj słodką paprykę w proszku, oregano albo zioła prowansalskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
  • Kiedy sos będzie gotowy to ostrożnie przelej go na patelnię z pulpetami, tak aby pulpety częsciowo były w nim zanurzone. Trzymaj na małym ogniu około dwóch minut tak, aby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Na koniec polecam posypać pulpety startym serem Grana Padano albo Parmezanem – jeśli nie masz sera, to nic nie szkodzi, pulpety i tak będą super smaczne ♥ 🙂 Pulpety z sosem warto podawać z makaronem, ziemniakami, chrupiącym pieczywem, czy ryżem.

Film

mielone w sosie pomidorowym
mielone w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close