Wegańskie curry z ciecierzycą.

By misziza
2024-09-17
Rating: 0.00
(0)

Mam dla Ciebie fajny, ciekawy przepis na wegańskie curry z ciecierzycą. Ten pomysł na szybki obiad, który przygotujesz w mniej niż 30 minut jest idealny dla osób na diecie roślinnej ♥ Takie curry jest pełne białka z ciecierzycy, witamin z pomidorów i zdrowych tłuszczy z mleczka kokosowego. Jest to fajna propozycja na posiłek dla wegan, ale nie tylko. Myślę, że spodoba się również osobom, które obok mięsnych potraw chcą szykować sobie więcej obiadów typowo warzywnych.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.

Moja rodzina i ja uwielbiamy dania typu curry, ale przyznam, że z reguły jest to po prostu kurczak curry (znajdziesz fajne przepisy na kurczaka curry na moim blogu). Niektórzy mieli wątpliwości, czy wegańskie curry im zasmakuje, ale na szczęście już po pierwszym kęsie okazało się, że to danie to prawdziwy strzał w dziesiątkę 🙂 ♥ Moja siostra wprawdzie nie jest weganką, tylko wegetarianką, ale lubię tworzyć dla niej przepisy na danie roślinne, które zawierają w sobie więcej białka, bo wiem, że ma problemy z jego dostarczeniem. A ciecierzyca jest fajną źródłem roślinnego białka.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA WEGAŃSKIE CURRY Z CIECIERZYCĄ I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

curry z ciecierzycą plakat

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

CIECIERZYCA – Ciecierzyca, czyli inaczej cieciorka jest idealna dla wegan! Jest bogata w białko roślinne, a także w błonnik, witaminy i minerały, co czyni ją wartościowym elementem diety roślinnej. Jeśli chcesz zrobić “obiad na szybko” to wykorzystaj ciecierzyce z puszki czy słoika (pamiętaj, aby ją odsączyć z zalewy). Natomiast jeśli wolisz wykorzystać suchą ciecierzycę, to miej na uwadze, że trzeba ją wcześniej długo moczyć w wodzie, a potem ugotować, więc cały proces znacznie się wydłuża.

MLECZKO KOKOSOWE – Dobre mleczko kokosowe zawiera około 17-22% tłuszczu. Takie mleczko ma kremową konsystencję i jest idealne do potraw takich jak curry. Najlepsze mleczko kokosowe powinno mieć jak najprostszy skład, zazwyczaj zawierający minimum 60-80% ekstraktu z kokosa i wodę. Unikaj mleczek z dodatkiem emulgatorów, stabilizatorów, konserwantów, a zwłaszcza cukru, jeśli chcesz naturalny smak – chociaż wiem, że z tym może być problem i w niektórych sklepach nie ma po prostu wyboru.

PRZYPRAWY – Z przypraw dodałam gotową przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, kurkumę oraz pieprz i sól. Możesz też dodać np. kmin rzymski czy ostrą paprykę w proszku.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, oliwa z oliwek, czosnek lub imbir, pomidory w puszce, baby szpinak albo rukola plus opcjonalnie cytryna.

wegańskie curry z ciecierzycą
wegańskie curry z ciecierzycą

WEGAŃSKIE CURRY Z CIECIERZYCĄ. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Podgrzewaj oliwę na średnim ogniu – nie podgrzewaj oliwy na zbyt wysokiej temperaturze, aby uniknąć jej spalenia (oliwa nie powinna dymić podczas smażenia). Kiedy oliwa się już rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek i starty imbir, przemieszaj z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze około pół minuty.

Opcjonalnie możesz smażyć na oleju, jeśli nie masz oliwy.

curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-1.j
curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-1.j

KROK 2.

Potem dodaj na patelnię pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone oraz mleczko kokosowe (pamiętaj, aby przemieszać mleczko przed jego użyciem, bo lubi się rozwarstwiać). Dodaj też odcedzoną z zalewy ciecierzycę. Wszystko dobrze przemieszaj.

curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-2a
curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-2a
curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-2b
curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz ogień i wsyp przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz oraz kurkumę. Opcjonalnie możesz dodać też ostrą paprykę w proszku oraz kmin rzymski. Jeszcze raz dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje (może to potrwać kilka minut dłużej).

curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-3
curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Pod goniec gotowania się sosu skropl danie sokiem z cytryny i dodaj rukolę lub liście baby szpinaku (w zależności co wolisz). Dobrze przemieszaj, tak żeby liście się zamoczyły w sosie i trzymaj na ogniu jeszcze z dwie minuty aż liście zwiędną i stracą swoją objętość. Podawaj z ulubionym ryżem lub pieczywem.

curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-4a.
curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-4a.
curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-4b
curry-z-ciecierzyca-przygotowanie-krok-4b

SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

PRZEPISY NA INNE PYSZNE, WEGAŃSKIE DANIE, KTÓRE UWIELBIAM:

Młoda kapusta z ryżem i pomidorami. – Kuchnia Izy

Zupa krem z marchewki. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z suszonymi pomidorami i ciecierzycą. – Kuchnia Izy

INNE PRZEPISY NA CURRY:

Kurczak curry z mleczkiem kokosowym. Plus sekretny składnik 😉 – Kuchnia Izy

Kurczak curry z cukinią. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 628

BIAŁKO: 23,7 g

TŁUSZCZE: 29 g

WĘGLOWODANY: 74,2 g

Wartość została policzona z oliwą z oliwek, ale bez dodatków typy ryż, czy pieczywo.

wegetariańskie curry
wegetariańskie curry

WEGAŃSKIE CURRY Z CIECIERZYCĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

curry z ciecierzycą

Wegańskie curry z ciecierzycą

Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 4
Calories 628 kcal

Ingredients
  

  • 400 – 450 g ciecierzycy (waga po odcedzeniu, to będą 2 puszki)
  • jedna średnia albo duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (około 1 – 1,5 cm) – opcjonalnie
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek można zastąpić olejem roślinnym
  • jedna puszka mleczka kokosowego, ulubionego producenta
  • jedna puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych (polecam markę Mutti)
  • 80 – 100 g rukoli albo baby szpinaku
  • 1,5 łyżki (półtora łyżki) przyprawy curry
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki do max. jednej łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny – opcjonalnie
  • ryż albo pieczywo do podania – opcjonalnie

Instructions
 

  • Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Podgrzewaj oliwę na średnim ogniu – nie podgrzewaj oliwy na zbyt wysokiej temperaturze, aby uniknąć jej spalenia (oliwa nie powinna dymić podczas smażenia). Kiedy oliwa się już rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek i starty imbir, przemieszaj z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze około pół minuty.
    Opcjonalnie możesz smażyć na oleju, jeśli nie masz oliwy.
  • Potem dodaj na patelnię pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone oraz mleczko kokosowe (pamiętaj, aby przemieszać mleczko przed jego użyciem, bo lubi się rozwarstwiać). Dodaj też odcedzoną z zalewy ciecierzycę. Wszystko dobrze przemieszaj.
  • Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz ogień i wsyp przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz oraz kurkumę. Opcjonalnie możesz dodać też ostrą paprykę w proszku oraz kmin rzymski. Jeszcze raz dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos około 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje (może to potrwać kilka minut dłużej).
  • Pod goniec gotowania się sosu skropl danie sokiem z cytryny i dodaj rukolę lub liście baby szpinaku (w zależności co wolisz). Dobrze przemieszaj, tak żeby liście się zamoczyły w sosie i trzymaj na ogniu jeszcze z dwie minuty aż liście zwiędną i stracą swoją objętość. Podawaj z ulubionym ryżem lub pieczywem.

Video

wegańskie curry
wegańskie curry

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close