Szukasz pomysłu na pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad? Zupa brokułowo-serowa to idealne rozwiązanie! Gęsta, kremowa konsystencja, głęboki smak i aromat rozgrzeją Cię w chłodny dzień, a połączenie brokułów i sera cheddar (lub mozzarelli) to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Kiedy ostatnio zrobiłam ją na obiad, talerze zostały dosłownie wylizane! Zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej smak wynagradza każdą poświęconą chwilę. Pochodzi ona ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest niezwykle popularna, ale z pewnością podbije serca również i u nas. Chociaż myślę, że wiele osób robi podobne zupy już od dawna. Przekonaj się, że warto zrobić taką zupę ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ BROKUŁOWO – SEROWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
GŁÓWKA BROKUŁA – Najczęściej spotykam się z tym, że są sprzedawane główki brokuła o wadze 500 g i taki będzie odpowiedni do tej zupy. Pamiętaj, że brokuł powinien być świeży. Główka powinna być jaskrawo – ciemnozielona bez żółtych lub brązowych plam. Żółte zabarwienie może oznaczać, że brokuł jest przejrzały i gorzki. Wybierz główkę o zwartych i ciasno upakowanych różyczkach. Unikaj brokułów z luźnymi lub rozwiniętymi różyczkami. Brokuł powinien być jędrny i sprężysty. Unikaj brokułów zwiędłych lub miękkich.
SER – Do tej zupy warto wybrać łagodniejszą w smaku Mozzarellę albo nieco mocniejszy w smaku ser Cheddar. W wersji amerykańskiej używa się sera Cheddar. Na video, które nagrałam widać, że użyłam Mozzarelli i ja wolę zupę właśnie z tym serem.
BULION/ROSÓŁ – Do tej zupy idealny będzie rosół np. z dnia poprzedniego (czysty, przelany przez sitko) albo bulion drobiowy/warzywny. Idealny byłby bulion domowy, ale jeśli go nie masz, a chcesz przyrządzić zupę “na szybko” to możesz użyć np. bulionu ze słoiczka (do rozpuszczenia w wodzie np. firmy Winiary).
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: mąka pszenna do zagęszczenia zupy, marchewki, śmietanka 30 %, zioła prowansalskie, sól i pieprz, cebula i czosnek, masło plus trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego.
![zupa brokułowo - serowa](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/03/zupa-brokulowo-serowa.jpg)
ZUPA BROKUŁOWO – SEROWA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przygotuj warzywa. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, a brokuły pokrój na małe kawałki. Cebule pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju (około 2 łyżki). Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją 3 – 4 minuty.
![zupa-brokulowo-serowa-przygotowanie-krok-1](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/03/zupa-brokulowo-serowa-przygotowanie-krok-1-1024x576.jpg)
KROK 2.
Po tym czasie wrzuć starty czosnek i startą marchewkę, dodaj zioła prowansalskie, przemieszaj wszystko z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Posyp warzywa mąkę pszenną, przemieszaj i przesmaż mąkę około pół minuty, tak żeby nie było widać już śladów białej mąki.
![zupa-brokulowo-serowa-przygotowanie-krok-2](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/03/zupa-brokulowo-serowa-przygotowanie-krok-2-1024x576.jpg)
KROK 3.
Następnie powoli wlewaj rosół albo bulion. Wlewając, mieszaj cały czas łopatką, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy bulion/rosół się zagotują to wrzuć pokrojonego brokuła oraz dodaj pieprz i sól. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
![zupa-brokulowo-serowa-przygotowanie-krok-3](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/03/zupa-brokulowo-serowa-przygotowanie-krok-3-1024x576.jpg)
KROK 4.
Następnie zdejmij pokrywkę i wlej śmietankę 30 % oraz dodaj starty ser. Gotuj jeszcze kilka minut aż ser całkowicie się rozpuści. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem.
![zupa-brokulowo-serowa-przygotowanie-krok-4](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/03/zupa-brokulowo-serowa-przygotowanie-krok-4-1024x576.jpg)
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Lubisz zupy z brokułami? Mam dla Ciebie jeszcze te przepisy:
Zupa brokułowa z serkiem topionym. – Kuchnia Izy
Zupa brokułowa z ziemniakami. Gęsta i przepyszna! – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 6 porcji.
Jedna porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 269
BIAŁKO: 8,45 g
TŁUSZCZE: 19,4 g
WĘGLOWODANY: 16,8 g
![zupa brokułowa z serem](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/03/zupa-brokulowa-z-serem-683x1024.png)
ZUPA BROKUŁOWA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa brokułowo-serowa.
Opis:
Ta zupa brokułowo – serowa to taki comfort food, czyli jedzenie, które sprawia przyjemność. Zupa jest bardzo smaczna, kremowa i łatwa w przygotowaniu. Powinna zasmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Przygotowanie:
Składniki:
- Przygotuj warzywa. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, a brokuły pokrój na małe kawałki. Cebule pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju (około 2 łyżki). Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją 3 – 4 minuty.
- Po tym czasie wrzuć starty czosnek i startą marchewkę, dodaj zioła prowansalskie, przemieszaj wszystko z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Posyp warzywa mąkę pszenną, przemieszaj i przesmaż mąkę około pół minuty, tak żeby nie było widać już śladów białej mąki.
- Następnie powoli wlewaj rosół albo bulion. Wlewając, mieszaj cały czas łopatką, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy bulion/rosół się zagotują to wrzuć pokrojonego brokuła oraz dodaj pieprz i sól. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
- Następnie zdejmij pokrywkę i wlej śmietankę 30 % oraz dodaj starty ser. Gotuj jeszcze kilka minut aż ser całkowicie się rozpuści. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem.