Zupa krem z białych warzyw.

By misziza
2025-03-13
Rating: 0.00
(0)

Zupa krem z białych warzyw to idealne połączenie prostoty i wyjątkowego smaku. Gładka, aksamitna konsystencja sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność, a odpowiednio dobrane składniki tworzą harmonijną całość. W tej wersji delikatny kalafior, aromatyczna cebula, czosnek, pietruszka, seler i por łączą się w jedwabistą zupę, którą możesz przygotować na bulionie warzywnym lub lekkim, przelanym przez sitko rosole.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Jeśli lubisz jeszcze bardziej kremowe zupy, dodatek śmietanki będzie strzałem w dziesiątkę! Świetnie smakuje zarówno solo, jak i z dodatkami – ja najczęściej podaję ją z jajkiem na twardo lub chrupiącym pieczywem. Taka zupa krem z białych warzyw jest idealna na chłodniejsze dni! 🥣✨ Zupy krem to hit wśród dzieci, które często wolą gładkie, delikatne smaki bez kawałków warzyw, ale uwielbiają je także dorośli – szczególnie ci na diecie lekkostrawnej, wegetarianie, czy fani szybkich i sycących posiłków.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ KREM Z BIAŁYCH WARZYW I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

zupa krem z białych warzyw film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BULION/CZYSTY ROSÓŁ – Do zupy najlepiej pasuje domowy bulion warzywny, ale równie dobrze sprawdzi się bulion drobiowy lub rosół, np. z dnia poprzedniego (czysty, przelany przez sitko). Oczywiście najwięcej smaku daje bulion przygotowany w domu, ale jeśli zależy Ci na czasie, możesz sięgnąć po gotowy bulion w słoiczku, np. Winiary.

BIAŁE WARZYWA – Do przygotowania zupy użyłam typowych “białych warzyw”, czyli kalafior, seler, pietruszkę (korzeń), por (białą część), ziemniaki oraz cebulę i czosnek. Białe warzywa to połączenie delikatnych, ale dość charakterystycznych smaków.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – tłuszcz do smażenia (najlepiej olej roślinny plus trochę masła), sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie gałka muszkatołowa oraz również opcjonalnie śmietanka 30 % albo 36 %.

krem z białych warzyw
krem z białych warzyw

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Przygotuj wszystkie warzywa. Kalafior podziel na małe różyczki, cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek posiekaj, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę. Białą część pora przetnij wzdłuż na pół, a potem na mniejsze kawałki np. półplasterki. Obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę.

W garnku rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła (możesz też smażyć na maśle klarowanym). Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i pora i smaż warzywa na średnim ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze minutę.

zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-1
zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Następnie wrzuć pokrojonego na mniejsze kawałki selera, pokrojony korzeń pietruszki i pokrojone ziemniaki. Dobrze przemieszaj i przesmaż wszystko około 3 minuty. Podczas smażenia zamieszaj co jakiś czas. Następnie wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół.

zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-2.
zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Kiedy bulion/rosół się zagotuje, to zmniejsz ogień, wrzuć pokrojonego kalafiora i gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 – 20 minut aż do miękkości wszystkich warzyw. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj gałkę muszkatołową.

zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-3
zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Po tym czasie dobrze zblenduj zupę na gładki krem. Najłatwiej będzie zblendować blenderem ręcznym, ale blender kielichowy również będzie odpowiedni. Po zblendowaniu dodaj sok z cytryny i opcjonalnie śmietankę 30 % albo 36 %. W razie konieczności dopraw większą ilością solą i pieprzu. Zupę krem można podawać z różnymi dodatkami albo bez niczego.

zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-4a
zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-4a
zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-4b.
zupa-krem-z-bialych-warzyw-przygotowanie-krok-4b.

ŻYCZĘ SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

ZUPĘ KREM Z BIAŁYCH WARZYW MOŻNA PODAWAĆ Z DODATKAMI:

Tradycyjne dodatki:

  • 🥚 Jajko na twardo – klasyka! Pokrojone na ćwiartki jajko świetnie komponuje się z kremową zupą. Sprawia, że jest bardziej sycąca, no i dostarcza białko.
  • 🍞 Chrupiące pieczywo – grzanki lub kawałki świeżego chleba do zanurzenia w zupie to niezawodny wybór. Możesz je posypać odrobiną soli, ziół lub czosnkiem.
  • 🧀 Tarty ser – Parmezan, Grana Padano lub inny twardy ser, który łatwo się topi, doda zupie wyjątkowego smaku.
  • 🌿 Świeże zioła – posyp zupę natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem dla świeżego akcentu.

Ciekawe pomysły:

  • 🥑 Awokado – pokrojone w kostkę, awokado nada zupie kremowej konsystencji i orzeźwiającego smaku.
  • 🥄 Pestki dyni lub słonecznika – dodaj chrupkości i zdrowych tłuszczy, posypując nimi zupę tuż przed podaniem.
  • Grzyby – podsmażone leśne grzyby (np. podgrzybki czy borowiki), ale też zwykłe pieczarki będą fantastycznym urozmaiceniem zupy.
  • 🧄 Czosnkowe grzanki – przygotuj grzanki z czosnkiem, a ich aromatyczny smak idealnie pasuje do kremowej zupy.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie około 4 – 5 porcji zup.

Jedna mniejsza porcja, czyli 1/5 będzie miała w przybliżeniu:

🔥 Kalorie292
💪 Białko: 5,17 g
🧈 Tłuszcze: 19,8 g
🥔 Węglowodany 26 g

Wartość została policzona wraz z opcjonalną śmietankę 30 %.

zupa krem z białych warzyw
zupa krem z białych warzyw

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 5
Kalorie 292 kcal

Ingredients
  

  • 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • kawałek selera (korzeń selera) – około 200 g
  • większy korzeń pietruszki
  • 2 duże ziemniaki (łącznie około 250 – 300 g)
  • jeden średniej wielkości kalafior
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • por (biała część)
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia np. 3 łyżki oleju plus czubata łyżka masła (można też smażyć na maśle klarowanym
  • pół szklanki śmietanki 30 % – opcjonalnie
  • szczypta (około 1/5 łyżeczki) gałki muszkatołowej – opcjonalnie
  • łyżka soku z cytryny

Instructions
 

  • Przygotuj wszystkie warzywa. Kalafior podziel na małe różyczki, cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek posiekaj, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę. Białą część pora przetnij wzdłuż na pół, a potem na mniejsze kawałki np. półplasterki. Obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę.
    W garnku rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła (możesz też smażyć na maśle klarowanym). Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i pora i smaż warzywa na średnim ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
  • Następnie wrzuć pokrojonego na mniejsze kawałki selera, pokrojony korzeń pietruszki i pokrojone ziemniaki. Dobrze przemieszaj i przesmaż wszystko około 3 minuty. Podczas smażenia zamieszaj co jakiś czas. Następnie wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół.
  • Kiedy bulion/rosół się zagotuje, to zmniejsz ogień, wrzuć pokrojonego kalafiora i gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 – 20 minut aż do miękkości wszystkich warzyw. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj gałkę muszkatołową.
  • Po tym czasie dobrze zblenduj zupę na gładki krem. Najłatwiej będzie zblendować blenderem ręcznym, ale blender kielichowy również będzie odpowiedni. Po zblendowaniu dodaj sok z cytryny i opcjonalnie śmietankę 30 % albo 36 %. W razie konieczności dopraw większą ilością solą i pieprzu. Zupę krem można podawać z różnymi dodatkami albo bez niczego.

Video

zupa krem z białych warzyw
zupa krem z białych warzyw

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE FAJNE PRZEPISY NA ZUPY KREM:

Zupa krem z cukinii. – Kuchnia Izy

Zupa krem z groszku. Aksamitna i Pełna Smaku! – Kuchnia Izy

Zupa krem z kalafiora. – Kuchnia Izy

Zupa z pieczonego kalafiora. – Kuchnia Izy

Zupa dyniowa. Świetny przepis. – Kuchnia Izy

Zupa czosnkowa. Rewelacja. – Kuchnia Izy

Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i papryki. – Kuchnia Izy

Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close