Zupa krem z białych warzyw to idealne połączenie prostoty i wyjątkowego smaku. Gładka, aksamitna konsystencja sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność, a odpowiednio dobrane składniki tworzą harmonijną całość. W tej wersji delikatny kalafior, aromatyczna cebula, czosnek, pietruszka, seler i por łączą się w jedwabistą zupę, którą możesz przygotować na bulionie warzywnym lub lekkim, przelanym przez sitko rosole.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Jeśli lubisz jeszcze bardziej kremowe zupy, dodatek śmietanki będzie strzałem w dziesiątkę! Świetnie smakuje zarówno solo, jak i z dodatkami – ja najczęściej podaję ją z jajkiem na twardo lub chrupiącym pieczywem. Taka zupa krem z białych warzyw jest idealna na chłodniejsze dni! 🥣✨ Zupy krem to hit wśród dzieci, które często wolą gładkie, delikatne smaki bez kawałków warzyw, ale uwielbiają je także dorośli – szczególnie ci na diecie lekkostrawnej, wegetarianie, czy fani szybkich i sycących posiłków.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ KREM Z BIAŁYCH WARZYW I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
BULION/CZYSTY ROSÓŁ – Do zupy najlepiej pasuje domowy bulion warzywny, ale równie dobrze sprawdzi się bulion drobiowy lub rosół, np. z dnia poprzedniego (czysty, przelany przez sitko). Oczywiście najwięcej smaku daje bulion przygotowany w domu, ale jeśli zależy Ci na czasie, możesz sięgnąć po gotowy bulion w słoiczku, np. Winiary.
BIAŁE WARZYWA – Do przygotowania zupy użyłam typowych “białych warzyw”, czyli kalafior, seler, pietruszkę (korzeń), por (białą część), ziemniaki oraz cebulę i czosnek. Białe warzywa to połączenie delikatnych, ale dość charakterystycznych smaków.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – tłuszcz do smażenia (najlepiej olej roślinny plus trochę masła), sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie gałka muszkatołowa oraz również opcjonalnie śmietanka 30 % albo 36 %.

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przygotuj wszystkie warzywa. Kalafior podziel na małe różyczki, cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek posiekaj, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę. Białą część pora przetnij wzdłuż na pół, a potem na mniejsze kawałki np. półplasterki. Obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę.
W garnku rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła (możesz też smażyć na maśle klarowanym). Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i pora i smaż warzywa na średnim ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze minutę.

KROK 2.
Następnie wrzuć pokrojonego na mniejsze kawałki selera, pokrojony korzeń pietruszki i pokrojone ziemniaki. Dobrze przemieszaj i przesmaż wszystko około 3 minuty. Podczas smażenia zamieszaj co jakiś czas. Następnie wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół.

KROK 3.
Kiedy bulion/rosół się zagotuje, to zmniejsz ogień, wrzuć pokrojonego kalafiora i gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 – 20 minut aż do miękkości wszystkich warzyw. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj gałkę muszkatołową.

KROK 4.
Po tym czasie dobrze zblenduj zupę na gładki krem. Najłatwiej będzie zblendować blenderem ręcznym, ale blender kielichowy również będzie odpowiedni. Po zblendowaniu dodaj sok z cytryny i opcjonalnie śmietankę 30 % albo 36 %. W razie konieczności dopraw większą ilością solą i pieprzu. Zupę krem można podawać z różnymi dodatkami albo bez niczego.


ŻYCZĘ SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
ZUPĘ KREM Z BIAŁYCH WARZYW MOŻNA PODAWAĆ Z DODATKAMI:
Tradycyjne dodatki:
- 🥚 Jajko na twardo – klasyka! Pokrojone na ćwiartki jajko świetnie komponuje się z kremową zupą. Sprawia, że jest bardziej sycąca, no i dostarcza białko.
- 🍞 Chrupiące pieczywo – grzanki lub kawałki świeżego chleba do zanurzenia w zupie to niezawodny wybór. Możesz je posypać odrobiną soli, ziół lub czosnkiem.
- 🧀 Tarty ser – Parmezan, Grana Padano lub inny twardy ser, który łatwo się topi, doda zupie wyjątkowego smaku.
- 🌿 Świeże zioła – posyp zupę natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem dla świeżego akcentu.
Ciekawe pomysły:
- 🥑 Awokado – pokrojone w kostkę, awokado nada zupie kremowej konsystencji i orzeźwiającego smaku.
- 🥄 Pestki dyni lub słonecznika – dodaj chrupkości i zdrowych tłuszczy, posypując nimi zupę tuż przed podaniem.
- Grzyby – podsmażone leśne grzyby (np. podgrzybki czy borowiki), ale też zwykłe pieczarki będą fantastycznym urozmaiceniem zupy.
- 🧄 Czosnkowe grzanki – przygotuj grzanki z czosnkiem, a ich aromatyczny smak idealnie pasuje do kremowej zupy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 4 – 5 porcji zup.
Jedna mniejsza porcja, czyli 1/5 będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 292
💪 Białko: 5,17 g
🧈 Tłuszcze: 19,8 g
🥔 Węglowodany 26 g
Wartość została policzona wraz z opcjonalną śmietankę 30 %.

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Zupa krem z białych warzyw
Ingredients
- 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu
- kawałek selera (korzeń selera) – około 200 g
- większy korzeń pietruszki
- 2 duże ziemniaki (łącznie około 250 – 300 g)
- jeden średniej wielkości kalafior
- jedna średnia cebula
- 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
- por (biała część)
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia np. 3 łyżki oleju plus czubata łyżka masła (można też smażyć na maśle klarowanym
- pół szklanki śmietanki 30 % – opcjonalnie
- szczypta (około 1/5 łyżeczki) gałki muszkatołowej – opcjonalnie
- łyżka soku z cytryny
Instructions
- Przygotuj wszystkie warzywa. Kalafior podziel na małe różyczki, cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek posiekaj, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę. Białą część pora przetnij wzdłuż na pół, a potem na mniejsze kawałki np. półplasterki. Obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę.W garnku rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła (możesz też smażyć na maśle klarowanym). Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i pora i smaż warzywa na średnim ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
- Następnie wrzuć pokrojonego na mniejsze kawałki selera, pokrojony korzeń pietruszki i pokrojone ziemniaki. Dobrze przemieszaj i przesmaż wszystko około 3 minuty. Podczas smażenia zamieszaj co jakiś czas. Następnie wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół.
- Kiedy bulion/rosół się zagotuje, to zmniejsz ogień, wrzuć pokrojonego kalafiora i gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 – 20 minut aż do miękkości wszystkich warzyw. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj gałkę muszkatołową.
- Po tym czasie dobrze zblenduj zupę na gładki krem. Najłatwiej będzie zblendować blenderem ręcznym, ale blender kielichowy również będzie odpowiedni. Po zblendowaniu dodaj sok z cytryny i opcjonalnie śmietankę 30 % albo 36 %. W razie konieczności dopraw większą ilością solą i pieprzu. Zupę krem można podawać z różnymi dodatkami albo bez niczego.
Video

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE FAJNE PRZEPISY NA ZUPY KREM:
Zupa krem z cukinii. – Kuchnia Izy
Zupa krem z groszku. Aksamitna i Pełna Smaku! – Kuchnia Izy
Zupa krem z kalafiora. – Kuchnia Izy
Zupa z pieczonego kalafiora. – Kuchnia Izy
Zupa dyniowa. Świetny przepis. – Kuchnia Izy
Zupa czosnkowa. Rewelacja. – Kuchnia Izy
Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i papryki. – Kuchnia Izy