Zupa ogórkowa na bulionie warzywnym. Robiona troszkę inaczej ;)

By misziza
2024-05-14
Rating: 0.00
(0)

Zupa ogórkowa to bardzo znana, tradycyjna polska zupa. W końcu Polska ogórkiem kiszonym stoi 😉 A ja dzisiaj postanowiłam zrobić zupę ogórkową bez mięsa na bulionie warzywnym, ale nieco inaczej. Bo zupę częściowo zblendowałam i dodałam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Fakt, zupa jest nieco inna i moi domownicy od razu to zauważyli, ale każdemu bardzo smakowało. W końcu ta najistotniejsza rzecz czyli ogórkowy smak pozostał i jest dość wyraźny. Myślę, że warto próbować nowe dania, chociaż w tym przypadku jest to stare danie, ale w nowej odsłonie.

Zupę oczywiście można przygotować na bulionie warzywnym, ale nada się także bulion drobiowy albo czysty rosół. Zupę robi się naprawdę stosunkowo szybko i nie wymaga wiele pracy – najżmudniejszą czynnością jest krojenie warzyw. W tym przepisie niezbędny jest blender ręczny, więc trzeba się w niego uzbroić. Wiem, że w ten sposób nie przygotowuje się tradycyjnej zupy ogórkowej i jeśli takiej właśnie szukasz to zapraszam cię na tę stronę: Zupa ogórkowa na żeberkach. – Kuchnia Izy.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ NA BULIONIE I PRZEKONAJ SIĘ JAK PROSTO JĄ ZROBIĆ:

zupa ogórkowa na bulionie

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

OGÓRKI KISZONE – Najlepiej użyć własnych, domowych ogórków. Może ogórki od mamy, cioci albo babci? 😉 Jeśli wybierasz ogórki kiszone ze sklepu to kup takie, które mają jak najbardziej naturalny skład, najlepiej bez dodatku konserwantów.

ZIEMNIAKI I MARCHEWKI – Użyłam więcej ziemniaków i marchewek niż w tradycyjnej zupie ogórkowej, ale te warzywa zagęszczą zupą i mocno wzbogacą smak.

BULION – Wystarczy użyć zwykły bulion warzywny, może być nawet ze słoiczka (taki do rozpuszczenia w wodzie), ale też dobry będzie bulion drobiowy albo czysty rosół.

CEBULA I CZOSNEK – Mój ulubiony duet, który daje tyle smaku i aromatu. Nie pomijaj żadnego składnika 😉

ŚMIETANKA PLUS ŻÓŁTKO – Użyj śmietanki 30 % wymieszanej z dwoma żółtkami. Smak będzie bogatszy, a zupa bardziej aksamitna.

MASŁO PLUS OLEJ/OLIWA – do podsmażenia cebulki.

DODATKOWE SKŁADNIKI: sól i pieprz oraz koperek.

zupa ogórkowa
zupa ogórkowa

ZUPA OGÓRKOWA NA BULIONE. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Przed przygotowaniem zupy pokrój wszystkie warzywa. W garnku rozpuść masło i dolej dwie łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem wrzuć pokrojoną marchewkę, przemieszaj i smaż jeszcze wszystko około 5 – 6 minut. Pod koniec tego czasu wrzuć starty czosnek i chwilę go przesmaż.

zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-1
zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Następnie wlej bulion. Kiedy bulion się zagotuje, to wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach od wrzucenia ziemniaków dodaj starte na tarce ogórki kiszone i gotuj je 15 minut. Nie wylewaj soku po ogórkach ze słoika – może Ci się przydać pod koniec gotowania się zupy. Po tym czasie zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego, ale tylko mniej więcej POŁOWĘ zupy, tak żeby mocno zgęstniała, ale nadal pozostały kawałki warzyw. Po zblendowaniu dopraw zupę solą i pieprzem.

zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-2a.
zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-2a.
zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-2b
zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Wymieszaj śmietankę 30 % z dwoma żółtkami, tak żeby się ładnie połączyły i wlej śmietankę z żółtkami do zupy. Przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze ze 2 – 3 minuty. Wypróbuj zupę. Jeśli jest za mało kwaśna, to dodaj sok po ogórkach (do smaku). Ja dodałam około 1/3 szklanki. Im więcej soku dasz, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Na koniec dodaj świeżo posiekany koperek.

zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-3a
zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-3a
zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-3b
zupa-ogorkowa-przygotowanie-krok-3b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

A MOŻE SZUKASZ PRZEPISU NA TRADYCYJNĄ ZUPĘ OGÓRKOWĄ. MAM DLA CIEBIE SPRAWDZONY PRZEPIS:

Zupa ogórkowa na żeberkach. – Kuchnia Izy

albo po prostu inne zupy:

Krupnik. Mój ulubiony przepis. – Kuchnia Izy

Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna. – Kuchnia Izy

Zupa pomidorowa z fasolką. – Kuchnia Izy

Zupa brokułowa z serkiem topionym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą zupę można podzielić na 6 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 258

BIAŁKO: 4,3 g

TŁUSZCZE: 17 g

WĘGLOWODANY: 21, 8g

zupa ogórkowa na bulionie warzywnym
zupa ogórkowa na bulionie warzywnym

ZUPA OGÓRKOWA NA BULIONIE WARZYWNYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zupa ogórkowa na bulionie

Zupa ogórkowa na bulionie robiona w inny sposób.

Jest to przepis na gęstą, pyszną zupę ogórkową, która została do połowy zblendowana. jest z dodatkiem śmietanki i żółtek. Szybka i prosta w przygotowaniu.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Porcje 6
Kalorie 258 kcal

Składniki
  

  • 40 g masła plus 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • jedna duża cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu
  • około 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • około 300 g marchewek, pokrojonych na kawałki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 żółtka
  • koperek
  • około 500 g ogórków kiszonych (z jednego litrowego słoika), starte na tarce o grubych oczkach, można też dodać sok po ogórkach ze słoika np. 1/3 szklanki.

Instrukcje
 

  • Przed przygotowaniem zupy pokrój wszystkie warzywa. W garnku rozpuść masło i dolej dwie łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem wrzuć pokrojoną marchewkę, przemieszaj i smaż jeszcze wszystko około 5 – 6 minut. Pod koniec tego czasu wrzuć starty czosnek i chwilę go przesmaż.
  • Następnie wlej bulion. Kiedy bulion się zagotuje, to wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach od wrzucenia ziemniaków dodaj starte na tarce ogórki kiszone i gotuj je 15 minut. Po tym czasie zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego, ale tylko mniej więcej POŁOWĘ zupy, tak żeby mocno zgęstniała, ale nadal pozostały kawałki warzyw. Po zblendowaniu dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Wymieszaj śmietankę 30 % z dwoma żółtkami, tak żeby się ładnie połączyły i wlej śmietankę z żółtkami do zupy. Przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze ze 2 – 3 minuty. Wypróbuj zupę. Jeśli jest za mało kwaśna, to dodaj sok po ogórkach (do smaku). Ja dodałam około 1/3 szklanki. Im więcej soku dasz, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Na koniec dodaj świeżo posiekany koperek.

Film

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close