Jeśli szukasz sałatki jajecznej, która jest prosta, pyszna i zawsze robi wrażenie na gościach, to jesteś w idealnym miejscu! Ta sałatka jajeczna z chrupiącą rzodkiewką i wyrazistym ogórkiem kiszonym, otulona kremowym sosem majonezowo-musztardowym jest jedną z moich ulubionych sałatek na bazie jajek. Taka sałatka jest idealna w okresie wiosenno – letnich, a zwłaszcza na Święta Wielkanocne. A skoro już o Wielkanocy mowa – jajko symbolizuje odrodzenie i nowe życie, więc trudno wyobrazić sobie świąteczne menu bez niego 😉
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Ta sałatka jajeczna jest jedną z tych, która bardzo szybko znika z naszego stołu. Ja uwielbiam jeść ją ze świeżym, chrupiącym pieczywem, ale sałatka świetnie pasuje też do wędlin, jako dodatek do pasztetu czy domowego schabu (sałatka obok mięsa to ulubiona wersja moich rodziców ;p). Chociaż moja siostra, która jest wegetarianką po prostu obwinęłaby tę sałatkę w liście sałaty rzymskiej albo lodowej i miała świetny, kolorowy wiosenny posiłek. Każdy je u nas inaczej, ale każdemu wyjątkowo smakuje. Koniecznie wypróbuj! ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ JAJECZNĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
JAJKA – Jajka to kluczowy składnik tej sałatki, dlatego warto postawić na ich jakość i świeżość! Najlepiej wybierać te pochodzące od kur hodowanych w naturalnych warunkach – na wolnym wybiegu lub w systemie ekologicznym. Jajka z takich hodowli są nieco droższe od tych z chowu klatkowego, ale kury mają dostęp do świeżego powietrza i naturalnej paszy, co może korzystnie wpływać na skład ich jaj.
Na skorupkach jaj znajdują się specjalne oznaczenia, które informują o metodzie chowu kur. Wybierając jajka, warto zwracać uwagę na te oznaczenia, aby mieć pewność, że sięgamy po produkt najlepszej jakości. Pierwsza cyfra kodu oznacza:
- 0 – jaja ekologiczne (najwyższa jakość) ♥♥
- 1 – jaja z chowu wolnowybiegowego ♥
- 2 – jaja z chowu ściółkowego
- 3 – jaja z chowu klatkowego
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: ogórki kiszone, rzodkiewki, szczypiorek, koperek.
SKŁADNIKI NA SOS: majonez, ulubiona musztarda (np. Dijon), sól i pieprz, słodka papryka w proszku.

SAŁATKA JAJECZNA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Aby ugotować jajka na twardo, umieść je w garnku i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jajka przez około 8-10 minut. Następnie odcedź wrzątek i zalej jajka zimną wodą lub przełóż je do miski z lodem, aby zatrzymać proces gotowania i ułatwić obieranie. Po kilku minutach delikatnie obierz skorupkę. Pokrój jajka na mniejsze kawałki – wielkość kawałków takie jakie Tobie odpowiadają. Ja kroje na kawałki średniej wielkości. Pokrojone jajka przełóż do miski.


KROK 2.
Pokrój rzodkiewki i ogórki kiszone na małe kawałki i dodaj do miski. Szczypiorek oraz koperek posiekaj i również dodaj do miski. Jeśli chcesz, możesz tez dodać posiekaną natkę pietruszki.


KROK 3.
W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, musztardę, sól i pieprz oraz słodką paprykę w proszku na jednolity sos. Przelej sos do miski z wszystkimi składnikami i dobrze wszystko przemieszaj. Warto włożyć taką sałatkę do lodówki przed podaniem, ponieważ chłodzenie pozwoli składnikom się „przegryźć” i poprawi smak. Wystarczy około 30 minut.
Taka sałatka może stać w lodówce maksymalnie 24-48 godzin, ale najlepiej spożyć ją w ciągu jednego dnia, ponieważ jajka i majonez mogą szybko tracić świeżość, a kiszony ogórek może sprawić, że sałatka zacznie puszczać wodę. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęła zapachów z lodówki.


Niech te Święta Wielkanocne będą dla Was czasem radości i odrodzenia – jak jajko w sałatce, które nadaje jej niepowtarzalny smak 😉 , tak Zmartwychwstanie Chrystusa nadaje sens naszemu życiu ♥ Niech Wasze serca napełnią się nadzieją i miłością, bo Święta Wielkanocne to radosny czas! Wesołego Alleluja!
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE FAJNY POMYSŁY NA SAŁATKI:
Sałatka z jajkami na twardo i warzywami. – Kuchnia Izy
Szybka sałatka z makaronem, awokado i pomidorami. Zdrowy pomysł na posiłek. – Kuchnia Izy
Sałatka jarzynowa. – Kuchnia Izy
Sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym. – Kuchnia Izy
Sałatka jarzynowa na święta lub imprezę – wersja bez ziemniaków – Kuchnia Izy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Fantastyczny sos! – Kuchnia Izy
Sałatka z tortellini i kurczakiem w sosie curry. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą sałatkę można podzielić na około 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 357
BIAŁKO: 21 g
TŁUSZCZE: 28 g
WEGLOWODANY: 6 g
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami, to zapraszam do obserwacji mojego konta na Facebooku, TikTok-u albo YouTube:
Kuchnia Izy (@kuchniaizy) | TikTok

SAŁATKA JAJECZNA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką.
Składniki
- 10 jajek, rozmiar L ugotowane na twardo
- pęczek rzodkiewki
- 2 większe ogórki (łącznie około 200 – 250 g) albo 3 mniejsze
- dwa pęczki szczypiorku
- pęczek koperku
Składniki na sos
- 4 łyżki majonezu
- płaska łyżka musztardy np. Dijon
- sól i pieprz do smaku – według potrzeb (zacznij od pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu)
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (można więcej, jeśli chcesz)
Instrukcje
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Aby ugotować jajka na twardo, umieść je w garnku i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jajka przez około 8-10 minut. Następnie odcedź wrzątek i zalej jajka zimną wodą lub przełóż je do miski z lodem, aby zatrzymać proces gotowania i ułatwić obieranie. Po kilku minutach delikatnie obierz skorupkę. Pokrój jajka na mniejsze kawałki – wielkość kawałków takie jakie Tobie odpowiadają. Ja kroje na kawałki średniej wielkości. Pokrojone jajka przełóż do miski,
- Pokrój rzodkiewki i ogórki kiszone na małe kawałki i dodaj do miski. Szczypiorek oraz koperek posiekaj i również dodaj do miski.
- W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, musztardę, sól i pieprz oraz słodką paprykę w proszku do jednolity sos. Przelej sos do miski z wszystkimi składnikami i dobrze wszystko przemieszaj. Warto włożyć taką sałatkę do lodówki przed podaniem, ponieważ chłodzenie pozwoli składnikom się „przegryźć” i poprawi smak. Wystarczy około 30 minut.Taka sałatka może stać w lodówce maksymalnie 24-48 godzin, ale najlepiej spożyć ją w ciągu jednego dnia, ponieważ jajka i majonez mogą szybko tracić świeżość, a kiszony ogórek może sprawić, że sałatka zacznie puszczać wodę. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęła zapachów z lodówki.
Film
