Świetny przepis na pulpety w sosie pieczarkowym. Sos jest pełen głębokiego, niezapomnianego smaku i co ważne robi się go prosto i każdy sobie z nim poradzi. Pulpety można zarówno usmażyć, jak i upiec – w obydwu wersjach smakują wybornie 😉 Pulpety mielone to oczywiście klasyk polskiej kuchni i pewnie w większości domów przyrządza się je na własne sposoby. Z tego przepisu możesz więc skorzystać w całości (na pulpety, jak na i sos pieczarkowy) albo tylko na sos (jeśli wolisz własny sposób na pulpety).
Tak jak napisałam w tytule ten przepis wrzuciłam jakiś czas temu i szybko okazał się hitem na TikTok-u i jednym z chętniej wyświetlanych przepisów. Na chwilę pisania tego postu mój filmik z przepisem ma grubo ponad milion wyświetleń, więc jest wypróbowany przez naprawdę wieelllee osób. Szczególnie spodobał mi się jeden komentarz:
” Właśnie zrobiłam, sos jest przepyszny!!! Próbowałam różnych przepisów, ale ten jak w najlepszej restauracji” .
NAJPERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM I ZOBACZ JAK ŁATWO ZROBIĆ PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Składniki na pulpety:
Uwaga! Pulpety możesz równie dobrze zrobić według swojego przepisu.
Mięso mielone – Ja użyłam mięso mielone wieprzowe, ale jeśli chcesz możesz użyć mięso mielone wołowe lub mieszane wieprzowo – wołowe. Najlepiej wybrać mięso mielone wieprzowe z łopatki albo karkówki – ma odpowiednią zawartość tłuszczu. Jeśli masz taką możliwość, to poproś o zmielenie mięsa przy ladzie w sklepie. Mięso pakowane w paczki, które można kupić w sklepowych lodówkach często zawierają jakieś “dodatki”, a ich liczba tych dodatków może sięgać nawet kilkadziesiąt procent.
Pozostałe dodatki: jajka, bułka tarta plus mleko, natka pietruszki albo jeśli wolisz to koperek, czosnek granulowany, cebula oraz sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos pieczarkowy:
PIECZARKI – Ja użyłam około 350 gramów pieczarek, ale spokojnie możesz użyć nawet 500 gramów, jeśli chcesz aby w sosie było ich więcej. Oczywiście pierwszym wyborem będą białe pieczarki, ale świetnie sprawdzą się też brunatne pieczarki, które mają ciemniejszy kolor oraz intensywniejszy smak i aromat.
WODA lub BULION – Do sosu wprawdzie wystarczy zwykła woda, ale jeśli masz pod ręką bulion drobiowy, warzywny albo nawet rosół np. z dnia poprzedniego, to warto go użyć zamiast wody.
SOS SOJOWY I MUSZTARDA – Te dodatki smakowe sprawiają, że ten sos jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Można użyć zwykły sos sojowy, ale równie dobrze nada się tez ciemny sos sojowy. Musztardę wprawdzie możesz użyć swoją ulubioną, ale ja mocno polecam w tym przypadku użyć musztardę Dijon.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: mąka pszenna do zagęszczenia sosu, białe wino półwytrawne albo wytrawne (można pominąć ten składnik, ale polecam go użyć, samo wino odparuje, ale pozostanie jest smak) plus sól i pieprz do smaku i opcjonalnie natka pietruszki.
PULPETY PIECZARKOWE. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Najpierw przygotuj pulpety. Do mniejszego naczynia wsyp bułkę tartą i zalej ją mlekiem. Dobrze wymieszaj – powstanie coś w rodzaju gęstej pasty (panady). W większej misce umieść mięso mielone, wbij jajka, dodaj pastę z bułki tartej, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki albo koperek, sól i pieprz oraz czosnek granulowany. Wszystkie składniki na pulpety wymieszaj za pomocą dłoni – muszą się dobrze połączyć. Mieszaj jednak składniki tylko do momentu, gdy są one właściwie połączone. Mieszanie zbyt długo może prowadzić do nadmiernego rozwinięcia białek mięsa, co może wpłynąć na teksturę tak, że pulpeciki staną się gęste i trochę gumowate.
KROK 2.
Pulpety możesz upiec w piekarniku albo je usmażyć na patelni. Jeśli chcesz je upiec, to uformuj z masy mięsnej w miarę równe kulki i rozłóż je na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia i piecz przez 40-45 minut w 180 stopniach (piekarnik powinien być wcześniej nagrzany do tej temperatury). Jeśli chcesz je usmażyć to rozgrzej olej na patelni i w zależności od wielkości pulpetów smaż je około 6-8 minut, co około 2 minuty obracając na drugą stronę.
KROK 3.
Pokrój pieczarki w dość cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Jeśli wcześniej na patelni były smażone pulpety, to można użyć tej samej patelni. Kiedy masło będzie rozpuszczone to wrzuć pieczarki na patelnie i smaż je około 6-7 minut aż będą już lekko zarumienione, a następnie posyp je mąką pszenną, przemieszaj i trzymaj na ogniu około pół minuty (aż nie będzie już widać białej mąki). Mąką pszenną zagęścimy sos.
KROK 4.
Następnie wlej białe wino, przemieszaj i trzymaj na ogniu około minuty, aż wino w większości albo zupełnie odparuje. Uwaga! Jeśli nie używasz wina to możesz wlać w zastępstwie bulion albo np. sok z białych winogron lub zupełnie nic nie dodawać i od razu wlać śmietankę. Kiedy wino odparuje to wlej śmietankę oraz wodę lub jeszcze lepiej bulion drobiowy albo warzywny. Możesz też zrobić “coś w stylu bulionu”, czyli wymieszać półtora szklanki wody z 1/4 kostki rosołowej.
KROK 5.
Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj sos sojowy (zwykły lub ciemny), musztardę Dijon oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj około 8 – 10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. Kiedy sos będzie gotowy to przełóż pulpety (wcześniej upieczone albo usmażone) na patelnię z sosem i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, aby mieć pewność, że będą ciepłe. Na koniec można dodać też posiekaną natkę pietruszki albo koperek.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na około 8 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu
KALORIE: 447
BIAŁKO: 25,6 g
TŁUSZCZE: 32 g
WĘGLOWODANY: 13 g
Szukasz pomysłu na inny bardzo dobry przepis z wykorzystaniem mięsa mielone wieprzowego? Koniecznie sprawdź ten:
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, KROK PO KROKU.
Pulpety w sosie pieczarkowym. Hit na Tik-Tok-u!
Opis
Bardzo dobry przepis na pulpety w kremowym, pełnym smaku sosie pieczarkowym. Pulpety można upiec w piekarniku bądź usmażyć. Podawaj z ulubionymi dodatkami i ciesz się wspaniałym obiadem.
Składniki
Składniki na sos:
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj pulpety. Do mniejszego naczynia wsyp bułkę tartą i zalej ją mlekiem. Dobrze wymieszaj – powstanie coś w rodzaju gęstej pasty (panady). W większej misce umieść mięso mielone, wbij jajka, dodaj pastę z bułki tartej, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki albo koperek, sól i pieprz oraz czosnek granulowany. Wszystkie składniki na pulpety wymieszaj za pomocą dłoni – muszą się dobrze połączyć. Mieszaj jednak składniki tylko do momentu, gdy są one właściwie połączone. Mieszanie zbyt długo może prowadzić do nadmiernego rozwinięcia białek mięsa, co może wpłynąć na teksturę tak, że pulpeciki staną się gęste i trochę gumowate.
- Pulpety możesz upiec w piekarniku albo je usmażyć na patelni. Jeśli chcesz je upiec, to uformuj z masy mięsnej w miarę równe kulki i rozłóż je na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia i piecz przez 40-45 minut w 180 stopniach (piekarnik powinien być wcześniej nagrzany do tej temperatury). Jeśli chcesz je usmażyć to rozgrzej olej na patelni i w zależności od wielkości pulpetów smaż je około 6-8 minut, co około 2 minuty obracając na drugą stronę.
- Pokrój pieczarki w dość cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Jeśli wcześniej na patelni były smażone pulpety, to można użyć tej samej patelni. Kiedy masło będzie rozpuszczone to wrzuć pieczarki na patelnie i smaż je około 6-7 minut aż będą już lekko zarumienione, a następnie posyp je mąką pszenną, przemieszaj i trzymaj na ogniu około pół minuty (aż nie będzie już widać białej mąki). Mąką pszenną zagęścimy sos.
- Następnie wlej białe wino, przemieszaj i trzymaj na ogniu około minuty, aż wino w większości albo zupełnie odparuje. Uwaga! Jeśli nie używasz wina to możesz wlać w zastępstwie bulion albo np. sok z białych winogron lub zupełnie nic nie dodawać i od razu wlać śmietankę. Kiedy wino odparuje to wlej śmietankę oraz wodę lub jeszcze lepiej bulion drobiowy albo warzywny. Możesz też zrobić “coś w stylu bulionu”, czyli wymieszać półtora szklanki wody z 1/4 kostki rosołowej.
- Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj sos sojowy (zwykły lub ciemny), musztardę Dijon oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj około 8 – 10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. Kiedy sos będzie gotowy to przełóż pulpety (wcześniej upieczone albo usmażone) na patelnię z sosem i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, aby mieć pewność, że będą ciepłe. Na koniec można dodać też posiekaną natkę pietruszki albo koperek.