Jest to fantastyczny pomysł na szybki obiad, czyli gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą i z dodatkiem cukinii. Obiad jest całkowicie bezmięsny, ale bardzo smaczny i sycący. Gnocchi jest pod wieloma względami świetnym produktem, bo da się nim najeść, jest bardzo dobre i pasuje do wielu rzeczy. Wcale się nie dziwię, że te włoskie kluseczki ziemniaczane zrobiły wielką karierę nie tylko w słonecznej Italii, ale i na całym świecie. Co ciekawe, gnocchi jest podobne w smaku do naszych polskich kopytek, dlatego spokojnie można w tym daniu gnocchi zastąpić właśnie kopytkami.
W piątek zawsze robię bezmięsne obiady (głównie ze względu na post), więc staram się wymyślać dania, którymi naje się cała rodzina, a do których nie trzeba kupować mięsa. Te gnocchi w sosie pomidorowym zasmakowały absolutnie każdemu, a dodatek ciągnącego się sera mozzarella sprawił, że danie jest nie tylko smaczniejsze, ale i całkiem zabawne (spróbujcie przełożyć to danie z patelni na talerz z ciągnącym się serem, który nie chce się oderwać, to zrozumiecie o co mi chodzi ;))
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA GNOCCHI Z SOSEM POMIDOROWYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
GNOCCHI – Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, które są zwykle przygotowywane z ziemniaków, mąki i jajek. Są one formowane w małe, kuliste kształty i często mają charakterystyczną, delikatną konsystencję. Często mają delikatne rowki, co pozwala im zatrzymać sos lub wyraźniej wchłonąć smak przygotowanego dania. Możesz kupić gnocchi w sklepie (w szybszej wersji) albo przygotować je samemu.
Gnocchi możesz w tym przepisie zastąpić kopytkami w tej samej proporcji.
POMIDORY W PUSZCE – To z nich przygotowywane jest sos. Wybierz swoją ulubioną markę pomidorów w puszce. Ja polecam pomidory firmy Mutti (drobno krojone).
CUKINIA – Cukinia jest fajnym dodatkiem, który świetnie pasuje do gnocchi i mozzarelli. Plus wzbogaca całe danie.
MOZZARELLA – Użyj świeżą mozzarellę (najlepiej dwóch dużych kulek, pokrojonych w plastry). Czy wiesz, że to właśnie świeżą mozzarellę uznano za jeden z najzdrowszych serów świata, głównie ze względu na wyższą zawartość białka i wapnia oraz niższą zawartość tłuszczu?
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: zioła prowansalskie, czosnek, masło i trochę oliwy albo oleju, pieprz i sól, cukier, słodka papryka (plus opcjonalnie ostra papryka w proszku), suszona bazylia.
GNOCCHI Z SOSEM POMIDOROWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Gnocchi ugotuj według instrukcji na opakowaniu – nie trzymaj ich dłużej w wodzie niż jest to koniecznie, bo staną się zbyt “papkowate”. Po wyjęciu z wody, odcedź je i przepłucz zimną/bardzo zimną wodą. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy lub oleju. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć na patelnię pokrojoną cukinię (najlepiej pokroić ją w półplasterki albo jeszcze mniejsze kawałki) i smaż ją około 5 – 6 minut aż wyraźnie zmięknie. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec smażenia posyp cukinię ziołami prowansalskimi oraz dodaj starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj czosnek z cukinią i przesmaż go jedną minutę.
KROK 2.
Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, sól i pieprz, słodką paprykę oraz suszoną bazylię. Możesz tez dodać trochę ostrej papryki w proszku. Dobrze wszystko przemieszaj. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 8 – 10 minut aż sos zgęstnieje.
KROK 3.
Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, to dodaj do sosu ugotowane gnocchi i dobrze przemieszaj. Na wierzch dodaj pokrojony w plasterki ser mozzarella i przykryj patelnię pokrywką na około 3 minuty. Po tym czasie ser powinien się w większości rozpuścić. Przemieszaj. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I ŻYCZĘ UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 760
BIAŁKO: 28,6 g
TŁUSZCZE: 26,8 g
WĘGLOWODANY: 104 g
Masz ochotę na inne danie z gnocchi? Koniecznie sprawdź te:
Gnocchi z kurczakiem i serkiem śmietankowym. – Kuchnia Izy
Gnocchi z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – śmietanowym. Łatwy obiad! – Kuchnia Izy
GNOCCHI Z SOSEM POMIDOROWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWNIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:
Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą.
Opis
Pomysł na szybki, bardzo smaczny i zdrowy obiad czyli gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą i dodatkiem cukinii.
Składniki
Przygotowanie
- Gnocchi ugotuj według instrukcji na opakowaniu – nie trzymaj ich dłużej w wodzie niż jest to koniecznie, bo staną się zbyt “papkowate”. Po wyjęciu z wody, odcedź je i przepłucz zimną/bardzo zimną wodą. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy lub oleju. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć na patelnię pokrojoną cukinię (najlepiej pokroić ją w półplasterki albo jeszcze mniejsze kawałki) i smaż ją około 5 – 6 minut aż wyraźnie zmięknie. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec smażenia posyp cukinię ziołami prowansalskimi oraz dodaj starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj czosnek z cukinią i przesmaż go jedną minutę.
- Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, dodaj sól i pieprz, słodką paprykę oraz suszoną bazylię. Możesz tez dodać trochę ostrej papryki w proszku. Dobrze wszystko przemieszaj. Kiedy sos zacznie lekko bulgotać, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 8 – 10 minut aż sos zgęstnieje.
- Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, to dodaj do sosu ugotowane gnocchi i dobrze przemieszaj. Na wierzch dodaj pokrojony w plasterki ser mozzarella i przykryj patelnię pokrywką na około 3 minuty. Po tym czasie ser powinien się w większości rozpuścić. Przemieszaj. Podawaj od razu.