Zapiekane cukinie z warzywami i serem.

By misziza
2024-06-06
Rating: 0.00
(0)

To jest fantastyczny pomysł na obiad z dużą ilością pysznych warzyw. Te zapiekane łódeczki z cukinii z warzywami z serem są sycące, zdrowe i proste do zrobienia. Zdradzę Tobie, że farsz do tych cukinii jest przepyszny, a zrobiony jest z pomidorów, kukurydzy, czerwonej fasoli z dodatkiem kilku przypraw. Pomimo, że w daniu nie nie ani grama mięsa, to spokojnie można się nim najeść, a sam farsz trochę przypomina sos do spaghetti bolognese. Jeśli jednak bardzo chcesz zjeść zapiekane cukinie ale z mięsem to polecam Ci ten przepis: Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy

Zrobiłam to danie mojej mamie, bo ona jest fanką cukinii i w ogóle dań z warzywami i wyjątkowo jej to smakowało. Właściwie spokojnie najadła się jedną taką łódeczką – jedna łódeczka to taka “kobieca porcja” 😉 Myślę, że takie łódeczki z cukinii to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek. Pełne warzyw, bogate w błonnik i białko, a jednocześnie o wiele mniej kaloryczne od zwykłej zapiekanki, stanowią ciekawy wybór. Zapiekane cukinie sprawdzą się jako przystawka, czy danie główne na obiad czy kolację.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZAPIEKANE CUKINIE Z WARZYWAMI I SEREM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:

zapiekane cukinie z warzywami

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

CUKINIE – Do faszerowania najlepiej nadają się młode cukinie o średnicy około 5-7 cm (wybierz średnie, takie podchodzące już po większe). Mniejsze cukinie będą raczej zbyt małe, aby pomieścić farsz – jeśli masz tylko małe, to wtedy użyj ich po prostu więcej. Wybieraj zawsze świeże cukinie o ciemnozielonej skórce, która jest gładka i błyszcząca i bez widocznych pęknięć i uszkodzeń.

KUKURYDZA I CZERWONA FASOLKA – Kukurydza i czerwona fasola to jedne z podstawowych składników w kuchni meksykańskiej i jeśli dodałoby się sporo jakieś ostrzejszej potrawy, to takie zapiekane cukinie bardzo zasmakowały niejednemu mieszkańcowi Meksyku 😉 No, ale jesteśmy w Polsce… Jeśli chodzi o te warzywa, to po prostu kup je w puszce, najlepiej ulubionego producenta.

POMIDORY W PUSZCE – Najlepiej wybrać pomidory drobno krojone, polecam włoską firmę Mutti (dostępna np. w Biedronce).

SER – Wybierz ser, który dobrze się top np. Gouda, Mozzarella, czy Cheddar.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, masło plus oliwa albo olej, sól i pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie.

cukinia faszerowana
cukinia faszerowana

ZAPIEKANE CUKINIE Z WARZYWAMI I SEREM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką albo łyżką miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ odłóż do osobnego naczynia – można go wykorzystać do przygotowania innego dania (poniżej podaje link do strony, gdzie znajdziesz mój przepis na zupę – krem z wykorzystaniem tego miąższu z cukinii). Łódeczki z cukinii lekko posól i odłóż na bok.

zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-1.
zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Teraz przygotuj farsz do łódeczek. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj pokrojoną drobno cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minutę.

zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-2.
zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Potem dodaj na patelnię pomidory w puszce, a kiedy się zagotują to zmniejsz ogień i dodaj słodką paprykę w proszku, pieprz i sól do smaku plus zioła prowansalskie. Dobrze wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 – 8 minut tak żeby sos się zredukował i mocno zgęstniał.

zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-3.
zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-3.

KROK 4.

Kiedy już mocno zgęstnieje, to dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolkę z puszki. Dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze około 2 minuty. Przygotowany farsz powinien być dość gęsty.

zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-4.
zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-4.

KROK 5.

Cukinie przetrzyj papierowym ręcznikiem (po posoleniu wypuszczą trochę wody), a potem możesz lekko posypać je ziołami prowansalskimi. Wyłóż pomidorowo – warzywny farsz do środka i posyp je z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem.

zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-5
zapiekane-cukinie-z-warzywami-przygotowanie-krok-5

KROK 6.

Przełóż cukinie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dobrze nagrzanych do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie, najlepiej za pomocą łopatki przełóż na półmisek albo bezpośrednio na talerz. To już wszystko ♥

zapiekane-cukinie-z-warzywami-i-serem-przygotowanie-krok-6
zapiekane-cukinie-z-warzywami-i-serem-przygotowanie-krok-6

SMACZNEGO I UDANEGO, BLOGOSLAWIONEGO DNIA ♥

Pod tym linkiem znajdziesz przepis na zupę z wykorzystaniem farszu z cukinii (zaraz po głównym przepisie):

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy

Jeśli masz ochotę na inne przepisy z cukinią w roli głównej, to szczególnie polecam Ci te:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy

Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje – 4 łódeczki.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 359

BIAŁKO: 23,2 g

TŁUSZCZE: 11,5 g

WĘGLOWODANY: 40,7 g

zapiekane cukinie
zapiekane cukinie

ZAPIEKANE CUKINIE Z WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zapiekane cukinie z warzywami

Zapiekane cukinie z kukurydzą, czerwoną fasolką i serem.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4
Calories 359 kcal

Ingredients
  

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych np. firmy Mutti
  • puszka kukurydzy (około 340 – 400 g)
  • puszka czerwonej fasoli (około 400 g)
  • jedna średnia/duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • około 150 – 200 g sera Gouda, Mozzarelli albo Cheddar
  • pół łyżeczki ostrej papryki – opcjonalnie, tylko jeśli chcesz trochę ostrzejszy farsz

Instructions
 

  • Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką albo łyżką miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ odłóż do osobnego naczynia – można go wykorzystać do przygotowania innego dania (poniżej podaje link do strony, gdzie znajdziesz mój przepis na zupę – krem z wykorzystaniem tego miąższu z cukinii). Łódeczki z cukinii lekko posól i odłóż na bok.
  • Teraz przygotuj farsz do łódeczek. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj pokrojoną drobno cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minutę.
  • Potem dodaj na patelnię pomidory w puszce, a kiedy się zagotują to zmniejsz ogień i dodaj słodką paprykę w proszku, pieprz i sól do smaku plus zioła prowansalskie. Dobrze wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 – 8 minut tak żeby sos się zredukował i mocno zgęstniał.
  • Kiedy już mocno zgęstnieje, to dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolkę z puszki. Dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze około 2 minuty. Przygotowany farsz powinien być dość gęsty.
  • Cukinie przetrzyj papierowym ręcznikiem (po posoleniu wypuszczą trochę wody), a potem możesz lekko posypać je ziołami prowansalskimi. Wyłóż pomidorowo – warzywny farsz do środka i posyp je z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem.
  • Przełóż cukinie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dobrze nagrzanych do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie, najlepiej za pomocą łopatki przełóż na półmisek albo bezpośrednio na talerz. To już wszystko ♥

Video

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close