Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią to prawdziwy kulinarny hit w mojej rodzinie! Szczególnie rodzice, dla których czasem gotuję przepadają za moją zapiekanką z ziemniakami, kiełbasą i cukinią. To danie jest u nas w domu prawdziwym hitem – robię je dość regularnie (czasem tylko zmieniam warzywa jakie dodaję). Sekret tej zapiekanki tkwi w prostocie i pysznych składnikach. Ziemniaki, kiełbasa i cukinia to trio idealne, które samo w sobie gwarantuje udany posiłek. Do tego dochodzi jeszcze aromatyczna cebulka i odrobina sera, które nadają całości wyrazistego smaku.
Najlepsze jest to, że przygotowanie tej zapiekanki jest banalnie proste. Ziemniaki wystarczy pokroić i krótko podgotować, a kiełbasę i cebulkę podsmażyć na patelni. Cukinię wcześniej osobno doprawiany ziołami. a potem wszystkie składniki wrzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku. I w sumie gotowe! Jeśli szukasz pomysłu na sycący i taki polski obiad, to koniecznie wypróbuj ten pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.
NAJPIERW OBEJRZYJ TEN PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
KIEŁBASA – Generalnie wybierz swoją ulubioną kiełbasę. Do zapiekanki fajnie nada się kiełbasa śląska. Nie polecam kiełbasy mocno suszonych, bo po podsmażeniu i upieczeniu może dla niektórych osób być zbyt twarda (chyba że taką właśnie lubisz). Najważniejsze jest, aby wybrać kiełbasę, która po prostu Ci smakuje., Wiele osób wybiera kiełbasę tłustą wieprzową.
ZIEMNIAKI – W sezonie wiosenno – letnim polecam wykorzystać młode polskie ziemniaki, które są bardzo smaczne i nie trzeba ich obierać (należy je tylko dobrze wyczyścić i wyszorować). Poza sezonem stare ziemniaki trzeba obrać. Ziemniaki należy pokroić na mniejsze kawałki np. plasterki albo kostkę.
CUKINIA – Ja dodałam jedną średnią cukinię i moim zdaniem to wystarczy, ale możesz dodać dwie średnie albo mniejsze cukinie. Pamiętaj, że warto wcześniej posypać osobno cukinie ziołami prowansalskimi albo oregano.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – olej do smażenia, pieprz i sól, majeranek, oregano (albo zioła prowansalskie), cebula, ser np. Gouda, śmietanka 30 %, jajka, czosnek granulowany plus opcjonalnie ser Grana Padano i natka pietruszki.
Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią. Przygotowanie krok po kroku.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Młodych ziemniaków nie obieraj, a stare należy obrać. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki – polecam w grubsze plastry (około 1 cm – 1,5 cm) albo kostkę. Ziemniaki włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj sól. Od momentu kiedy woda się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki około 10 minut. Po tym czasie odcedź ziemniaki i przepłucz zimną wodą. Ziemniaki na tym etapie powinny być półtwarde.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i na dno wyłóż podgotowane ziemniaki.
KROK 2.
Cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Polecam w półplasterki albo jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojoną cukinię przełóż do miski/na talerz, polej łyżką oleju i dodaj czubatą łyżeczkę oregano albo ziół prowansalskich. Dobrze przemieszaj, aby zioła pokryły cukinię. Następnie cukinię przełóż do naczynia na ziemniaki.
KROK 3.
Kiełbasę pokrój w plastry średniej wielkości, a cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej roślinny, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną kiełbasę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj cebulę, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze 5 minut. W międzyczasie posól wszystko i popieprz oraz posyp majerankiem. Dobrze wszystko przemieszaj. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia na wierzch.
Uwaga! Możesz też zmienić kolejność i najpierw wyłożyć na ziemniaki kiełbasę z cebulą, a na sam wierzch dopiero cukinię.
KROK 4.
W miseczce wymieszaj śmietankę 30 %, jajka, suszony czosnek oraz pieprz i sól. Jeśli chodzi o ilość to polecam dodać płaską łyżeczkę soli (albo trochę mniej) oraz pół łyżeczki pieprzu. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Zwróć szczególną uwagę na jajka – jajka powinny się dobrze rozbełtać i połączyć ze śmietanką. Następnie przelej wszystko równomiernie do naczynia do zapiekania.
KROK 5.
Wierzch posyp startym serem, który dobrze się topi (Gouda, Mozzarella, Cheddar). Opcjonalnie możesz też dać trochę startego sera Grana Padano albo Parmezanu – ja czasem dodaje, gdy zostanie mi końcówka takiego sera z innego dania. Piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35 – 40 minut bez przykrycia. Na ostatnie 10 minut pieczenia, jeśli wierzch mocno się przypieka, to przykryj naczynie folią aluminiową albo papierem do pieczenia lub pokrywką (jeśli jest to naczynie z pokrywką). Po tym czasie ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika. Możesz posypać natką pietruszki.
Uwaga! Sama zalewa/mieszanka śmietanki z jajkiem będzie raczej w formie półpłynnej/płynnej. Nie będzie ścięta.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE PRZEPISY NA DANIA Z KIEŁBASĄ:
Leczo z cukinią i kiełbasą. – Kuchnia Izy
Młoda kapusta z kiełbasą. Absolutnie pyszna. – Kuchnia Izy
Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna. – Kuchnia Izy
Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą. – Kuchnia Izy
Kiełbasa w sosie pomidorowym z ciecierzycą. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Całe danie można podzielić na około 4 bardzo duże porcje albo 6 mniejszych
Jedna mniejsza porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 608
BIAŁKO: 36,1 g
TŁUSZCZE: 35,5 g
WĘGLOWODANY: 34,1 g
(Wartość policzona bez dodatkowego sera typu Grana Padano czy Parmezan, bo to jest opcjonalny dodatek. Do wartości dodałam również olej roślinny – policzyłam łącznie 4 łyżki oleju)
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI, KIEŁBASĄ I CEBULĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią.
Ingredients
- około 1,2 kg (1200 g) ziemniaków młodych ziemniaków nie obieraj, tylko dobrze wyczyść/wyszoruj, stare ziemniaki można obrać
- jedna średniej wielkości cukinia albo dwie małe
- jedna duża cebula, pokrojona w piórka
- około 600 g ulubionej kiełbasy (może być śląska)
- 150 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella
- sól i pieprz do smaku
- czubata łyżeczka majeranku do posypania kiełbasy
- czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich do posypania cukinii
- łyżka oleju roślinnego do polania cukinii oraz kilka łyżek do smażenia
- natka pietruszki – opcjonalnie
- 50 g sera Grana Padano – opcjonalnie
składniki na mieszankę/zalewę
- 200 g śmietanki 30 %
- 3 jajka, rozmiar M
- łyżeczka czosnku granulowanego
- płaska łyżeczka soli (można dać trochę mniej np. 3/4 łyżeczki)
- pół łyżeczki pieprzu
Jadłem na obiad. Bardzo dobra i sycąca, wszyscy się najedli. Polecam ten przepis.