Zupa z kurczakiem i makaronem. Przepyszna.

By misziza
2024-08-05
Rating: 0.00
(0)

Zupa z kurczakiem to klasyk, który zna i kocha cały świat – szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych, ale i u nas coraz częściej gości na stołach. Jest gęsta, kremowa, pełna smaku i niezwykle prosta do przygotowania – nawet początkujący w kuchni poradzą sobie bez problemu. To świetny sposób na wykorzystanie rosołu lub bulionu, a połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, warzyw i makaronu daje sycące, rozgrzewające danie idealne na każdą porę roku. Zupa z kurczakiem to także świetna propozycja dla dzieci – jej aksamitna konsystencja, łagodny smak i kremowa baza sprawiają, że maluchy chętnie sięgają po taką miseczkę. To jedno z tych dań, które nie tylko syci, ale też kojarzy się z domowym ciepłem i rodzinnym obiadem.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z KURCZAKIEM I MAKARONEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

🍲🐔 Składniki na 4 większe albo 6 mniejszych porcji:

🔹 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu
🔹 1 większa cebula
🔹 300–400 g marchewek
🔹 1/4 szklanki mąki pszennej
🔹 2 piersi z kurczaka (około 400–500 g)
🔹 30 g masła + 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek
🔹 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
🔹 3 ząbki czosnku
🔹 sól i pieprz do smaku
🔹 2 duże ziemniaki albo 3 mniejsze
🔹 natka pietruszki – opcjonalnie
🔹 200 g śmietanki 30%

🍗 Mięso z kurczaka
Do tej zupy najlepiej sprawdzą się piersi z kurczaka – są chude, szybko się gotują i nadają całości delikatny smak. Pamiętaj jednak, aby nie gotować ich zbyt długo – wystarczy około 20 minut od momentu zagotowania się bulionu, inaczej mięso może być suche. Jeśli wolisz bardziej soczyste mięso, wybierz udka – one potrzebują nieco więcej czasu (30–45 minut, w zależności od wielkości).

🥣 Bulion / rosół
Najsmaczniejsza zupa powstanie na bazie domowego bulionu drobiowego, warzywnego albo czystego rosołu, np. z dnia poprzedniego (dobrze przecedzonego przez sitko). Jeśli jednak nie masz domowego bulionu ani czasu, możesz użyć gotowego bulionu ze słoiczków, np. Winiary – to szybkie i całkiem dobre rozwiązanie na ratunek.

zupa z kurczakiem
zupa z kurczakiem

ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM. KROK PO KROKU.

KROK 1.

W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na małe kawałki cebulę, pokrojoną na mniejsze kawałki albo plasterki marchewki i dobrze przemieszaj. Smaż cebulę i marchewki około 5 minut, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i podsmaż czosnek z warzywami około minutę.

zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1
zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z niecałą minutę – tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Mąką zagęszczamy zupę. Następnie powoli wlewaj bulion/rosół. Wlewając, cały czas mieszaj, aby nie było grudek mąki.

zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2
zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2
zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2b
zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Następnie od razu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj też piersi z kurczaka w całości. Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to gotuj piersi z kurczaka 20 minut. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie albo oregano.

zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3
zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Po 20 minutach gotowania się piersi z kurczaka, wyjmij je z zupy i przełóż do miski. Za pomocą np. dwóch widelców rozszarp piersi na małe kawałki i przełóż je z powrotem do zupy. Zamiast rozszarpać możesz też ugotowane piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę.

zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4
zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4

KROK 5.

Na koniec dodaj śmietankę 30 %, natkę pietruszki i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym makaronem.

zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-5
zupa-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-5

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE, PYSZNE POMYSŁY NA ZUPY NA . SZCZEGÓLNIE POLECAM:

Zupa ogórkowa na bulionie warzywnym. Robiona troszkę inaczej 😉 – Kuchnia Izy

Zupa kalafiorowa. Gęsta, pyszna i prosta do zrobienia. – Kuchnia Izyta zupa to hit na moim TikTok-u.

Zupa z kalafiorem i brokułem. Pokochasz ten przepis 😉 – Kuchnia Izy

Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy

Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna. – Kuchnia Izy

Zupa brokułowa z ziemniakami. Gęsta i przepyszna! – Kuchnia Izykolejny hit na moim TikTok-u 😉

Kremowa zupa pomidorowa z kalafiorem. Prosta i szybka. – Kuchnia Izy

Zupa pomidorowa z passatą. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą zupę można podzielić na około 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

🔥 Kalorie: 331
💪 Białko: 21 g
🧈 Tłuszcze: 19 g
🥔 Węglowodany: 20 g

zupa z kurczakiem
zupa z kurczakiem

ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zupa z kurczakiem

Zupa z kurczakiem i makaronem

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 331

Składniki
  

  • 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu
  • jedna większa cebula
  • 300 – 400 g marchewek
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 piersi z kurczaka (około 400 – 500 g)
  • 30 g masła plus dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • dwa duże ziemniaki albo 3 mniejsze
  • natka pietruszki – opcjonalnie
  • 200 g śmietanki 30 %

Method
 

  1. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na małe kawałki cebulę, pokrojoną na mniejsze kawałki albo plasterki marchewki i dobrze przemieszaj. Smaż cebulę i marchewki około 5 minut, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i podsmaż czosnek z warzywami około minutę.
  2. Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z niecałą minutę – tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Mąką zagęszczamy zupę. Następnie powoli wlewaj bulion/rosół. Wlewając, cały czas mieszaj, aby nie było grudek mąki.
  3. Następnie od razu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj też piersi z kurczaka w całości. Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to gotuj piersi z kurczaka 20 minut. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie albo oregano.
  4. Po 20 minutach gotowania się piersi z kurczaka, wyjmij je z zupy i przełóż do miski. Za pomocą np. dwóch widelców rozszarp piersi na małe kawałki i przełóż je z powrotem do zupy. Zamiast rozszarpać możesz też ugotowane piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę.
  5. Na koniec dodaj śmietankę 30 %, natkę pietruszki i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym makaronem.

Film

zupa z kurczakiem i makaronem
zupa z kurczakiem i makaronem

FAQ – Zupa z kurczakiem i warzywami

🥣 Jak długo można przechowywać zupę z kurczakiem w lodówce?
Po całkowitym ostudzeniu najlepiej przelać zupę do szczelnego pojemnika lub garnka z pokrywką i przechowywać w lodówce do 2–3 dni. Pamiętaj, aby zawsze podgrzewać tylko taką porcję, jaką chcesz zjeść.

❄️ Czy można mrozić zupę z kurczakiem?
Tak – ale najlepiej zamrozić ją bez dodatku śmietanki. Nabiał po rozmrożeniu może się zwarzyć i zmienić konsystencję. Jeśli chcesz przygotować zapas, ugotuj zupę do etapu przed dodaniem śmietanki, wystudź i przelej do pojemników lub woreczków. Po rozmrożeniu podgrzej, a śmietankę dolej dopiero na końcu. Tak przechowywana zupa w zamrażarce wytrzyma do 3 miesięcy.

🔥 Jak prawidłowo odgrzewać zupę z kurczakiem?
Najlepiej robić to w garnku, na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Jeśli zupa zgęstniała (np. ziemniaki i mąka zagęściły ją dodatkowo), możesz dolać odrobinę wody albo bulionu. Odgrzewaj tylko do momentu, aż będzie gorąca – nie gotuj długo, żeby mięso z kurczaka nie stało się suche.

🍗 Czy można użyć innego mięsa niż pierś z kurczaka?
Tak – świetnie sprawdzą się udka z kurczaka (są bardziej soczyste), ale trzeba je gotować dłużej, około 30–45 minut. Możesz też użyć indyka.

🥔 Czy do zupy trzeba dodawać ziemniaki?
Ziemniaki zagęszczają i wzbogacają zupę, ale jeśli chcesz, możesz je pominąć i zamiast tego podać zupę tylko z makaronem albo ryżem.

🥛 Czy mogę zastąpić śmietankę czymś lżejszym?
Tak – zamiast śmietanki 30% możesz użyć kwaśną śmietanę 18% albo jogurt naturalny. Jeśli dodajesz jogurt lub kwaśną śmietanę, to przed dodaniem do zupy trzeba je wcześniej zahartować.

Join the Conversation

  1. Przepis byłby idealny tylko że punkt trzeci wprowadza trochę w błąd skoro zupa jest z makaronem a pisze że pokrój w kostkę ziemniaki i mięso. A w punkcie czwartym wyłów te mięso i je rozszarp na drobne lub pokrój.

    1. Tak, dziękuję za uwagę 🙂 Faktycznie było to źle sformułowane i już poprawiłam. Chodziło mi tylko o pokrojone ziemniaki, a piersi trzeba dodać w całości, a po ugotowaniu je wyjąć i rozszarpać albo pokroić.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close