Uwielbiam eksperymentować z azjatyckimi smakami, a ten kurczak w sosie słodko-ostrym jest jednym z moich ulubionym dań w stylu azjatyckim. Kurczak słodko-ostry to danie, które łączy w sobie wyraziste smaki – połączenie słodyczy z pikantnością. To klasyczne danie inspirowane kuchniami azjatyckimi, zwłaszcza chińską i tajską, gdzie balans między słodkimi i ostrymi składnikami jest kluczowy.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.
Danie jest stosunkowo szybkie i łatwe danie do zrobienia i co ważne można modyfikować stopień ostrości i słodkości według upodobań, dodając więcej sosu chili lub miodu. Do takiego kurczaka fajnie pasuje makaron ryżowy i przyznam, że to właśnie z tego rodzaju makaronem lubię go jeść najbardziej. Możesz jednak dodać też po prostu ulubiony ryż, inny makaron w stylu azjatyckim, czy zjeść obok ulubionej sałatki. Zdecydowanie polecam tego kurczaka w sosie słodko – ostrym.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA SŁODKO – OSTREGO I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MIĘSO Z KURCZAKA – Do dania użyłam piersi z kurczaka – najlepiej wybrać dwie większe. Piersi trzeba będzie pokroić na małe kawałki – wielkość “tak na jednego gryza”. Postaraj się wybierać mięso od sprawdzonych, lokalnych dostawców, którzy oferują drób z wolnego wybiegu lub z ekologicznych hodowli. Taki kurczak ma lepszy smak i jest zdrowszy. Jeśli kupujesz w sklepie to pamiętaj, że piersi z kurczaka muszą być oczywiście świeże – świeże piersi z kurczaka powinny być praktycznie bezwonne, lekko wilgotne i jędrne.
Zwracaj uwagę, czy mięso nie jest nastrzykiwane wodą. Takie piersi są cięższe, ale gorsze jakościowo – tracą na smaku i teksturze w trakcie gotowania. Raz niestety nieopatrznie kupiłam takie piersi i miałam mnóstwo wody na patelni :-/
SKŁADNIKI NA SOS – sos sojowy, woda, słodki sos chili, miód w formie płynnej, sok z cytryny lub ocet ryżowy/jabłkowy.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – olej do smażenia, szczypiorek, czosnek plus makaron ryżowy lub ryż.
KURCZAK SŁODKO – OSTRY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania sosu. Do miseczki wlej wodę, sos sojowy, dodaj mód, słodki sos chili, koncentrat pomidorowy oraz ocet ryżowy lub jabłkowy (jeśli nie masz octu to dodaj sok z cytryny w tej samej proporcji). Dobrze wszystko wymieszaj. (ocet ryżowy możesz zastąpić octem jabłkowy lub sokiem z cytryny
KROK 2.
Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki – wielkość jak “na jednego gryza”. W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie ostrą paprykę w proszku.
KROK 3.
Następnie obtocz każdy kawałek kurczaka w przygotowanej mieszance z mąki i skrobi. Rozgrzej olej roślinny na patelni i ostrożnie przełóż kurczaka na patelnię. Staraj się układać kurczaka tak, aby kawałki nie stykały się za bardzo ze sobą. Smaż po kilka minut z obydwu stron aż do całkowitego usmażenia. Smaż około 4 – 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj starty na tarce albo drobno posiekany czosnek, przesmaż go około pół minuty, a potem przemieszaj z kurczakiem.
KROK 4.
Następnie wlej przygotowany wcześnie sos na patelnię i dobrze przemieszaj. Odczekaj kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec warto posypać ziarnami sezamu i szczypiorkiem. Jeśli chcesz to ugotuj makaron ryżowy i dobrze przemieszaj go z kurczakiem i sosem. Możesz też makaron podawać osobno na talerz. Oprócz makaronu ryżowego fajnie pasuje też ryż albo każdy inny makaron w typie azjatyckim. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
SZUKASZ POMYSŁU NA OBIAD Z KURCZAKIEM W STYLU AZJATYCKIM? MAM KILKA MEGA DOBRYCH POMYSŁÓW:
Kurczak z groszkiem cukrowym. – Kuchnia Izy
Kurczak po azjatycku z pastą Gochujang – Kuchnia Izy
Skrzydełka z piekarnika w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Kurczak słodko-kwaśny. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 410
BIAŁKO: 31 g
TŁUSZCZE: 12 g
WĘGLOWODANY: 44,5 g
(wartość policzona z olejem do smażenia, ale bez dodatków typu makaron ryżowy, czy ryż)
KURCZAK SŁODKO – OSTRY. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Kurczak słodko – ostry
Ingredients
- dwie większe piersi z kurczaka – około 500 g
- olej do smażenia – według potrzeb
- szczypiorek do posypania – opcjonalnie
- ziarna sezamu – opcjonalnie
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku – opcjonalnie
Składniki na sos:
- 8 łyżek zimnej wody
- 7 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 4 łyżki miodu w formie płynnej
- 1 łyżka octu ryżowego albo octu jabłkowego albo soku z cytryny
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Instructions
- Zacznij od przygotowania sosu. Do miseczki wlej wodę, sos sojowy, dodaj mód, słodki sos chili, koncentrat pomidorowy oraz ocet ryżowy lub jabłkowy (jeśli nie masz octu to dodaj sok z cytryny w tej samej proporcji). Dobrze wszystko wymieszaj.
- Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki – wielkość jak “na jednego gryza”. W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie ostrą paprykę w proszku.
- Następnie obtocz każdy kawałek kurczaka w przygotowanej mieszance z mąki i skrobi. Rozgrzej olej roślinny na patelni i ostrożnie przełóż kurczaka na patelnię. Staraj się układać kurczaka tak, aby kawałki nie stykały się za bardzo ze sobą. Smaż po kilka minut z obydwu stron aż do całkowitego usmażenia. Smaż około 4 – 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj starty na tarce albo drobno posiekany czosnek, przesmaż go około pół minuty, a potem przemieszaj z kurczakiem.
- Następnie wlej przygotowany wcześnie sos na patelnię i dobrze przemieszaj. Odczekaj kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec warto posypać ziarnami sezamu i szczypiorkiem. Jeśli chcesz to dodaj na patelnię ugotowany makaron ryżowy i przemieszaj go z kurczakiem i sosem. Możesz też makaron podawać osobno na talerz. Oprócz makaronu fajnie pasuje też ryż albo każdy inny makaron w typie azjatyckim. Podawaj od razu.