Szukasz przepisu na coś wyjątkowego, co zachwyci smakiem, a jednocześnie nie przysporzy Ci zbyt wiele pracy? A może masz ochotę zaskoczyć rodzinę na niedzielny obiad czymś innym niż standardowy kotlet schabowy 😉 Jeśli tak, to ta pieczona golonka z indyka przychodzi z pomocą! Marynowane przez noc w pysznej mieszance ziół i przypraw, a potem pieczone w bulionie z dodatkiem marchewki, cebuli i pietruszki – takie danie robi całkiem fajną robotę! Golonki wychodzą tak soczyste, że aż ciężko uwierzyć, że to indyk 😛 To idealny obiad dla wszystkich miłośników tradycyjnych smaków, ale w lżejszej wersji.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Golonka z indyka to część nogi, która jest bardziej mięsista i delikatniejsza niż wieprzowa, choć nadal zawiera sporo chrząstek i skóry, co nadaje jej wyjątkowego smaku po pieczeniu. W Polsce nie jest aż tak popularna, jak tradycyjna golonka wieprzowa, ale w USA często pojawia się w lżejszych wersjach dań mięsnych, szczególnie w okresie świątecznym, kiedy indyk króluje na stołach. Przyznam, że kiedy pierwszy raz spróbowałam golonki z indyka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Odpowiednio przyrządzona z pewnością Ci zasmakuje 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA GOLONKĘ Z INDYKA I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
GOLONKA Z INDYKA – Aby wybrać dobrą golonkę z indyka, zwróć uwagę na jej świeżość – mięso powinno być różowe, bez przebarwień, a skóra jasna i elastyczna. Golonka to część nogi indyka, zlokalizowana tuż przy stawie kolanowym, dlatego zawiera sporo mięsa, ale również chrząstki i skóry, które po upieczeniu dodają daniu soczystości. Pieczona golonka z indyka ma delikatny, lekko słodkawy smak, a dzięki skórze i tłuszczykowi staje się chrupiąca na zewnątrz, ale miękka w środku. W Polsce golonkę z indyka możesz kupić w większości supermarketów, sklepach mięsnych oraz na targach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dania z indyka cieszą się większą popularnością.
WARZYWA – Wybrałam marchewkę, pietruszkę (tak, pietruszka pieczona jest naprawdę smaczna 😛 ) oraz cebulę. Jeśli chcesz możesz dorzucić też inne warzywa np. pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, bataty, dynię, kawałki papryki czy nawet seler.
BULION – Najlepiej użyć bulion drobiowy albo warzywny. Najlepiej jakby był to bulion domowy, ale jeśli go nie masz to polecam przygotować bulion do rozpuszczenie ze słoiczka np. Winiary. W ostateczności można rozpuścić kostkę rosołową w wodzie. Jeśli masz rosół np. z dnia poprzedniego to również można go wykorzystać.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – olej roślinny, suszony tymianek, majeranek, słodka papryka w proszku, sól i pieprz, czosnek plus opcjonalnie masło orz ostra papryka w proszku.
PIECZONE GOLONKI Z INDYKA Z WARZYWAMI. KROK PO KROKU.
Uwaga! Przepis przygotowany jest na 4 – 5 golonek, ale jeśli masz np. tylko dwie, to z łatwością możesz podzielić wszystkie składniki na pół.
KROK 1.
Zacznij od zamarynowania golonki. Golonkę z indyka warto umyć pod zimną wodą przed marynowaniem, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Następnie dokładnie osusz mięso papierowym ręcznikiem, aby marynata lepiej się wchłonęła.
Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj olej roślinny, suszony tymianek, majeranek, słodka paprykę w proszku, starty na tarce o małych oczkach czosnek oraz sól i pieprz. Opcjonalnie możesz dodać ostrą paprykę w proszku. Dobrze wszystko wymieszaj. Rozprowadź marynatę po golonkach. Polecam rozprowadzić ją także pod skórką, aby smaki lepiej wniknęły. Przełóż golonki do naczynia, nakryj i przełóż do lodówki na minimum 4 godziny, choć najlepiej marynować ją dłużej i zostawić na całą noc (8 – 12 godzin). Przed pieczeniem, golonkę warto wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
KROK 2.
Pokrój marchewkę i pietruszkę (korzeń pietruszki) na cienkie plastry, a cebulę w pióra. Przełóż pokrojoną cebulę na dno głębszego naczynia do zapiekania, a potem dodaj marchewkę i pietruszkę.
KROK 3.
Przełóż golonkę na warzywa, lekko wciśnij w warzywa i wlej do naczynia bulion. Następnie szczelnie nakryj całe naczynie folią aluminiową.
KROK 4.
Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) najpierw przez 90 minut (półtora godziny) – możesz w międzyczasie ze dwa razy podlać wytworzonym sosem mięso. Po 90 minutach pieczenia zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni i zdejmij folię i piecz jeszcze przez około 40 – 45 minut. Na ostatnie 10 minut możesz nałożyć po kawałku masła na każdy kawałek mięsa.
Golonki podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami, ryżem, czy kaszą. Świetnie sprawdzi się również kapusta kiszona duszona.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE POMYSŁY NA MIĘSNE DANIA:
Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej. Mój ulubiony przepis ♥ – Kuchnia Izy
Gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką. – Kuchnia Izy
Pulpety w sosie koperkowym. – Kuchnia Izy
Pulpety w sosie pomidorowym. – Kuchnia Izy
Ćwiartki kurczaka z piekarnika. Chrupiąca skórka. – Kuchnia Izy
Gulasz wieprzowy z pieczarkami. Super smak. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Jedna golonka z dodatkiem warzyw będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 787
BIAŁKO: 85 g
TŁUSZCZE: 36,7 g
WĘGLOWODANY: 29,7 g
Wartość policzona bez opcjonalnego masła.
PIECZONE GOLONKI Z INDYKA Z WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pieczone golonki z indyka
Ingredients
- 4 – 5 golonek z indyka (łącznie około 2 – 2,5 kg)
- 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego, czystego rosołu (bulion najlepiej domowy, jak nie masz to możesz użyć bulion ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie) (jeśli nie masz bulionu to w ostateczności wymieszaj kostkę rosołową z wodą )
- dwie większe cebule
- 2 większe pietruszki (korzeń)
- 4 średniej wielkości marchewki
- około 40 g masła (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Składniki na marynatę:
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 czubate łyżeczki majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki (może być wędzona)
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu może być więcej, jeśli tak wolisz
- 4 ząbki czosnku, starte na tarce
Instructions
- Zacznij od zamarynowania golonki. Golonkę z indyka warto umyć pod zimną wodą przed marynowaniem, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Następnie dokładnie osusz mięso papierowym ręcznikiem, aby marynata lepiej się wchłonęła.Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj olej roślinny, suszony tymianek, majeranek, słodka paprykę w proszku, starty na tarce o małych oczkach czosnek oraz sól i pieprz. Opcjonalnie możesz dodać ostrą paprykę w proszku. Dobrze wszystko wymieszaj. Rozprowadź marynatę po golonkach. Polecam rozprowadzić ją także pod skórką, aby smaki lepiej wniknęły. Przełóż golonki do naczynia, nakryj i przełóż do lodówki na minimum 4 godziny, choć najlepiej marynować ją dłużej i zostawić na całą noc (8 – 12 godzin). Przed pieczeniem, golonkę warto wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
- Pokrój marchewkę i pietruszkę (korzeń pietruszki) na cienkie plastry, a cebulę w pióra. Przełóż pokrojoną cebulę na dno głębszego naczynia do zapiekania, a potem dodaj marchewkę i pietruszkę.
- Przełóż golonkę na warzywa, lekko wciśnij w warzywa i wlej do naczynia bulion. Następnie szczelnie nakryj całe naczynie folią aluminiową.
- Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) najpierw przez 1,5 godziny (półtora godziny), – możesz w międzyczasie ze dwa razy podlać wytworzonym sosem mięso. Po półtorej godzinie pieczenia zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni i zdejmij folię i piecz jeszcze przez około 40 – 45 minut. Na ostatnie 10 minut możesz nałożyć po kawałku masła na każdy kawałek mięsa.Golonki podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami, ryżem, czy kaszą. Świetnie sprawdzi się również kapusta kiszona duszona.