Przepis na pieczone pałki z kurczaka w prostym, ale mega smacznym wydaniu. Wystarczy zanurzyć mięso z kurczaka w odpowiednio przygotowanej mieszance przypraw i ziół, włożyć do piekarnika i poczekać, aż dostaniesz soczyste pałki z kurczaka, ze złocistą, lekką chrupiącą skórką. Myślę, że wielu osobom tak przygotowany kurczak może przypaść do gustu. Użyłam kilku przypraw i ziół, ale wszystkie są łatwo dostępne w praktycznie każdym sklepie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić sobie takie super smaczne pałeczki z kurczaka ♥.
Kurczak od kilku lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem właściwie na całym świecie. Ostatnio dowiedziałam się, że w 2022 roku przeciętny Polak zjadł 27,5 kg mięsa kurczaka, co stanowi wzrost o 2% w porównaniu do roku 2021. Jedną z przyczyn obok niższej ceny w porównaniu np. do wołowiny oraz wieprzowiny, czy większych korzyści dietetyczno-zdrowotnych jest mnogość sposobów w jaki można przygotować kurczaka 🙂 U mnie na blogu znajdziesz sporo fajny przepisów z tym mięsem – poszukaj ;). Ale zostańmy przy pałeczkach…
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JEZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PAŁKI/NÓŻKI Z KURCZAKA – Pałki z kurczaka to inaczej podudzia i pod taką nazwą są sprzedawane w większości sklepów. Są również nazywane nóżką z kurczaka. Wybierz pałeczki średniej wielkości. Zbyt duże mogą być twarde i łykowate, natomiast małe mogą okazać się za suche. Kupuj pałeczki z kurczaka w sprawdzonym sklepie lub u rzeźnika. Zwróć uwagę na datę ważności – pałeczki muszą być świeże. Jeśli kupujesz pałeczki mrożone, upewnij się, że nie były one wcześniej rozmrażane i zamrożone ponownie.
Pamiętaj, aby wybrać pałki o podobnej wielkości/rozmiarze. Podobna wielkość ułatwi równomierne i jednolite pieczenie.
PRZYPRAWY I ZIOŁA – Mieszanka przypraw i ziół jest dobrana przez mnie, ale jeśli nie lubisz jakiegokolwiek składnika, to go pomiń. Ja użyłam ostrą i słodką paprykę w proszku, czosnek granulowany, pieprz i sól i aż trzy rodzaje suszonych ziół: tymianek, zioła prowansalskie i majeranek.
OLEJ ROŚLINNY – Trochę oleju potrzeba, aby przyprawy i zioła lepiej się rozprowadziły i wchłonęły.
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Najpierw przygotuj mieszankę przypraw i ziół. Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy i zioła, czyli słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz oraz suszony majeranek, tymianek oraz zioła prowansalskie. Dobrze wszystko przemieszaj, aby ładnie się ze sobą połączyły.
KROK 2.
Pałki z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do miski. Polej je trzema łyżkami oleju. Następnie wsyp do miski z mięsem mieszankę przypraw i ziół i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, tak aby mieszanka równomiernie oblepiła pałki z kurczaka.
KROK 3.
Przełóż wszystkie pałeczki do naczynia do zapiekania, nakryj naczynie folią aluminiową i piecz we wcześniej nagrzanym do 190 stopni piekarniku (góra – dół) przez 55 – 60 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij folię. Po zdjęciu folii możesz też obrócić pałeczki na drugą stronę.
Możesz też przed nakryciem folii wyłożyć na każdą pałeczkę mały kawałek masła – opcjonalnie, nie jest to niezbędne, ale dodatek masła poprawia smak.
SMACZNEGO! I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE PRZEPISY NA PIECZONE PAŁECZKI/UDKA Z KURCZAKA. KONIECZNIE SPRAWDŹ TE PYSZNOŚCI:
Pieczone udka z kurczaka z sosem musztardowo-miodowym. – Kuchnia Izy
Pieczone pałki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje, które składają się z 2 pałeczek.
Jedna porcja (2 pałeczki) będzie miała:
KALORIE: 330
BIAŁKO: 38,5 g
TŁUSZCZE: 21,7 g
WĘGLOWODANY: 3,2 g
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WUDRUKOWANIA.
Pieczone pałki z kurczaka w przyprawach i ziołach.
Opis:
Bardzo smaczne pieczone pałeczki z kurczaka. Pełne smaku, soczyste w środku, z aromatyczną, złocistą skórką. Idealne jako główne danie albo w formie mięsnej przekąski na imprezę.
Składniki:
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj mieszankę przypraw i ziół. Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy i zioła, czyli słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz oraz suszony majeranek, tymianek oraz zioła prowansalskie. Dobrze wszystko przemieszaj, aby ładnie się ze sobą połączyły.
- Pałki z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do miski. Polej je trzema łyżkami oleju. Następnie wsyp do miski z mięsem mieszankę przypraw i ziół i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, tak aby mieszanka równomiernie oblepiła pałki z kurczaka.
- Przełóż wszystkie pałeczki do naczynia do zapiekania, nakryj naczynie folią aluminiową i piecz we wcześniej nagrzanym do 190 stopni piekarniku (góra – dół) przez 55 – 60 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij folię. Możesz je też obrócić na drugą stronę (po zdjęciu folii).
Możesz też przed nakryciem folii wyłożyć na każdą pałeczkę mały kawałek masła – opcjonalnie, nie jest to niezbędne, ale dodatek masła poprawia smak. - Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami ♥ Smacznego!