Pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami.

By misziza
2024-08-27
Rating: 0.00
(0)

Odkryj nowy wymiar przyjemności w kuchni – ten pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami jest wyjątkowo dobry! Wyobraź sobie soczyste, delikatne plastry bakłażana, które po wyjęciu z piekarnika zyskują cudownie chrupiącą skórkę. Ale to dopiero początek – każdy kęs zanurzony jest w aksamitnym sosie pomidorowym, który przenosi Cię prosto do słonecznej Italii. A na koniec… ta-da! Rozpuszczająca się, ciągnąca mozzarella, która łączy wszystko w idealną harmonię i sprawia, że chcesz więcej i więcej. Zachęciłam Cię? 🙂

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Bakłażan jest dość mocno niedocenianym warzywem i często pomijanym w sklepie. Myślę, że wciąż wiele osób nie wie co z nim zrobić i jak go przyrządzić. Ale odpowiednio przyrządzony bakłażan jest nie tylko zdrowy, ale i przede wszystkim bardzo smaczny. Poczęstowałam tym pieczonym bakłażanem z mozzarellą mojego tatę, który jest typowym mięsożercą i nie za bardzo lubi próbować nowe rzeczy i stwierdził, że tak przyrządzony bakłażan jest mega smaczny i zjadł nie tylko swoją porcję 😉

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONEGO BAKŁAŻANA Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BAKŁAŻAN – Wybierając bakłażana, szukaj takiego o głębokim, jednolitym ciemnofioletowym kolorze, gładkiej i błyszczącej skórce oraz świeżym, zielonym ogonku. Powinien być ciężki jak na swój rozmiar i delikatnie sprężysty przy nacisku. Unikaj bakłażanów z matową, pomarszczoną skórką lub brązowym ogonkiem – to znaki, że owoc jest przestarzały. Mniejsze bakłażany są zazwyczaj mniej gorzkie i mają delikatniejszy smak.

MOZZARELLA – Mozzarella ma łagodny, lekko mleczny smak z delikatną nutą słodyczy i jest dość elastyczna, szczególnie po rozpuszczeniu. Świetnie pasuje do bakłażana. Jeśli chcesz możesz ją zastąpić innym serem który dobrze się topi np. Gouda, czy nieco ostrzejszy w smak ser Cheddar.

POMIDORY W PUSZCE – Do tego dania postanowiłam przygotować prosty sos Mariana i wykorzystałam pomidory w puszce. Polecam kupić pomidory w puszce drobno krojone (warto kupić pomidory włoskie marki Mutti).

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – sól, czosnek, oliwa z oliwek, słodka papryka w proszku, cukier, zioła prowansalskie (albo oregano), jajka, ser Grana Padano plus panierka Panko albo bułka tarta.

pieczony bakłażan z pomidorami
pieczony bakłażan z pomidorami

PIECZONY BAKŁAŻAN Z MOZZARELLĄ I POMDIORAMI. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od bakłażana. Odetnij końcówkę z ogonkiem, a potem pokrój go na grubsze plastry. Z jednego bakłażana powinno wyjść 4 do 5 plastrów. Plastry ułóż na jakieś płaskiej powierzchni i posól każdy plaster solą z obydwu stron. Odstaw bakłażana na około 20 minut – po tym czasie bakłażan wyraźnie “wypuści wodę”. Przetrzyj papierem kuchennym każdy plaster bakłażana z jednej i z drugiej strony.

Bakłażana się soli, aby pozbyć się nadmiaru wody i zmniejszyć jego goryczkę. Sól wyciąga wilgoć, dzięki czemu bakłażan staje się bardziej jędrny i mniej wodnisty podczas pieczenia, co pozwala uzyskać lepszą konsystencję potrawy. Dodatkowo, solenie poprawia smak, bo bakłażan po obróbce termicznej lepiej chłonie przyprawy i inne składniki.

pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-1a.j
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-1a.j
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-1b
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, a kiedy lekko się podgrzeje to wrzuć do niego starty czosnek. Podgrzewaj czosnek około jedną minutę, a potem ostrożnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj słodką paprykę w proszku, trochę pieprzu i soli do smaku, cukier oraz zioła prowansalskie. Dobrze przemieszaj. Od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut aż wyraźnie zgęstnieje.

pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-2a.
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-2a.
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-2b
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Teraz trzeba będzie przygotować panierkę. Do jednego, większego talerza wbij jajka i je rozbełtaj. Do kolejnego głębszego naczynia wsyp panierkę Panko (albo bułkę tartą), dodaj starty na tarce ser Grana Padano, zioła prowansalskie oraz trochę soli i pieprzu. Dobrze przemieszaj wszystkie składniki panierki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i lekko wysmaruj oliwą z oliwek albo olejem roślinnym.

pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-3a
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-3a
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-3b
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-3b-1.

KROK 4.

Każdy kawałek bakłażana zanurz najpierw w jajku, a potem w panierce i odkładaj na blaszkę. Kiedy zrobisz tak z wszystkimi plastrami bakłażana, włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz najpierw przez 20 minut, a potem ostrożnie obróć każdy plaster bakłażana na drugą stronę i piecz 15 minut.

pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-4.
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-4.

KROK 5.

Po tym czasie (czyli 20 plus 15 minut) nałóż sos na każdy plaster i posyp startym serem. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 15 minut aż ser ładnie się roztopi i lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika, pieczony bakłażan będzie gotowy do jedzenia. Łączny czas pieczenia wynosi 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu.

pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-5a
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-5a
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-5b.
pieczony-baklazan-przygotowanie-krok-5b.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MASZ OCHOTĘ NA INNE DANIA WEGETARIAŃSKIE? MOŻE TO CIĘ ZAINTERESUJE:

Pieczony bakłażan z serem. W formie roladek. – Kuchnia Izy

Makaron z bakłażanem – sycylijska “pasta alla norma”. – Kuchnia Izy

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Młoda kapusta z ryżem i pomidorami. – Kuchnia Izy

Placki z cukinii i sera. Dwóch serów 😉 – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można w przybliżeniu podzielić na 4 porcje (po 2 plastry).

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 527

BIAŁKO: 27,2 g

TŁUSZCZE: 19 g

WĘGLOWODANY: 66,2 g

pieczony bakłażan z mozzarellą
pieczony bakłażan z mozzarellą

PIECZONY BAKŁAŻAN Z MOZZARELLĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

pieczony bakłażan z mozzarellą

Pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami.

Czas przygotowania 30 minuty
Czas pieczenia 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 4
Kalorie 527 kcal

Składniki
  

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 2 duże jajka, w razie konieczności dodaj jeszcze jedno
  • 50 – 70 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego na tarce o małych oczkach
  • szklanka panierki Panko albo bułki tartej
  • sól do posypania bakłażana, żeby wypuścił wodę
  • trochę oliwy z oliwek albo oleju do posmarowania papieru do pieczenia
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • trochę soli i pieprzu do smaku, które dodaje się do panierki – kilka szczypt
  • 150 – 200 g sera Mozzarella, Gouda albo Cheddar

Składniki na sos pomidorowy w stylu Marinara

  • 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych, polecam firmę Mutti
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku (jak ząbki są duże, to daj 2)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz wedle uznania np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

Instrukcje
 

  • Zacznij od bakłażana. Odetnij końcówkę z ogonkiem, a potem pokrój go na grubsze plastry. Z jednego bakłażana powinno wyjść 4 do 5 plastrów. Plastry ułóż na jakieś płaskiej powierzchni i posól każdy plaster solą z obydwu stron. Odstaw bakłażana na około 20 minut – po tym czasie bakłażan wyraźnie “wypuści wodę”. Przetrzyj papierem kuchennym każdy plaster bakłażana z jednej i z drugiej strony.
    Bakłażana się soli, aby pozbyć się nadmiaru wody i zmniejszyć jego goryczkę. Sól wyciąga wilgoć, dzięki czemu bakłażan staje się bardziej jędrny i mniej wodnisty podczas pieczenia, co pozwala uzyskać lepszą konsystencję potrawy. Dodatkowo, solenie poprawia smak, bo bakłażan po obróbce termicznej lepiej chłonie przyprawy i inne składniki.
  • W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, a kiedy lekko się podgrzeje to wrzuć do niego starty czosnek. Podgrzewaj czosnek około jedną minutę, a potem ostrożnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj słodką paprykę w proszku, trochę pieprzu i soli do smaku, cukier oraz zioła prowansalskie. Dobrze przemieszaj. Od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
  • Teraz trzeba będzie przygotować panierkę. Do jednego, większego talerza wbij jajka i je rozbełtaj. Zacznij od dwóch jajek. Jeśli później okaże się, że to za mało, to dodaj jedno więcej. Do kolejnego głębszego naczynia wsyp panierkę Panko (albo bułkę tartą), dodaj starty na tarce ser Grana Padano, zioła prowansalskie oraz trochę soli i pieprzu. Dobrze przemieszaj wszystkie składniki panierki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i lekko wysmaruj oliwą z oliwek albo olejem roślinnym.
  • Każdy kawałek bakłażana zanurz najpierw w jajku, a potem w panierce i odkładaj na blaszkę. Kiedy zrobisz tak z wszystkimi plastrami bakłażana, włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz najpierw przez 20 minut, a potem ostrożnie obróć każdy plaster bakłażana na drugą stronę i piecz 15 minut.
  • Po tym czasie (czyli 20 plus 15 minut) nałóż sos na każdy plaster i posyp startym serem. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 15 minut aż ser ładnie się roztopi i lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika, pieczony bakłażan będzie gotowy do jedzenia. Łączny czas pieczenia wynosi 50 minut.

Film

pieczony bakłażan z mozzarellą
pieczony bakłażan z mozzarellą

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close