Ta gęsta, kremowa, pełna smaku zupa z kurczakiem i makaronem to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup i nie dziwię, że jest ona jedną z najbardziej rozpoznawalnych zup na Świecie, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Składniki są łatwo dostępne, a przepis jest niezwykle prosty. Nawet początkujący domowy kucharz poradzi sobie z jej przygotowaniem. Połączenie delikatnego mięsa kurczaka, rozgrzewającego bulionu i dodającego sytości makaronu tworzy wspaniałe, pożywne danie.
Wiele osób ma swoją wersję na zupę z kurczakiem. Dodają różne warzywa, śmietankę, mleko, zioła, przyprawy, ale trzy składniki pozostają niezmienne, czyli dobry bulion (w Polsce może być pyszny, czysty rosół), mięso z kurczaka oraz sycący makaron. Polecam przedstawić ją zwłaszcza dzieciom, bo kremowa, wręcz aksamitna konsystencja zupy jest przyjemna dla podniebienia dziecka. Jest łatwiejsza do spożycia niż zupa na wywarze, który może wydawać się zbyt wodnisty. Plus delikatny smak kurczaka i warzyw, który jest zazwyczaj łagodny i nieprzyprawiony zbyt mocno, jest akceptowany przez większość dzieci.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z KURCZAKIEM I MAKARONEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MIĘSO Z KURCZAKA – Do tej zupy wykorzystałam piersi z kurczaka. Jest to chude mięso, szybko się gotuje i nadaje zupie delikatny smak. Pamiętaj jednak, że jeśli będzie gotowane zbyt długo, to może być nieco suche, dlatego ja zalecam gotować około 20 minut od momentu zagotowania się bulionu. Możesz też wykorzystać udka z kurczaka – takie mięso będzie bardziej soczyste – zwróć jednak uwagę na to, że trzeba będzie je gotować dłużej niż piersi z kurczaka (30 – 45 minut, w zależności od ich wielkości).
BULION/ROSÓŁ – Idealny będzie bulion drobiowy, warzywny albo rosół np. z dnia poprzedniego (czysty, przelany przez sitko). Najlepiej jakby był to bulion domowy, ale jeśli go nie masz i nie masz czasu go zrobić, to możesz przygotować bulion na szybko ze słoiczków np. Winiary.
MAKARON – Jeśli chodzi o makaron, to wybierz swój ulubiony, chociaż ja szczególnie polecam Ci makaron jajeczny, ponieważ ma bogatszy i bardziej wyrazisty smak od zwykłego.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI -mąka pszenna (do zagęszczenia zupy), cebula, marchewki, śmietanka 30 %, sól i pieprz, natka pietruszki. czosnek, ziemniaki, zioła prowansalskie plus trochę tłuszczu do podsmażenia (masło plus oliwa z oliwek albo olej).
ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na małe kawałki cebulę, pokrojoną na mniejsze kawałki albo plasterki marchewki i dobrze przemieszaj. Smaż cebulę i marchewki około 5 minut, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i podsmaż czosnek z warzywami około minutę.
KROK 2.
Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z niecałą minutę – tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Mąką zagęszczamy zupę. Następnie powoli wlewaj bulion/rosół. Wlewając, cały czas mieszaj, aby nie było grudek mąki.
KROK 3.
Następnie od razu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz piersi z kurczaka. Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to gotuj piersi z kurczaka 20 minut. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie albo oregano.
KROK 4.
Po 20 minutach gotowania się piersi z kurczaka, wyjmij je z zupy i przełóż do miski. Za pomocą np. dwóch widelców rozszarp piersi na małe kawałki i przełóż je z powrotem do zupy. Możesz też piersi pokroić w małą kostkę.
KROK 5.
Na koniec dodaj śmietankę 30 %, natkę pietruszki i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym makaronem.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE, PYSZNE POMYSŁY NA ZUPY NA BULIONIE. SZCZEGÓLNIE POLECAM:
Zupa ogórkowa na bulionie warzywnym. Robiona troszkę inaczej 😉 – Kuchnia Izy
Zupa kalafiorowa. Gęsta, pyszna i prosta do zrobienia. – Kuchnia Izy – ta zupa to hit na moim TikTok-u.
Zupa z kalafiorem i brokułem. Pokochasz ten przepis 😉 – Kuchnia Izy
Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy
Zupa z kiełbasą i warzywami. Gęsta i przepyszna. – Kuchnia Izy
Zupa brokułowa z ziemniakami. Gęsta i przepyszna! – Kuchnia Izy – kolejny hit na moim TikTok-u 😉
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą zupę można podzielić na około 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 331
BIAŁKO: 21 g
TŁUSZCZE: 19 g
WĘGLOWODANY: 20 g
ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa z kurczakiem i makaronem
Ingredients
- 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu
- jedna większa cebula
- 300 – 400 g marchewek
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 piersi z kurczaka (około 400 – 500 g)
- 30 g masła plus dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- dwa duże ziemniaki albo 3 mniejsze
- natka pietruszki – opcjonalnie
- 200 g śmietanki 30 %
Instructions
- W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na małe kawałki cebulę, pokrojoną na mniejsze kawałki albo plasterki marchewki i dobrze przemieszaj. Smaż cebulę i marchewki około 5 minut, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i podsmaż czosnek z warzywami około minutę.
- Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z niecałą minutę – tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Mąką zagęszczamy zupę. Następnie powoli wlewaj bulion/rosół. Wlewając, cały czas mieszaj, aby nie było grudek mąki.
- Następnie od razu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz piersi z kurczaka. Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to gotuj piersi z kurczaka 20 minut. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie albo oregano.
- Po 20 minutach gotowania się piersi z kurczaka, wyjmij je z zupy i przełóż do miski. Za pomocą np. dwóch widelców rozszarp piersi na małe kawałki i przełóż je z powrotem do zupy. Możesz też piersi pokroić w małą kostkę.
- Na koniec dodaj śmietankę 30 %, natkę pietruszki i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym makaronem.