Dynia może być główna gwiazdą dania, tak jak w przypadku zupy dyniowej czy placków dyniowych, ale może tez być rewelacyjnym dodatkiem do sałatki. Raczej jak pomyślimy o dyni, to nie kojarzy nam się ona praktycznie w ogóle z sałatką, ale uwierz, pieczona dynia to świetny składnik zdrowej i pysznej sałatki, która może zastąpić nam jeden posiłek ♥ Taka sałatka z fetą i rukolą, którą łatwo zastąpić baby szpinakiem albo łagodniejszą w smaku roszponką idealnie smakuję z kremem balsamicznym albo sosem na bazie octu balsamicznego – ty wybierasz 🙂
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Pieczona dynia jest wyjątkowo smaczna, ponieważ podczas pieczenia uwalnia naturalną słodycz i karmelizuje się, co nadaje jej delikatny, słodkawy smak. Zyskuje również miękką, kremową konsystencję, a jej delikatny smak idealnie kontrastują ze słonym serem Feta oraz lekko gorzkawą i pikantną rukolą. Przyznam, że sałatka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła i myślę, że Ci się spodoba 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z DYNIĄ PIECZONĄ I FETĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
DYNIA – Ja użyłam do sałatki dyni piżmowej i moim zdaniem jest ona tutaj idealna. Dynię piżmowa po prostu obierz (wystarczy zwykła, ostra obieraczka do warzyw) i pokrój na małe kawałki. Jeśli masz dynię Hokkaido to nie musisz jej w ogóle obierać – dynię Hokkaido możesz upiec ze skórką, ponieważ po upieczeniu staje się ona miękka i jadalna. . Wystarczy ją tylko pokroić na kawałki. Natomiast jeśli masz zwykłą dynię, czyli dynię olbrzymią albo inaczej zwyczajną, to użyj dużego, ostrego noża do usunięcia grubej skórki. Skóra zwykłej dyni jest twardsza niż piżmowej, dlatego najlepiej podzielić taką dynię na kawałki, a potem odkrajać skórkę w większych fragmentach nożem. Zwykła obieraczka raczej nie poradzi sobie z jej twardą skórą.
Możesz tez użyć dynię mrożoną (kupną, już obraną i pokrojoną). Ją wystarczy po prostu upiec.
RUKOLA – Rukola to liściaste warzywo o lekko pikantnym, orzechowym smaku z subtelną nutą goryczki. Jest często używana w sałatkach, ale ze względu na swój charakterystyczny smak nie wszystkim osobom może odpowiadać, dlatego łatwo możną ją tutaj zastąpić delikatną w smaku roszponką albo baby szpinakiem.
SOS/DRESSING – krem balsamiczny albo sos z octem balsamicznym, oliwą albo olejem, miodem oraz solą i pieprzem.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: Feta (można ewentualnie zastąpić serem sałatkowym albo delikatną w smaku Ricottą), orzeszki albo prażone ziarna.
SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ I FETĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od upieczenia dyni. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na małe kawałki/kostkę. Dyni Hokkaido nie musisz obierać (ma jadalną skórkę po upieczeniu). Obraną i pokrojoną dynię przełóż do miski i posyp solą i pieprzem, słodką papryką w proszku oraz polej oliwą lub olejem. Dobrze przemieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż tak przygotowane kawałki dyni i równomiernie je rozłóż, aby nie nachodziły na siebie. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 stopni (góra – dół) przez minimum 30 minut do nawet 50 minut, jeśli chcesz, aby dynia była mocno podpieczona i zarumieniona. To jak długo chcesz, aby się piekła, zależy od Ciebie.
(Jeśli chcesz sobie ułatwić obieranie dyni piżmowej, to możesz ją włożyć na 2 albo 3 minuty do mikrofalówki. Przed włożeniem do mikrofalówki nakłuj ją w kilku/kilkunastu miejscach ostrym nożem. Pod tym linkiem jest przepis na zupę z dyni piżmowej. Tam na video pokazuję jak podgrzać dynię w mikrofalówce przed obraniem. Link: Zupa dyniowa. Świetny przepis. – Kuchnia Izy ).
KROK 2.
Sałatkę możesz przygotować w misce, czyli wymieszaj w niej wszystkie składniki albo ułożyć każdą porcję bezpośrednio na talerzu. Jeśli układasz na talerzu to wyłóż na nim rukolę (albo roszponkę lub baby szpinak), a potem pieczoną dynię, pokruszony ser Feta oraz prażone orzeszki albo ziarna (lub mix orzechów i ziaren). Na koniec polej wszystko sosem np. kremem balsamicznym albo przygotowanym samodzielnie sosem.
Jak przygotować sos? Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek albo olej roślinny, ocet balsamiczny, miód w formie płynnej oraz pieprz i sól.
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁY NA PYSZNE SAŁATKI:
Sałatka z tortellini i kurczakiem w sosie curry. – Kuchnia Izy
Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Fantastyczny sos! – Kuchnia Izy
Sałatka z arbuzem i fetą. – Kuchnia Izy
Sałatka z ciecierzycą i awokado. – Kuchnia Izy
Sałatka z tortellini i pesto. – Kuchnia Izy
Sałatka z tuńczykiem i awokado. Pyszna – Kuchnia Izy
WARTOŚC ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 3 – 4 porcje.
Jedna mniejsza porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 452
BIAŁKO: 10,3 g
TŁUSZCZE: 33 g
WĘGLOWODANY: 29 g
Wartość została policzona z sosem, a nie kremem balsamicznym.
SAŁATKA Z DYNI PIŻMOWĄ I FETĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Sałatka z dynią pieczoną i fetą.
Ingredients
- mała dynia albo kawałek dużej (waga około 1 kg albo mniej) polecam małą dynię piżmową
- 100 g rukoli, baby szpinaku albo roszponki
- 150 – 200 g sera Feta polecam ser Feta, ale można użyć inny ser np. kanapkowy albo łagodną w smaku Ricottę
- około 80 g prażonych orzechów np. włoskich, prażonych ziaren i nasion albo ich mix
- sól, pieprz do smaku (do posypania dyni, ilość według uznania)
- słodka papryka w proszku (do posypania dyni, ilość według uznania)
- półtora łyżki oliwy albo oleju do polania dyni
Jako sos możesz użyć krem balsamiczny (ilość według uznania) albo przygotować własny. Składniki na sos/dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka miodu w formie płynnej
- sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
Instructions
- Zacznij od upieczenia dyni. Dynię obierz i pokrój na małe kawałki/kostkę. Dyni Hokkaido nie musisz obierać (ma jadalną skórkę po upieczeniu). Obraną i pokrojoną dynię przełóż do miski i posyp solą i pieprzem, słodką papryką w proszku oraz polej oliwą lub olejem. Dobrze przemieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż tak przygotowane kawałki dyni i równomiernie je rozłóż, aby nie nachodziły na siebie. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 stopni (góra – dół) przez minimum 30 minut do nawet 50 minut, jeśli chcesz, aby dynia była mocno podpieczona i zarumieniona. To jak długo chcesz, aby się piekła, zależy od Ciebie.
- Sałatkę możesz przygotować w misce, czyli wymieszaj w niej wszystkie składniki albo ułożyć każdą porcję bezpośrednio na talerzu. Jeśli układasz na talerzu to wyłóż na nim rukolę (albo roszponkę lub baby szpinak), a potem pieczoną dynię, pokruszony ser Feta oraz prażone orzeszki albo ziarna (lub mix orzechów i ziaren). Na koniec polej wszystko sosem np. kremem balsamicznym albo przygotowanym samodzielnie sosem.Jak przygotować sos? Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek albo olej roślinny, ocet balsamiczny, miód w formie płynnej oraz pieprz i sól.