Jeśli tylko lubisz dania w stylu azjatyckim, to ten kurczak w sosie pomarańczowym z pewnością Ci zasmakuje. Orange Chicken to popularne danie kuchni chińsko-amerykańskiej i jest znane z wyrazistego smaku, który łączy w sobie nuty cytrusowe, słodycz oraz delikatną pikantność. Orange Chicken stało się szczególnie znane dzięki sieci restauracji Panda Express w USA, ale podobne przepisy można znaleźć w wielu chińsko-amerykańskich restauracjach. Ja postanowiłam się mocno zainspirować tym konkretnym daniem, ale dostosowałam przepis do gustów Polaków, w tym całej mojej rodziny i zamiast sporej ilości cukru jak w przepisach amerykańskich, użyłam umiarkowanej ilości miodu 😉 I sos wyszedł przepyszny 😛
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Przygotowany sos jest na bazie soku pomarańczowego (najlepiej ze świeżo wyciśniętych pomarańczy!), sosu sojowego i miodu. Dodałam też ocet ryżowy (można też jabłkowy), czosnek oraz imbir, jak również skrobię do zagęszczenia sosu. Można też dodać płatki chili dla ostrości. Taki kurczak w sosie pomarańczowym najlepiej smakuje podawany z makaronem ryżowym albo po prostu ulubionym ryżem. Myślę, że to świetna propozycja na szybki obiad zarówno dla dorosłych, jak i dzieci 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA W SOSIE POMARAŃCZYM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIERSI Z KURCZAKA – Piersi z kurczaka to idealna opcja na szybki obiad – jest chudy, delikatny i szybko się przygotowuje. Przy wyborze warto upewnić się, że mięso jest świeże, ma jednolity jasnoróżowy kolor, pozbawione jest przebarwień i nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Należy również unikać produktów nastrzykiwanych wodą lub konserwantami. Do dania wystarczą dwie duże albo trzy małe piersi z kurczaka.
SOS POMARAŃCZOWY – Najlepszy będzie sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy. Aby otrzymać 250 ml soku pomarańczowego (czyli jedną szklankę), potrzeba około 500-600 g świeżych pomarańczy. Ilość ta może się nieznacznie różnić w zależności od soczystości owoców i metody wyciskania. Można użyć soku pomarańczowego ze sklepu, ale najlepiej wybrać sok 100%, bez dodatku cukru, konserwantów i sztucznych aromatów, aby zachować naturalny smak dania.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: mąka pszenna, czosnek granulowany (opcjonalnie), sól i pieprz oraz sos sojowy, imbir, czosnek, miód w formie płynnej, ocet ryżowy albo jabłkowy, skrobia ziemniaczana, szczypiorek, sezam (opcjonalnie) i płatki chili (opcjonalnie),
KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Uwaga! Jeśli planujesz podawać kurczaka z makaronem ryżowym albo ryżem, to ugotuj go wcześniej albo gotuj w trakcie przygotowania kurczaka, tak aby makaron albo ryż był już ugotowany, kiedy danie będzie gotowe.
Zacznij od przygotowania sosu. Będzie potrzebny sok pomarańczowy. Najlepiej użyć świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy albo ewentualnie kupny sok pomarańczowy, ale 100 %.
Do miseczki albo innego naczynka wlej sok pomarańczowy i dodaj skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą i dobrze przemieszaj tak, aby skrobia rozpuściła się w soku. Następnie dodaj miód w formie płynnej, sos sojowy, ocet ryżowy albo jabłkowy, starty czosnek i starty imbir oraz mielony pieprz. Opcjonalnie możesz dodać płatki chili np. pół łyżeczki. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły.
KROK 2.
Piersi z kurczaka pokrój na w miarę równe kawałki. Do głębszego talerza wsyp mąkę pszenną. Do mąki możesz opcjonalnie dosypać trochę np. łyżeczkę czosnku granulowanego. Przemieszaj mąkę z czosnkiem. Dobrze posól i popieprz mięso, najlepiej z obydwu stron, a potem obtocz każdy kawałek w mące pszennej. Rozgrzej olej na patelni i smaż kurczaka po kilka minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Około 5 – 6 minut z każdej strony.
KROK 3.
Następnie wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos pomarańczowy. Dokładnie wymieszaj aby każdy kawałek był obtoczony w sosie. Trzymaj na ogniu około 2 – 3 minuty tak, aby sos zgęstniał – będzie gęstniał dość szybko. Na koniec polecam kurczaka posypać posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie sezamem.
Kurczaka warto podawać z makaronem ryżowym (moja ulubiona opcja) albo z ryżem. Można podawać osobno albo wymieszać makaron lub ryż z kurczakiem i sosem bezpośrednio na patelni. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
LUBISZ KURCZAKA W STYLU AZJATYCKIM? JEŚLI TAK, TO POLECAM TOBIE RÓWNIEŻ TE PRZEPISY:
Kurczak słodko-kwaśny. – Kuchnia Izy
Kurczak po azjatycku. 10 pomysłów. – Kuchnia Izy
Chow Mein z kurczakiem i białą kapustą – Szybki Azjatycki Obiad. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy
Kurczak słodko-ostry. – Kuchnia Izy
Kurczak ze szparagami w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdą około 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 415
BIAŁKO: 32,7 g
TŁUSZCZE: 9,2 g
WĘGLOWODANY: 48 g
Uwaga! Wartość odżywcza została policzona bez dodatków typu ryż albo makaron ryżowy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami, to zapraszam do obserwacji mojego konta na Facebooku, TikTok-u albo YouTube:
Kuchnia Izy (@kuchniaizy) | TikTok
KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Kurczak w sosie pomarańczowym. Orange Chicken
Składniki
- dwie duże piersi z kurczaka albo trzy małe (około 500 – 600 g)
- około pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia kawałków mięsa
- łyżeczka czosnku granulowanego do wymieszania z mąką – opcjonalnie
- sól i pieprz do posypania mięsa – według potrzeb
- olej do smażenia – około 3, 4 łyżki lub według potrzeb
- szczypiorek – pęczek do posypania na koniec
- ziarna sezamu – czubata łyżka – opcjonalnie
- ulubiony ryż albo makaron ryżowy do podania
Składniki na sos:
- szklanka soku pomarańczowego najlepiej ze świeżo wyciśniętych pomarańczy (około 600 g pomarańczy), można też kupny, ale 100 % pomarańczowy.
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu w formie płynnej
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
- 1 łyżka octu ryżowego albo jabłkowego
- 2 duże ząbki czosnku albo 3 małe
- mielony pieprz – około 1/3 łyżeczki
- płatki chili – opcjonalnie np. pół łyżeczki dodaj tylko jeśli chcesz
Instrukcje
- Uwaga! Jeśli planujesz podawać kurczaka z makaronem ryżowym albo ryżem, to ugotuj go wcześniej albo gotuj w trakcie przygotowania kurczaka, tak aby makaron albo ryż był już ugotowany, kiedy danie będzie gotowe.Zacznij od przygotowania sosu. Będzie potrzebny sok pomarańczowy. Najlepiej użyć świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy albo ewentualnie kupny sok pomarańczowy, ale 100 %.Do miseczki albo innego naczynka wlej sok pomarańczowy i dodaj skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą i dobrze przemieszaj tak, aby skrobia rozpuściła się w soku. Następnie dodaj miód w formie płynnej, sos sojowy, ocet ryżowy albo jabłkowy, starty czosnek i starty imbir oraz mielony pieprz. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły. Opcjonalnie można dodać chili w płatkach np. pół łyżeczki.
- Piersi z kurczaka pokrój na w miarę równe kawałki. Do głębszego talerza wsyp mąkę pszenną. Do mąki możesz opcjonalnie dosypać trochę np. łyżeczkę czosnku granulowanego. Przemieszaj mąkę z czosnkiem. Dobrze posól i popieprz mięso, najlepiej z obydwu stron, a potem obtocz każdy kawałek w mące pszennej. Rozgrzej olej na patelni i smaż kurczaka po kilka minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Około 5 – 6 minut z każdej strony.
- Następnie wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos pomarańczowy. Dokładnie wymieszaj aby każdy kawałek był obtoczony w sosie. Trzymaj na ogniu około 2 – 3 minuty tak, aby sos zgęstniał – będzie gęstniał dość szybko. Na koniec polecam kurczaka posypać posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie sezamem.Kurczaka warto podawać z makaronem ryżowym (moja ulubiona opcja) albo z ryżem. Można podawać osobno albo wymieszać makaron lub ryż z kurczakiem i sosem bezpośrednio na patelni. Podawaj od razu.