Dla mnie ten przepis na szybki obiad, czyli makaron udon z kurczakiem jest wyjątkowy, bo to pierwsze danie w tym roku (2025), które zrobiłam z młodą kapustą, którą uwielbiam. Jak się okazuje taka młoda kapusta jest wprost idealna do dań w stylu azjatyckim, choć myślę, że wiele osób nie pomyślałoby, aby wykorzystać ją do tego typu dań. Taki makaron udon z kurczakiem i młodą kapustą skąpany w pysznym, lekko klejącym się sosie słodko – ostrym został zjedzony bardzo szybko i właściwie nie zostało z tego posiłku nic 😉 Co oczywiście bardzo dobrze świadczy o jego smaku ♥
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Osobiście bardzo cenię sobie wszelkie przepisy na szybkie i łatwe do zrobienia obiady, a to danie z makaronem Udon dokładnie takie jest. Dla mnie sam Udon jest dosyć wyjątkowym makaronem w typie azjatyckim i jeśli mam ochotę na jakiś azjatycki „comford food” to prawie zawsze wybieram ten makaron 🙂 Jeśli tylko lubisz nowe smaki i małe eksperymenty w kuchni to koniecznie wypróbuj ten przepis.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON UDON Z KURCZKAKIEM I MŁODĄ KAPUSTĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MAKARON UDON – Pamiętaj wybierz świeży makaron Udon, który trzeba krótko gotować w wodzie (około 2 minuty). Świeży makaron Udon jest grubszy, bardziej elastyczny i ma miękką, sprężystą strukturę, dzięki czemu daje lepsze doznania podczas jedzenia 🙂 Ma lekko wilgotną konsystencję i szybciej wchłania smak sosu. Z kolei suchy makaron Udon jest cieńszy, twardszy i bardziej zwarty, wymaga dłuższego gotowania, a po ugotowaniu jest mniej sprężysty niż świeży. Choć wciąż smaczny, nie ma tej samej jedwabistej i wyjątkowej tekstury, co świeży Udon.
MŁODA KAPUSTA – Młoda kapusta jest naprawdę świetna do dań typu stir -fry! ♥ Młoda kapusta jest delikatniejsza, bardziej soczysta i ma cieńsze liście, podczas gdy dojrzała biała kapusta jest twardsza i bardziej zbita. Zdecydowanie warto wykorzystać okres w którym można kupić młodą kapustę. Młodą kapustę szybko się smaży. Warto jednak pamiętać, że jest bardziej wodnista, więc należy smażyć ją krótko na dużym ogniu, aby nie zrobiła się zbyt miękka.
PIERSI Z KURCZAKA – Wybieraj świeże, jędrne piersi z kurczaka o jasnoróżowym kolorze, bez przebarwień i nadmiaru wody. Obtoczenie ich w mące przed smażeniem pomaga zatrzymać wilgoć, nadaje delikatną chrupkość i ułatwia równomierne przyrumienienie. Piersi z kurczaka są idealne do stir fry, ponieważ są chude, szybko się smażą i doskonale wchłaniają smaki sosów oraz przypraw.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: marchewka, cukinia, szczypiorek, olej do smażenia, słodka papryka w proszku, mąka do obtoczenia plus składniki na sos: woda, skrobia ziemniaczana, sos sojowy, słodki sos chili, miód w formie płynnej, czosnek, ocet ryżowy albo sok z cytryny plus opcjonalnie kawałek imbiru.
![makaron-udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/makaron-udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta.jpg)
MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. PRZYGOTOWNIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przygotuj sos. Do miseczki wlej wodę i dodaj skrobię ziemniaczaną, przemieszaj, aby skrobia rozpuściła się w wodzie. Następnie dodaj sos sojowy, słodki sos chili, miód w formie płynnej, ocet ryżowy albo sok z cytryny, stary czosnek oraz opcjonalnie kawałek startego imbiru. Dobrze przemieszaj i odłóż na bok.
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-1a](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-1a-1024x576.jpg)
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-1b](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-1b-1024x576.jpg)
KROK 2.
Młodą kapustę poszatkuj nożem, a marchewkę i cukinie pokrój w cienkie paski albo słupki podobnej wielkości. Ugotuj makaron Udon w osolonej wodzie. Świeży makaron udon zazwyczaj gotuje się 2–3 minuty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystarczy wrzucić go do wrzącej wody i gotować, aż stanie się miękki, ale nadal sprężysty. Gotuj jednak około pół minuty krócej niż podaje to instrukcja na opakowaniu, żeby nie stał się zbyt „papkowaty”. Po ugotowaniu makaron odcedź, przelej zimną wodą i odstaw na bok.
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-2a](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-2a-1024x576.jpg)
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-2b](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-2a-1-1024x576.jpg)
KROK 3.
Kurczak pokój na małe kawałki – wielkość tak na jednego gryza. Posyp każdy kawałek mięsa solą i pieprzem. Do miseczki wsyp mąkę pszenną plus słodką paprykę w proszku. Przemieszaj. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące.
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-3](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-3-1024x576.jpg)
KROK 4.
Na patelnię wlej olej. Kiedy się rozgrzeje to wrzuć obtoczonego w mące kurczaka. Smaż go po kilka minut z każdej strony aż będzie całkowicie usmażony. Po usmażeniu odłóż go na bok.
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-4](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-4-1024x576.jpg)
KROK 5.
Po usmażeniu mięsa od razu wrzuć marchewki i smaż je 3 minuty, a potem wrzuć cukinie, przemieszaj wszystko i smaż kolejne 3 minuty (w razie potrzeby dolej więcej oleju). Następnie wrzuć poszatkowaną młodą kapustę, wszystko dobrze przemieszaj i smaż kolejne 2 albo 3 minuty.
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-5a](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-5a-1024x576.jpg)
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-5b](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-5b-1024x576.jpg)
KROK 6
Następnie dodaj usmażone mięso oraz ugotowany makaron. Dobrze przemieszaj i wlej przygotowany wcześniej sos. Ponownie wszystko dobrze przemieszaj, aby sos dobrze oblepił wszystkie składniki. Smaż jeszcze około 2 minuty tak aby sos zgęstniał. Możesz dolać jeszcze kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i opcjonalnie posyp ziarnami sezamu.
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-6a.j](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-6a-1024x576.jpg)
![udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-6b](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-przygotowanie-krok-6b-1024x576.jpg)
Życzę Smacznego i Fajnie Spędzonego, Błogosławionego Dnia ♥
Mam dla Ciebie też inne pomysły na szybki obiad z kurczakiem w stylu azjatyckim. Szczególnie polecam:
Kurczak po azjatycku. 10 pomysłów. – Kuchnia Izy
Kurczak w sosie pomarańczowym. Orange Chicken. – Kuchnia Izy
Chow Mein z kurczakiem i białą kapustą – Szybki Azjatycki Obiad. – Kuchnia Izy
Kurczak słodko-ostry. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki – Kuchnia Izy
Kurczak z warzywami „po chińsku”. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdą 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 533
BIAŁKO: 36,2 g
TŁUSZCZE: 15,2 g
WĘGLOWODANY: 64 g
![makaron udon z kurczakiem](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/makaron-udon-z-kurczakiem-683x1024.jpg)
MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I MŁODĄ KAPUSTĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
![makaron udon z kurczakiem i młodą kapustą](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/makaron-udon-z-kurczakiem-i-mloda-kapusta-1-300x300.jpg)
Makaron Udon z kurczakiem i młodą kapustą.
Składniki
- 2×200 g świeżego makaronu Udon (łącznie 400 g) (makaron świeży, a nie suchy)
- dwie duże albo trzy małe piersi z kurczaka (około 500 – 600 g)
- jedna średnia cukinia
- trzy małe marchewki (łącznie około 300 g)
- olej do smażenia – kilka łyżek lub według potrzeb
- kawałek główki młodej kapusty (1/4 dużej główki albo połowa małej główki)
- szczypiorek
- ziarna sezamu do posypania – opcjonalnie, według potrzeb
Składniki na sos:
- 3/4 szklanki zimnej wody
- łyżka skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka miodu dodaj dwie łyżki, jeśli chcesz aby sos był słodszy
- 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny albo octu jabłkowego
- 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
- kawałek (około 1 – 1,5 cm) imbiru – opcjonalnie
Składniki do obtoczenia i doprawienia kurczaka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka słodkiej albo zwykłej papryki w proszku
- sól i pieprz do doprawienia kurczaka
Instrukcje
- Przygotuj sos. Do miseczki wlej wodę i dodaj skrobię ziemniaczaną, przemieszaj, aby skrobia rozpuściła się w wodzie. Następnie dodaj sos sojowy, słodki sos chili, miód w formie płynnej, ocet ryżowy albo sok z cytryny, stary czosnek oraz opcjonalnie kawałek startego imbiru. Dobrze przemieszaj i odłóż na bok.
- Młodą kapustę poszatkuj nożem, a marchewkę i cukinie pokrój w cienkie paski albo słupki podobnej wielkości. Ugotuj makaron Udon w osolonej wodzie. Świeży makaron udon zazwyczaj gotuje się 2–3 minuty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystarczy wrzucić go do wrzącej wody i gotować, aż stanie się miękki, ale nadal sprężysty. Gotuj jednak około pół minuty krócej niż podaje to instrukcja na opakowaniu, żeby nie stał się zbyt „papkowaty”. Po ugotowaniu makaron odcedź, przelej zimną wodą i odstaw na bok.
- Kurczak pokój na małe kawałki – wielkość tak na jednego gryza. Posyp każdy kawałek mięsa solą i pieprzem. Do miseczki wsyp mąkę pszenną plus słodką paprykę w proszku. Przemieszaj. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące.
- Na patelnię wlej olej. Kiedy się rozgrzeje to wrzuć obtoczonego w mące kurczaka. Smaż go po kilka minut z każdej strony aż będzie całkowicie usmażony. Po usmażeniu odłóż go na bok.
- Po usmażeniu mięsa od razu wrzuć marchewki i smaż je 3 minuty, a potem wrzuć cukinie, przemieszaj wszystko i smaż kolejne 3 minuty (w razie potrzeby dolej więcej oleju). Następnie wrzuć poszatkowaną młodą kapustę, wszystko dobrze przemieszaj i smaż kolejne 2 albo 3 minuty.
- Następnie dodaj usmażone mięso oraz ugotowany makaron. Dobrze przemieszaj i wlej przygotowany wcześniej sos. Ponownie wszystko dobrze przemieszaj, aby sos dobrze oblepił wszystkie składniki. Smaż jeszcze około 2 minuty tak aby sos zgęstniał. Możesz dolać jeszcze kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i opcjonalnie posyp ziarnami sezamu.
Film
![makaron udon z kurczakiem i warzywami](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2025/02/makaron-udon-z-kurczakiem-i-warzywami-683x1024.jpg)