Te roladki z tortilli z szynką, serkiem śmietankowym i żółtym serem to idealna, pyszna i łatwa do zrobienia przekąska, którą można poczęstować gości na różnych imprezach. Oczywiście świetnie nadaje się na Sylwestra, ale właściwie sprawdzi się na każdym spotkaniu z większą liczbą ludzi. Ale… uwaga… myślę, że takie roladki są super pomysłem również na śniadanie czy kolację i łatwo mogą zastąpić jeden posiłek. Roladki są super proste do zrobienia, więc do dzieła… 😉
Ja przygotowałam te roladki na Sylwestra, a konkretnie na Sylwestra dla mojej mamy. Tm każdy miał przynieść coś smacznego. Użyłam czterech placków i wyszło mi około 20 roladek. Jeśli chcesz przygotować więcej albo mniej, to oczywiście łatwo możesz zmienić podane przeze mnie proporcje. Myślę, że ważny jest tez wybór serka śmietankowego. Kilka producentów oferuje serki śmietankowe z jakimś smakowym dodatkiem i myślę, że warto taki kupić w tym przypadku, bo fajnie wzbogaci smak roladki. Ja akurat kupiłam serek śmietankowy z kurkami.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PLACKI TORTILLI – Ja wykorzystałam cztery pszenne placki tortilli. Jeśli chcesz możesz wykorzystać placki pełnoziarniste albo np. o smaku szpinaku. Pamiętaj, aby przed użyciem tortille podgrzać (według instrukcji na opakowaniu). Najszybszym sposobem na podgrzanie placka jest włożenie go do mikrofalówki. Dzięki lekkiemu podgrzaniu placki tortilli są bardziej elastyczne, unika się ich łamania i zwiększa ich wilgotność.
SERKI ŚMIETANKOWE – Serki śmietankowe są świetne do roladek. Łatwo się rozsmarowują i pasują do wielu składników. Ja wykorzystałam dwa rodzaje serków: jeden zwykły śmietankowy, a drugi również śmietankowy, ale z dodatkiem kurek (grzybów 😉 ). Polecam Ci wybrać jeden smakowy serek śmietankowy… oczywiście taki jaki najbardziej lubisz.
SZYNKA – Wybierz ulubioną szynkę. Polecam szynkę gotowaną Szynka gotowana jest miękka, delikatna i łatwa do krojenia. To popularny wybór do roladek z tortilli, ponieważ jej łagodny smak dobrze komponuje się z różnymi nadzieniami. Ale też świetne są też te nieco droższe szynki jak szynka szwarcwaldzka czy parmeńska. Jeśli szukasz szynki o intensywniejszym smaku, szynka szwarcwaldzka może być świetnym wyborem. Jeśli natomiast lubisz bardziej wysublimowane i delikatne smaki, szynka parmeńska może być doskonałym wyborem.
ZÓŁTY SER – Polecam Ci ser Cheddar, który ma nieco mocniejszy i bardziej wyrazisty smak niż inne żółte sery, ale jeśli nie możesz go nigdzie kupić (nie wszędzie jest dostępny), to użyj taki jaki szczególnie lubisz. Ser trzeba będzie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dlatego kup żółty ser w kostce, a nie w plastrach.
CEBULA DYMKA – Dodaje fajnego ostrzejszego smaku do roladek. Wykorzystaj całą cebulę dymkę – białą cebulkę i zielony szczypior.
SÓL I PIEPRZ DO SMAKU.
ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Do miseczki wyłóż serki śmietankowe, dodaj starty na grubych oczkach żółty ser, sól i pieprz (ja dodałam pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, ale dodaj tyle ile chcesz). Dobrze wymieszaj, aby składniki ładnie się połączyły. Szynkę pokrój na małe kawałki. Cebulkę pokrój w cienkie plasterki, a szczypior na dość małe kawałki.
KROK 2.
Placki tortilli lekko i dość krótko podgrzej – tak żeby były elastyczne i tym samym łatwiej było je zwijać. Na opakowaniu będzie podane w jaki sposób je podgrzać. Ja podgrzałam krótko w mikrofalówce. Następnie dokładnie posmaruj placek z jednej strony mieszanką serów, a potem rozłóż równomiernie kawałki szynki, pokrojoną cebulkę oraz szczypior.
KROK 3.
Następnie powoli zwijaj placki w dość ciasny rulon i lekko dociśnij, aby lepiej się “trzymał”. Włóż do lodówki na minimum godzinę, a potem pokrój każdy rulon w miarę równe kawałki. Najlepiej pokroić na około 5 kawałków. Polecam wbić wykałaczki (zwłaszcza jeśli roladki są szykowane jako przekąska dla gości). Smacznego ♥
ROLADKI Z TORTILLI MOŻNA PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE DO 4 DNI, ALE POLECAM JE SPOŻYĆ DO 2 DNI – WTEDY SĄ NAJLEPSZE.
Możesz też przygotować roladki dwa dni wcześniej. Wtedy zwiń placki w ruloniki, owiń folią spożywczą, schowaj do lodówki, a tuż przed imprezą pokrój je na roladki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z czterech placków tortilli wyjdzie w przybliżeniu 20 roladek.
Jedna roladka będzie miała:
KALORIE: 83,4
BIAŁKO: 3,7 g
TŁUSZCZE: 4,3 g
WĘGLOWODANY: 7,3 g
Roladki z tortilli. Składniki, przygotowanie, możliwość wydrukowania.
Roladki z tortilli z szynką. Idealna przekąska.
Opis
Fajny pomysł na roladki z tortilli, które są idealne na imprezę. Roladki można też zjeść jako normalny posiłek na śniadanie czy kolację.
Składniki na około 16-20 roladek
Przygotowanie
- Do miseczki wyłóż serki śmietankowe, dodaj starty na grubych oczkach żółty ser, sól i pieprz (ja dodałam pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, ale dodaj tyle ile chcesz). Dobrze wymieszaj, aby składniki ładnie się połączyły. Szynkę pokrój na małe kawałki. Cebulkę pokrój w cienkie plasterki, a szczypior posiekaj na dość małe kawałki.
- Placki tortilli lekko i dość krótko podgrzej – tak żeby były elastyczne i tym samym łatwiej było je zwijać. Na opakowaniu będzie podane w jaki sposób je podgrzać. Ja podgrzałam krótko w mikrofalówce. Następnie dokładnie posmaruj placek z jednej strony mieszanką serów, a potem rozłóż równomiernie kawałki szynki, pokrojoną cebulkę oraz szczypior.
- Następnie powoli zwijaj placki w rulon i lekko dociśnij, aby lepiej się “trzymał”. Włóż do lodówki na minimum godzinę, a potem pokrój każdy rulon w miarę równe kawałki. Najlepiej pokroić na około 5 kawałków. Polecam wbić wykałaczki (zwłaszcza jeśli roladki są szykowane jako przekąska dla gości). Smacznego ♥