Sezon na śliwki w pełni! I dlatego mam dzisiaj coś specjalnego, czyli bardzo smaczne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Takie ciasto jest proste do zrobienia, ma przyjemny delikatny, maślany smak, a śliwki są w nim wyraźnie wyczuwalne. Do tego dodałam pyszną, równie maślaną kruszonkę. Śliwki mają naturalną słodycz, a jednocześnie kwaskowaty posmak i to sprawia, że są wprost idealne do słodkich wypieków.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂
Osobiście wprost uwielbiam ciasto drożdżowe ze śliwkami, ale to ciasto ze śliwkami i kruszonką jest również bardzo smaczne, a robi się je prościej i szybciej od ciasta drożdżowego. Śliwki pięknie komponują się z cynamonem i wanilią dlatego dodałam do wypieku obydwa te składniki (wanilię w postaci ekstraktu 😉 ). Myślę, że warto wypróbować ten konkretny przepis na ciasto ze śliwkami ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
ŚLIWKI – Sezon na węgierki w Polsce przypada głównie na sierpień i wrzesień. Dojrzałe śliwki węgierki mają ciemnofioletowy, jednolity kolor skórki. Mają intensywny, słodki zapach. Jeśli owoc nie pachnie, prawdopodobnie nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Śliwka powinna być lekko miękka, ale nie zbyt miękka ani przegniła. Powinna delikatnie ustępować pod naciskiem palca, ale nie być zbyt twarda. Śliwki węgierki mają zazwyczaj lekko “woskową” skórkę, co jest naturalne i nie oznacza, że owoc jest zepsuty. Unikaj owoców z widocznymi uszkodzeniami, plamami czy oznakami pleśni.
MASŁO – To ciasto ma fajny, maślany smak. Użyłam masło zarówno do ciasta, jak i standardowo kruszonki. Masło do ciasta powinno być miękkie (w temp. pokojowej), a do zrobienia kruszonki zimne – także trzeba je podzielić 😉
JOGURT GRECKI – Do ciasta dodaje trochę gęstego jogurtu greckiego. Dzięki temu ciasto jest nieco bardziej wilgotne i miękkie. Jeśli nie masz jogurtu greckiego, to możesz go zastąpić kwaśną śmietaną 18 %..
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – mąka pszenna (np. typ 450), cukier, cynamon, sól, jajka (rozmiar L).
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od śliwek. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Tak przygotowanie śliwki przełóż do miski i posyp łyżkę cukru i cynamonem (pół łyżeczki). Dobrze, ale delikatnie je przemieszaj (delikatnie, żeby ich nie podusić). Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników.
KROK 2.
Miękkie masło przełóż do miski i za pomocą miksera ubij masło na średniej prędkości aż uzyskasz kremową konsystencję – miksuj tak około pół minuty. Następnie wsyp cukier i miksuj kolejne 2 – 3 minuty aż powstanie lekka i puszysta masa.
KROK 3.
Następnie dodaj jajko i zmiksuj, a potem dodaj kolejną jajko i znowu zmiksuj. Potem dodaj jogurt grecki albo kwaśną śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Uwaga! Polecam dodać aż łyżkę ekstraktu waniliowego (chodzi o prawdziwy ekstrakt, a nie aromat), ale jeśli to dla Ciebie za dużo, to dodaj chociaż łyżeczkę.
KROK 4.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia. Kiedy składniki będą połączone to dodaj połowę tych suchych składników do mokrych i zmiksuj, a potem dodaj druga połowę i ponownie zmiksuj. Miksuj tak aby składniki dobrze się połączyły, ale nie dłużej. Ciasto będzie dość gęste.
Dlaczego nie miksować zbyt długo? W przypadku ciast zawierających mąkę pszenną, zbyt długie mieszanie prowadzi do nadmiernego rozwoju glutenu. Gluten nadaje ciastu elastyczność, ale w nadmiarze może sprawić, że ciasto będzie twarde i gumowate po upieczeniu.
\
KROK 5.
Teraz dodaj do ciasta około 3/4 śliwek i delikatnie, za pomocą łyżki przemieszaj ciasto ze śliwkami. Formę do ciasto wysmaruj masłem i opcjonalnie posyp trochę bułką tartą albo obsyp mąkę. Przełóż ciasto do formy i rozprowadź ciasto po całej formie. Pozostałe śliwki ( tę 1/4) wyłóż na wierzch.
KROK 6.
Teraz przygotuj kruszonkę. W miseczce umieść małe kawałki zimnego masła, cukier, mąką oraz szczyptę cynamonu. Palcami rozcieraj i łącz ze sobą wszystkie składniki aż powstaną grudki. Następnie posyp kruszonką ciasto. Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni (góra – dół) piekarnika i piecz przez 60 minut albo do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to na ostatnie 10 minut pieczenia polecam nakryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia albo folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 30 minut.
Użyłam tortownicę do ciasta, która ma 24 cm średnicy.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
SZUKASZ POMYSŁU NA PYSZNE I PROSTE CIASTO Z OWOCAMI. MAM ICH KILKA. SZCZEGÓLNIE POLECAM:
Ciasto z brzoskwiniami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
Ciasto z truskawkami. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
Ciasto z morelami. Prosto i pysznie. – Kuchnia Izy
Ciasto z mrożonymi jagodami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy
Ciasto z jabłkami. Proste i pyszne ♥ – Kuchnia Izy
Ciasto cytrynowe. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe ciasto można podzielić na 8 – 10 kawałków.
Jeden mniejszy kawałek (1/10) będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 489
BIAŁKO: 6 g
TŁUSZCZE: 25,2 g
WĘGLOWODANY: 60,5 g
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ingredients
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej np. typ 450 (uwaga! cała szklanka ma 250 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 180 g masła, miękkiego, w temp. pokojowej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jajka, rozmiar L
- łyżka ekstraktu waniliowego (można użyć mniej np. tylko łyżeczkę)
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany 18 %
- 400 – 500 g dojrzałych śliwek
- pół łyżeczki cynamonu do posypania śliwek
- łyżka cukru do posypania śliwek
Składniki na kruszonkę
- pół szklanki cukru
- 100 g zimnego masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta cynamonu
Instructions
- Zacznij od śliwek. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Tak przygotowanie śliwki przełóż do miski i posyp łyżkę cukru i cynamonem (pół łyżeczki). Dobrze, ale delikatnie je przemieszaj (delikatnie, żeby ich nie podusić). Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników.
- Miękkie masło przełóż do miski i za pomocą miksera ubij masło na średniej prędkości aż uzyskasz kremową konsystencję – miksuj tak około pół minuty. Następnie wsyp cukier i miksuj kolejne 2 – 3 minuty aż powstanie lekka i puszysta masa.
- Następnie dodaj jajko i zmiksuj, a potem dodaj kolejną jajko i znowu zmiksuj. Potem dodaj jogurt grecki albo kwaśną śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję.Uwaga! Polecam dodać aż łyżkę ekstraktu waniliowego (chodzi o prawdziwy ekstrakt, a nie aromat), ale jeśli to dla Ciebie za dużo, to dodaj chociaż łyżeczkę.
- W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia. Kiedy składniki będą połączone to dodaj połowę tych suchych składników do mokrych i zmiksuj, a potem dodaj druga połowę i ponownie zmiksuj. Miksuj tak aby składniki dobrze się połączyły, ale nie dłużej. Ciasto będzie dość gęste.Dlaczego nie miksować zbyt długo? W przypadku ciast zawierających mąkę pszenną, zbyt długie mieszanie prowadzi do nadmiernego rozwoju glutenu. Gluten nadaje ciastu elastyczność, ale w nadmiarze może sprawić, że ciasto będzie twarde i gumowate po upieczeniu.
- Teraz dodaj do ciasto około 3/4 śliwek i delikatnie, za pomocą łyżki przemieszaj ciasto ze śliwkami. Formę do ciasto wysmaruj masłem i opcjonalnie posyp trochę bułką tartą albo obsyp mąkę. Przełóż ciasto do formy i rozprowadź ciasto po całej formie. Pozostałe śliwki ( tę 1/4) wyłóż na wierzch.
- Teraz przygotuj kruszonkę. W miseczce umieść małe kawałki zimnego masła, cukier, mąką oraz szczyptę cynamonu. Palcami rozcieraj i łącz ze sobą wszystkie składniki aż powstaną grudki. Następnie posyp kruszonką ciasto. Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni (góra – dół) piekarnika i piecz przez 60 minut albo do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to na ostatnie 10 minut pieczenia polecam nakryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia albo folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 30 minut.Użyłam tortownicę do ciasta, która ma 24 cm średnicy.