Sałatka z grillowanym kurczakiem.

By misziza
2025-05-07
Rating: 0.00
(0)

Ta sałatka z grillowanym kurczakiem to strzał w dziesiątkę na letnie spotkania, imprezy i rodzinne grille. Kurczak w aromatycznej marynacie pozostaje soczysty na długo, a w połączeniu z chrupiącą sałatą lodową (lub inną ulubioną), świeżym ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulką i kukurydzą z puszki tworzy pyszną i kolorową kompozycję. Całość dopełnia prosty, ale bardzo smaczny sos, który podkręca smak każdego składnika. To szybka i efektowna sałatka, która sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań z grilla, jak i samodzielna lekka kolacja.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO NA SAŁATKĘ Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

sałatka z grillowanym kurczakiem film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

📝 Składniki na dużą sałatkę z grillowanym kurczakiem (dla 4–6 osób):

🔹 1 główka sałaty lodowej – możesz zastąpić mix-em sałat, rukolą (ostrzejszy smak), roszponką (delikatny smak), sałatą rzymską lub pekińską
🔹 ok. 300 g pomidorków koktajlowych (lub nieco więcej)
🔹 1 duży albo 2 małe zielone ogórki
🔹 1 mała czerwona cebulka
🔹 1 puszka kukurydzy – odsączona (waga po odsączeniu ok. 280–290 g)

🍗 Kurczak + marynata:

🔹 2 większe piersi z kurczaka (łącznie ok. 400–500 g)
🔹 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
🔹 2 ząbki czosnku – starte lub przeciśnięte przez praskę
🔹 2 łyżeczki suszonego oregano lub innych ulubionych ziół – np. ziół prowansalskich, tymianku lub mieszanki
🔹 1 łyżeczka soku z cytryny – możesz dodać więcej, jeśli lubisz wyraźniejszy smak
🔹 sól i pieprz – np. 3/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
🔹 1 łyżeczka miodu lub cukru – opcjonalnie, ale polecam dla balansu smaku

🥄 Prosty sos do sałatki:

🔹 4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego (np. rzepakowego)
🔹 1 mały ząbek czosnku – starty lub przeciśnięty przez praskę
🔹 1 łyżka soku z cytryny
🔹 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
🔹 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół – np. oregano, zioła prowansalskie, suszony tymianek
🔹 1 łyżeczka miodu lub cukru lub nieco więcej – opcjonalnie, dla balansu, ale MOCNO polecam dodać
🔹 sól i pieprz do smaku – np. 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej według uznania)

sałatka z grillowanym kurczakiem
sałatka z grillowanym kurczakiem

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od piersi kurczaka. Jeśli pierś z kurczaka ma nierówną grubość (a z reguły tak jest) to lekko i delikatnie ją rozbij na grubość ok. 1,5–2 cm. Rozbij lekko, ale nie za cienko, bo to nie mają być cienkie filety:) Dzięki temu upiecze się równomiernie i nie wyschnie. Można to zrobić tłuczkiem, dnem rondla, lub nawet wałkiem. Jeśli masz to polecam rozbić mięso pod woreczkiem foliowym z suwakiem, dzięki temu mięso nie będzie się mocno rozgrywać – taki woreczek foliowy jest grubszy i “bardziej odporny” na uderzenia niż folia spożywcza. Piersi z kurczaka przełóż do miski.

salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-1
salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Przygotuj prostą marynatę do kurczaka. Możesz użyć dowolnej swojej albo użyć mojej. W miseczce wymieszaj do połączenia olej lub oliwę, starty czosnek, oregano lub inne ulubione zioła, sok z cytryny, sól i pieprz i miód (lub cukier). Oblej marynatą piersi z kurczaka i dobrze przemieszaj, tak aby marynata oblepiła mięso. Przełóż mięso do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, jeśli masz czas).

salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-2a.
salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-2a.
salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-2b.
salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Przygotuj warzywa. Sałatę przekrój na pół, wytnij głąb i pokrój ja na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Sałata lodowa jest chrupka, więc zamiast kroić możesz ją też poszarpać. Ogórka pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół, a czerwoną cebulkę pokrój w cienkie półplasterki. Kukurydzę z puszki odsącz. Ułóż na większym naczyniu albo przełóż do miski wszystkie warzywa.

💡 Wskazówka: Sałaty lodowej nie siekaj zbyt drobno – jej atutem jest chrupkość i świeżość. Najlepiej sprawdza się w większych, ale lekkich kawałkach.

salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-3.
salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-3.

KROK 4.

Porządnie rozgrzej grill. Grill (węglowy, gazowy, elektryczny lub patelnia grillowa) powinien być dobrze rozgrzany. Dla klasycznego grilla – żar, ale bez otwartego ognia. Patelnia: średnio-wysoka temperatura. Zetrzyj nadmiar oleju ręcznikiem papierowym – nie może kapać tłuszczem, bo będzie się palić i dymić. Pozostaw cienką warstwę przypraw. Grilluj po 4–6 minut z każdej strony, w zależności od grubości piersi. Nie ruszaj mięsa co chwilę – daj mu się przyrumienić i oderwać od rusztu/patelni dopiero po kilku minutach. Po zdjęciu z grilla odstaw pierś na 3–5 minut, przykrytą np. folią aluminiową. Dzięki temu soki „wrócą” do środka i mięso będzie soczyste.

💡 Wskazówka: Aby mieć pewność, że pierś z kurczaka jest dobrze ugrillowana, sprawdź stopień wysmażenia – mięso w środku nie powinno być różowe. Najdokładniej zrobisz to za pomocą termometru kuchennego – wewnątrz pierś powinna mieć 72–75°C. Jeśli nie masz termometru, przetnij najgrubszą część i upewnij się, że sok wypływa klarowny, a mięso w środku białe.

salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-4.
salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-4.

KROK 5.

Pokrój piersi z kurczaka na grubsze paski albo większą kostkę. Przygotuj sos, czyli w kubeczku wymieszaj ze sobą: olej albo oliwę, starty czosnek, sok z cytryny, musztardę np. Dijon, sól i pieprz, ulubione suszone zioła np. oregano albo miód w formie płynnej lub cukier (miód albo cukier jest opcjonalny, ale polecam dodać dla balansu smaku). Po przygotowaniu polej sosem wszystkie składniki i delikatnie wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić sok po wszystkich składnikach.

salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-5a.
salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-5a.
salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-5b
salatka-z-grillowanym-kurczakiem-przygotowanie-krok-5b

SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE INNE POMYSŁY NA FAJNE SAŁATKI. OTO KILKA Z NICH:

Sałatka grecka. Przepis, które zawsze się sprawdza. – Kuchnia Izy

Sałatka z makaronem i tuńczykiem. – Kuchnia Izy

Sałatka z jajek i awokado. – Kuchnia Izy

Sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym. – Kuchnia Izy

Sałatka jarzynowa. – Kuchnia Izy

Sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym. – Kuchnia Izy

Szybka sałatka z makaronem, awokado i pomidorami. Zdrowy pomysł na posiłek. – Kuchnia Izy

Sałatka z arbuzem i fetą. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych składników wyjdzie około 6 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

🔥 Kalorie: 296
💪 Białko: 18,9 g
🧈 Tłuszcze: 18,3 g
🥔 Węglowodany: 13,5 g

sałatka z grillowanym kurczakiem
sałatka z grillowanym kurczakiem

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Porcje 6
Kalorie 296 kcal

Składniki
  

  • główka sałaty lodowej można zastąpić mix-em sałat, rukola (ostrzejszy smak), roszponką (delikatny smak), sałatą rzymską lub pekińską
  • ok. 300 g pomidorków koktajlowych (lub nieco więcej)
  • jeden duży albo dwa małe zielone ogórki
  • mała czerwona cebulka
  • puszka kukurydzy, odsączona (waga po odsączeniu około 280 – 290 g)

piersi plus marynata:

  • 2 większe piersi z kurczaka (łącznie około 400 – 500 g)
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku – starte lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki suszonego oregano lub innych ulubionych ziół np. ziół prowansalskich lub suszonego tymianku (lub mix-u tych przypraw)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można dać więcej, jeśli lubisz wyraźniejszy smak)
  • sól i pieprz np. 3/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka miodu lub cukru – opcjonalnie

Składniki na prosty sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • 1 mały ząbek czosnku – starty lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
  • łyżeczka ulubionych ziół np. oregano, zioła prowansalskie, suszony tymianek
  • łyżeczka miodu lub cukru – opcjonalnie, dla balansu
  • sól i pieprz do smaku np. 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej)

Instrukcje
 

  • Zacznij od piersi kurczaka. Jeśli pierś z kurczaka ma nierówną grubość (a z reguły tak jest) to lekko i delikatnie ją rozbij na grubość ok. 1,5–2 cm. Rozbij lekko, ale nie za cienko, bo to nie mają być cienkie filety:) Dzięki temu upiecze się równomiernie i nie wyschnie. Można to zrobić tłuczkiemdnem rondla, lub nawet wałkiem. Jeśli masz to polecam rozbić mięso pod woreczkiem foliowym z suwakiem, dzięki temu mięso nie będzie się mocno rozgrywać – taki woreczek foliowy jest grubszy i “bardziej odporny” na uderzenia niż folia spożywcza. Piersi z kurczaka przełóż do miski.
  • Przygotuj prostą marynatę do kurczaka. Możesz użyć dowolnej swojej albo użyć mojej. W miseczce wymieszaj do połączenia olej lub oliwę, starty czosnek, oregano lub inne ulubione zioła, sok z cytryny, sól i pieprz i miód (lub cukier). Oblej marynatą piersi z kurczaka i dobrze przemieszaj, tak aby marynata oblepiła mięso. Przełóż mięso do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, jeśli masz czas).
  • Przygotuj warzywa. Sałatę przekrój na pół, wytnij głąb i pokrój ja na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Sałata lodowa jest chrupka, więc zamiast kroić możesz ją też poszarpać. Ogórka pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół, a czerwoną cebulkę pokrój w cienkie półplasterki. Kukurydzę z puszki odsącz. Ułóż na większym naczyniu albo przełóż do miski wszystkie warzywa.
    💡 Wskazówka: Sałaty lodowej nie siekaj zbyt drobno – jej atutem jest chrupkość i świeżość. Najlepiej sprawdza się w większych, ale lekkich kawałkach.
  • Porządnie rozgrzej grill. Grill (węglowy, gazowy lub patelnia grillowa) powinien być dobrze rozgrzany. Dla klasycznego grilla – żar, ale bez otwartego ognia. Patelnia: średnio-wysoka temperatura. Zetrzyj nadmiar oleju ręcznikiem papierowym – nie może kapać tłuszczem, bo będzie się palić i dymić. Pozostaw cienką warstwę z przyprawami. Grilluj po 4–6 minut z każdej strony, w zależności od grubości piersi. Nie ruszaj mięsa co chwilę – daj mu się przyrumienić i oderwać od rusztu/patelni dopiero po kilku minutach. Po zdjęciu z grilla odstaw pierś na 3–5 minut, przykrytą np. folią aluminiową. Dzięki temu soki „wrócą” do środka i mięso będzie soczyste.
    💡 Wskazówka: Aby mieć pewność, że pierś z kurczaka jest dobrze ugrillowana, sprawdź stopień wysmażenia – mięso w środku nie powinno być różowe. Najdokładniej zrobisz to za pomocą termometru kuchennego – wewnątrz pierś powinna mieć 72–75°C. Jeśli nie masz termometru, przetnij najgrubszą część i upewnij się, że sok wypływa klarowny, a mięso w środku białe.
  • Pokrój piersi z kurczaka na grubsze paski albo większą kostkę. Przygotuj sos, czyli w kubeczku wymieszaj ze sobą: olej albo oliwę, starty czosnek, sok z cytryny, musztardę np. Dijon, sól i pieprz, ulubione suszone zioła np. oregano albo miód w formie płynnej lub cukier (miód albo cukier jest opcjonalny, ale polecam dodać dla balansu smaku). Po przygotowaniu polej sosem wszystkie składniki i delikatnie wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić sok po wszystkich składnikach.

Film

🥗 FAQ – Sałatka z grillowanym kurczakiem – najczęściej zadawane pytania

Czy warzywa mogę przygotować wcześniej?
Tak, większość warzyw (np. sałatę, ogórka, pomidorki) możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Z sosem i grillowanym kurczakiem najlepiej połączyć wszystko tuż przed podaniem, żeby sałatka była świeża i chrupiąca.

Czy zamiast sałaty lodowej mogę użyć innej sałaty?
Tak! Sałatę lodową możesz śmiało zastąpić np. mix-em sałat, rukolą (ma ostrzejszy smak), roszponką (łagodna i delikatna), sałatą rzymską albo nawet kapustą pekińską. Wybierz to, co najbardziej lubisz lub masz akurat pod ręką.

Czy kurczaka trzeba rozbijać przed grillowaniem?
Warto. Rozbicie piersi z kurczaka na równą grubość (ok. 1,5–2 cm) sprawi, że mięso szybciej i równomiernie się ugrilluje, nie będzie surowe w środku ani przesuszone z zewnątrz.

Na jak długo zamarynować mięso?
Minimum 30 minut w lodówce, ale jeśli masz czas, możesz zostawić nawet na 2–3 godziny. Im dłużej mięso się marynuje, tym bardziej przesiąka smakiem przypraw i ziół.

Czy zamiast grillować mogę usmażyć kurczaka?
Oczywiście! Możesz usmażyć piersi na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej – najlepiej bez dodatkowego tłuszczu, bo mięso jest już zamarynowane w oleju lub oliwie.

Czy muszę dodawać miód lub cukier do sosu i marynaty?
Nie musisz, ale dodatek odrobiny miodu lub cukru fajnie balansuje kwaśność soku z cytryny i ostrość musztardy. Sos i marynata są wtedy bardziej wyważone smakowo.

Jak sprawdzić, czy kurczak jest gotowy?
Mięso w środku nie może być różowe. Najlepiej użyć termometru kuchennego – temperatura wewnętrzna powinna wynosić 72–75°C. Jeśli nie masz termometru, przetnij najgrubszą część i sprawdź, czy sok wypływa klarowny, a mięso jest białe.

sałatka z grillowaną piersią kurczaka
sałatka z grillowaną piersią kurczaka
sałatka na grilla
sałatka na grilla

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close