To fajna, kolorowa i bardzo wiosenna sałatka z jajkami na twardo i warzywami, a konkretnie z rzodkiewką, ogórkiem, kukurydzą i czerwoną cebulką. A to wszystko otulone pysznym sosem na bazie majonezu i kwaśnej śmietany. Taka sałatka jest ciekawym pomysłem na Wielkanoc, ale też w inne dni roku. Dlatego jeśli tylko lubisz sałatki jajeczne i chrupiące warzywa to ta sałatka jest zdecydowanie dla Ciebie. To jajka to głównym składnikiem tej sałatki, więc ma ona w sobie sporo wartościowego białka. Plus oczywiście pełno witamin z kilku rodzajów warzyw ♥
Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest przygotowana ze świeżych warzyw i dobrej jakości jajek. Zarówno ogórek, kukurydza, czerwona cebulka i rzodkiewka to raczej dość chrupiące warzywa, które fajnie kontrastującą z delikatnością jajek. Czasem z Wielkanocnego Śniadania zostanie kilka jajek na twardo, więc można je spokojnie wykorzystać do przygotowania takiej sałatki.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SAŁATKĘ Z JAJKAMI NA TWARDO I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
JAJKA – Jajka to podstawa tej sałatki, więc postaw na jakość i świeżość. Najlepiej wybrać jaja prosto od szczęśliwych kur, hodowanych w sposób naturalny, na wolnym wybiegu lub w zgodzie z ekologicznymi standardami. Takie jajka ekologiczne i z chowu wolnowybiegowego są droższe niż jajka z chowu klatkowego, ale kury z chowu ekologicznego i wolnowybiegowego mają dostęp do naturalnej karmy i świeżego powietrza, co może mieć pozytywny wpływ na skład jaj. Jajka z tych hodowli mogą zawierać więcej witamin i minerałów, takich jak omega-3, witamina E i beta-karoten. Mogą mieć także nieco niższy poziom cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Na skorupach jajek znajdują się kody z informacją z jakiego chowu pochodzą. Pierwsza cyfra kodu oznacza sposób chowu kur:
- 0 – chów ekologiczny ♥♥
- 1 – chów wolnowybiegowy ♥
- 2 – chów ściółkowy
- 3 – chów klatkowy
OGÓRKI – Wybierz ogórki szklarniowe. Wybierając zwróć uwagę na wygląd: ich kolor powinien być intensywnie zielony, bez przebarwień, skórka gładka i błyszcząca, bez uszkodzeń, a kształt prosty i regularny, bez zniekształceń. Ja wybrałam ogórki szklarniowe, ale jeśli chcesz dodać trochę kwasowości sałatce, to zamiast jednego ogórka szklarniowego możesz dać 2 – 3 ogórki kiszone ( w zależności jak duże są te ogórki).
POZOSTAŁE WARZYWA: rzodkiewka, kukurydza z puszki oraz czerwona cebulka.
SKŁADNIKI NA SOS/DRESSING: majonez, kwaśna śmietana 18 %, musztarda Dijon, sól i pieprz, miód w formie płynnej (albo cukier) plus opcjonalnie pokruszone płatki chili. Jest też szczypiorek.
SAŁATKA Z JAJKAMI NA TWARDO I WARZYWAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Do garnka wlej zimną wodę i zagotuj. Kiedy woda się zagotuje, to ostrożnie włóż jajka za pomocą łyżki. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę soli. Aby jajka były łatwiejsze do obrania, możesz dodać do wody łyżeczkę octu. Zmniejsz ogień i gotuj jajka przez 8-10 minut. Jeśli są większe, to bezpieczniej je gotować 10 minut. Po ugotowaniu wyjmij jajka z garnka i włóż do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania i je schłodzić. Jajka obierz ze skorupki i pokrój na małe kawałki. Możesz użyć krajalnicy do jajek.
KROK 2.
Ogórki pokrój na małe kawałki, a rzodkiewki w cienkie plasterki albo półplasterki. Czerwoną cebulkę pokrój na małe kawałki. Włóż warzywa do miski.
KROK 3.
Do sałatki dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone jajka.
KROK 4.
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj ze sobą kwaśną śmietanę 18 %, majonez, musztardę, miód w formie płynnej albo cukier oraz pieprz i sól. Opcjonalnie, dla zaostrzenia smaku możesz tez dodać chili w płatkach. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolity sos. Dodaj też szczypiorek, nawet dwa pęczki szczypiorku. Sos przelej do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj, aby sos ładnie oblepił jajka i warzywa. Posmakuj sałatkę. Jeśli jest dla Ciebie np. zbyt delikatna to dodaj łyżeczkę musztardy więcej, a jeśli np. chcesz aby była bardziej kremowa w smaku, to dodaj łyżkę majonezu więcej – to zależy od Ciebie!
WAŻNE! Ta sałatka smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Dlatego zdecydowanie warto przyrządzić ją tuż przed podaniem. Im dłużej sałatka będzie stać, tym stanie się ona bardziej wodnista.
Jeśli zostało Ci sporo sałatki i chcesz ją zjeść np. na następny dzień, to warto lekko i ostrożnie wylać wodnisty sos, dodać od razu trochę więcej majonezu i musztardy do smaku i przemieszać. Powinno być OK 😉
SMACZNEGO ♥ i UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA 🙂
Mam dla Ciebie też inny pyszny pomysł na sałatkę. Tym razem z ananasem i kurczakiem:
Sałatka z ananasem, kurczakiem i selerem konserwowym. Przepis Ewy ♥ – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą sałatką można podzielić na 4 – 6 porcji.
Jedna porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 224
BIAŁKO: 10 g
TŁUSZCZE: 14 g
WĘGLOWODANY: 13,8 g
SAŁATKA Z JAJKAMI NA TWARDO I WARZYWAMI:
Sałatka z jajkami na twardo i warzywami.
Opis
Propozycja na wiosenną albo letnią sałatkę jajeczną z chrupiącymi warzywami. Jest zdrowa, pełna smaku i łatwa w przygotowaniu.
Składniki na 4 – 6 porcji:
Składniki na sos/dressing:
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Do garnka wlej zimną wodę i zagotuj. Kiedy woda się zagotuje, to ostrożnie włóż jajka za pomocą łyżki. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę soli. Aby jajka były łatwiejsze do obrania, możesz dodać do wody łyżeczkę octu. Zmniejsz ogień i gotuj jajka przez 8-10 minut. Jeśli są większe, to bezpieczniej je gotować 10 minut. Po ugotowaniu wyjmij jajka z garnka i włóż do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania i je schłodzić. Jajka obierz ze skorupki i pokrój na małe kawałki. Możesz użyć krajalnicy do jajek.
- Ogórki pokrój na małe kawałki, a rzodkiewki w cienkie plasterki albo półplasterki. Czerwoną cebulkę pokrój na małe kawałki. Włóż warzywa do miski.
- Do sałatki dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone jajka.
- Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj ze sobą kwaśną śmietanę 18 %, majonez, musztardę, miód w formie płynnej albo cukier oraz pieprz i sól. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.
- Sos przelej do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj, aby sos ładnie oblepił jajka i warzywa. Posmakuj sałatkę. Jeśli jest dla Ciebie np. zbyt delikatna to dodaj łyżeczkę musztardy więcej, a jeśli np. chcesz aby była bardziej kremowa w smaku, to dodaj łyżkę majonezu więcej – to zależy od Ciebie!
- WAŻNE! Ta sałatka smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Dlatego zdecydowanie warto przyrządzić ją też przed podaniem. Im dłużej sałatka będzie stać, tym stanie się ona bardziej wodnista.
Jeśli zostało Ci sporo sałatki i chcesz ją zjeść np. na następny dzień, to warto lekko i ostrożnie wylać wodnisty sos, dodać od razu trochę więcej majonezu i musztardy do smaku i przemieszać. Powinno być OK 😉