Mam dla Ciebie przepis na bardzo dobrą, idealną do obiadu surówkę z kapusty kiszonej, marchewką, cebulką, oraz jabłkiem. Surówka z kiszonej kapusty to klasyk polskiej kuchni, ceniony za swój wyrazisty smak i prozdrowotne właściwości. Kiszoną kapustę, niezwykle popularną w Polsce, podaje się często jako dodatek do obiadu, szczególnie jeśli pojawia się jakeś mięso 😉 Taka surówka jest wyrazista, soczysta i odświeżająca. Jej chrupiąca tekstura, delikatnie słodko-kwaśny aromat oraz naturalna lekkość sprawiają, że jest nie tylko zdrowa, ale i niezwykle apetyczna.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Odkąd pamiętam na obiad obok dania głównego zawsze musiały pojawić się jakieś warzywa i teraz nawet nie wyobrażam sobie bez nich obiadu, a taka surówka z kapusty kiszonej jest wprost idealnym dodatkiem. Zdrowa, smaczna, szybka do zrobienia i tania z pewnością skradnie Twoje serce i co równie ważne, Twoje kubki smakowe 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SURÓWKĘ Z KAPUSTY KISZONEJ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
KAPUSTA KISZONA – Dobra kapusta kiszona to zdecydowanie klucz do dobrej surówki! Wybieraj kapustę, która ma jasny, naturalny kolor – od białego po lekko złocisty. Powinna być chrupiąca, a nie papkowata. Jeśli widzisz ślady pleśni, ciemne plamy lub zbyt duże kawałki twardych głąbów, to znak, że jakość może być niska. Idealna kapusta kiszona powinna mieć tylko dwa składniki: kapustę i sól. Jeśli masz taką możliwość, to unikaj produktów, które zawierają ocet, cukier, konserwanty czy inne dodatki – to znak, że to kapusta kwaszona, a nie naturalnie kiszona. W Polsce wielu lokalnych producentów oferuje świetną kapustę kiszoną. Warto sprawdzić opinie w internecie lub zapytać znajomych o polecenia.
MARCHEWKI I JABŁKO – Marchewka i jabłko to zdrowy dodatek, który dodaje tej surówce niezbędnej słodyczy i przyjemnej chrupkości. Zwłaszcza jabłko dodaje ten przyjemny, słodki smak. Najlepiej sprawdzą się jabłka, które łączą w sobie delikatną słodycz z kwasowością. Dodają surówce świeżości i przełamują intensywny smak kapusty kiszonej. Nada się większość jabłek, ale polecam odmianę Szara Reneta, Ligol, Jonagold czy Boskop.
CZERWONA CEBULA – Czerwona cebula jest fajnym dodatkiem do surówki i w wersji surowej jest moim zdaniem lepsza niż zwykła. Taka czerwona cebula ma łagodniejszy smak, jest chrupiąca i soczysta i ma fajny intensywny kolor, który dodaje estetyki naszej surówce. Można oczywiście wykorzystać zwykłą cebulą, ale zwykłą polecam chwilę przesmażyć aż do zeszklenia (około 3 minuty).
POZOSTAŁE SKŁADNIKI -natka pietruszki, koperek, olej roślinny, cukier, sól i pieprz.
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ale nie odciskaj całego soku, żeby nie była zbyt sucha. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją lekko przepłukać zimną wodą i dobrze odcisnąć. Następnie posiekaj ją na drobniejsze kawałki, jeśli jest zbyt długa. Kapustę przełóż do miski.
Uwaga! Jeśli lubisz dużo soku w surówce, to możesz odcisnąć tylko leciutko kapustę i większość soku zostawić.
KROK 2.
Marchewkę i jabłko (jabłka nie obieraj) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski z kapustą. Czerwoną cebulkę przekrój na pół, a potem każdą połówkę pokrój na bardzo cienkie piórka. Cebulkę przełóż do miski.
Uwaga! Możesz użyć też zwykłej cebuli, ale wtedy polecam ją pokroić w kostkę albo cienkie pióra i przesmażyć około 3 minuty na oleju na patelni aż do zeszklenia albo umieścić taką cebulę na sitku i przelać ją wrzątkiem.
KROK 3.
Pęczek koperku i pęczek natki pietruszki bardzo drobno posiekaj i przełóż do miski.
Jeśli nie lubisz koperku albo natki pietruszki, to nie musisz dodawać.
KROK 4.
Następnie wlej olej roślinny, cukier, pieprz i ewentualnie i tylko w razie konieczności trochę soli (kapusta kiszona już jest słona). Bardzo dobrze wszystko wymieszaj aż składniki dobrze się połączą. Możesz pominąć cukier, ale ja polecam go użyć. Surówkę najlepiej odstawić na 10–15 minut, aby smaki się „przegryzły”. Podawaj jako dodatek do obiadu.
SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY NA SURÓWKI DO OBIADU. SZCZEGÓLNIE POLECAM:
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu. – Kuchnia Izy
Marchewka z jabłkiem. Surówka. – Kuchnia Izy
Surówka Colesław. Najlepsza. – Kuchnia Izy
Surówka z pora i gruszki. Idealna na obiad. – Kuchnia Izy
Surówka z młodej kapusty. Super smak. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 6 porcji surówki.
Jedna porcja (1/6 całości) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 158
BIAŁKO: 2,3 g
TŁUSZCZE: 10,3 g
WĘGLOWODANY: 15,5 g
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Surówka z kiszonej kapusty. Idealna do obiadu.
Składniki
- 900 – 1000 g kapusty kiszonej
- dwie marchewki – łącznie 200 – 250 g
- jedna mała czerwona cebula albo pół dużej można zastąpić zwykłą cebulką
- jedno duże jabłko ze skórką, najlepiej słodko – kwaśne
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku – opcjonalnie
- olej roślinny – około 6 łyżek można dodać mniej oleju np. 4 – 5 łyżek
- łyżka cukru, max. dwie łyżki cukier jest opcjonalny, ale polecam
- pieprz do smaku np. 1/3 łyżeczki
- sól tylko w razie konieczności (kapusta jest słona)
Instrukcje
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ale nie odciskaj całego soku, żeby nie była zbyt sucha. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją lekko przepłukać zimną wodą i dobrze odcisnąć. Następnie posiekaj ją na drobniejsze kawałki, jeśli jest zbyt długa. Kapustę przełóż do miski.Uwaga! Jeśli lubisz dużo soku w surówce, to możesz odcisnąć tylko leciutko kapustę i większość soku zostawić.
- Marchewkę i jabłko (jabłka nie obieraj) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski z kapustą. Czerwoną cebulkę przekrój na pół, a potem każdą połówkę pokrój na bardzo cienkie piórka. Cebulkę przełóż do miski.Uwaga! Możesz użyć też zwykłej cebuli, ale wtedy polecam ją pokroić w kostkę albo cienkie pióra i przesmażyć około 3 minuty na oleju na patelni aż do zeszklenia albo umieścić taką cebulę na sitku i przelać ją wrzątkiem.
- Pęczek koperku i pęczek natki pietruszki bardzo drobno posiekaj i przełóż do miski.Jeśli nie lubisz koperku albo natki pietruszki, to nie musisz dodawać.
- Następnie wlej olej roślinny, cukier, pieprz i ewentualnie i tylko w razie konieczności trochę soli (kapusta kiszona już jest słona). Bardzo dobrze wszystko wymieszaj aż składniki dobrze się połączą. Możesz pominąć cukier, ale ja polecam go użyć. Surówkę najlepiej odstawić na 10–15 minut, aby smaki się „przegryzły”. Podawaj jako dodatek do obiadu.