Zupa kalafiorowa. Gęsta, pyszna i prosta do zrobienia.

By misziza
2024-06-28
Rating: 0.00
(0)

Ta warzywna zupa kalafiorowa jest po prostu pyszna! ♥ Zupa jest przyjemnie gęsta, pełna smaku, a w dodatku szybka i w miarę prosta do zrobienia. Ta zupa jest z kalafiorem i całkiem sporym dodatkiem marchewki. Może zaskoczy Cię pewien dodatek, czyli po prostu zwykłe mleko 🙂 Dzięki dodaniu mleka zupa jest bardziej kremowa i ma gładszą konsystencję (a mleko nie jest tak kaloryczne jak śmietanka) i takie mleko łagodzi nieco gorzkawy i wyrazisty smak kalafiora, nadając zupie trochę słodki posmak.

Do przygotowania tej zupy użyłam wegańskiego masełka Naturale. Takie masełko ma przyjemny, słony smak i fajnie nadaje się do podsmażenia warzyw. Jeśli jednak nie możesz znaleźć go nigdzie w sklepie, to użyj zwykłego masła plus trochę oleju lub oliwy – też będzie dobrze! Myślę, że taka zupa kalafiorowa naprawdę zasmakuje Tobie i twoich najbliższym, szczególnie jeśli lubicie smak kalafiora ♥ Warto się o tym przekonać.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ KALAFIOROWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

zupa kalafiorowa

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

KALAFIOR – Chciałam, żeby ta zupa miała całkiem sporo kalafiora. Polecam kupić jeden duży albo nawet bardzo duży kalafior albo dwa małe. Kiedyś udało mi się znaleźć bardzo duży kalafior, który ważył dwa kilogramy. Fajnie, jakby łączna waga (jednego albo dwóch) miała około 1600 – 2000 g. Przy wyborze kalafiora zwróć uwagę na jego wygląd i zapach. Idealny kalafior ma śnieżnobiałą główkę. Unikaj tych z żółtymi lub brązowymi plamami, które świadczą o starzeniu się lub psuciu. Świeże liście kalafiora powinny być jędrne, zielone i lekko wilgotne. Więdnięcie, żółknięcie lub brązowienie liści jest oznaką starości. Świeży kalafior ma delikatny, słodki zapach. Unikaj tych z kwaśnym lub nieprzyjemnym zapachem.

MARCHEWKI – Marchewki są drugim ważnym warzywem w tej zupie. Dodają fajnej słodyczy, smaku, wartości odżywczych i nieco złotego koloru zupie. Ilość marchewek w tym przepisie nie jest symboliczna, bo pół kilograma to całkiem sporo 😉

BULION – Możesz wykorzystać bulion warzywny, drobiowy albo po prostu czysty, przelany przez sitko rosół np. z dnia poprzedniego. Warto zrobić domowy bulion, ale jeśli nie masz czasu to polecam wykorzystać bulion ze słoiczka np. Winiary, które trzeba rozpuścić w wodzie – takie bulionu w słoiczku powinny być dostępne w większości większych sklepów.

MLEKO – Polecam użyć mleko krowie pełnotłuste – 3,2 % czy 3,8 %. Mleko sprawia, że zupa jest nieco bardziej kremowa i lekko zagęszczona. Mleko może również złagodzić ewentualną gorycz kalafiora. Jeśli kaloryczność Ci nie przeszkadza, to możesz zamiast mleka dodać śmietankę 30 %.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie, mąka pszenna (do zagęszczenia zupy), natka pietruszki oraz tłuszcz do podsmażenia warzywa (masełko wegańskie Naturale albo masło plus trochę oleju/oliwy).

zupa z kalafiorem i marchewką
zupa z kalafiorem i marchewką

ZUPA KALAFIOROWA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Przed rozpoczęciem przygotowania zupy pokrój wszystkie warzywa. Cebule pokrój na małe kawałki, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kalafiora pokrój na mniejsze kawałki (wielkość zależy do Ciebie). Ząbki czosnku zetrzyj na tarce o małych oczkach albo przeciśnij przez praskę.

W garnku rozpuść masełko wegańskie albo zwykłe masło. Jeśli używasz zwykłego masła to dolej też trochę oleju roślinnego albo oliwy z oliwek. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Smaż około 5 minut, od czasu do mieszając. Pod koniec smażenia dodaj starte ząbki czosnku, przemieszaj i przesmaż czosnek z warzywami około jedną minutę.

zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-1a
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-1a
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-1b
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż warzywa z mąką około pół minuty. Kiedy nie będzie już białych śladów mąki, to wlej bulion albo rosół. Jeśli dodajesz rosół, to pamiętaj, żeby był czysty, przelany wcześniej przez sitko. Podczas wlewania bulionu albo rosołu, cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.

zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-2a
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-2a
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-2b.
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3.

Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i wrzuć pokrojonego na małe kawałki kalafiora, dodaj pieprz i sól oraz zioła prowansalskie. Gotuj kalafior pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, tak aby kalafior był miękki, a zupa zgęstniała.

zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-3a
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-3a
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-3b
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Następnie wlej mleko oraz dodaj natkę pietruszki. Zamieszaj i podgrzewaj zupę jeszcze z jedną minutę. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. To już wszystko 🙂

zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-4.
zupa-kalafiorowa-przygotowanie-krok-4.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MASZ OCHOTĘ NA INNE PYSZNE ZUPY Z DODATKIEM KALAFIORA? SZCZEGÓLNIE POLECAM:

Zupa krem z kalafiora. – Kuchnia Izy

Zupa z kalafiorem i brokułem. Pokochasz ten przepis 😉 – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Cała zupę można podzielić na około 6 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 252

BIAŁKO: 9,1 g

TŁUSZCZE: 12,3 g

WĘGLOWODANY: 30,1 g

zupa z kalafiorem
zupa z kalafiorem

ZUPA KALAFIOROWA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki.

Pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu gęsta zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki. Idealna dla całej rodziny!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 6
Kalorie 252 kcal

Składniki
  

  • 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu
  • około 80 g masełka wegańskiego Naturale lub 50 g masła plus 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy z oliwek
  • jeden duży kalafior lub dwa małe (łączna waga to około 1600 – 2000 g)
  • 500 g marchewek
  • jedna średnia cebula
  • szklanka mleka krowiego, najlepiej 3,2 %
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

Instrukcje
 

  • Przed rozpoczęciem przygotowania zupy pokrój wszystkie warzywa. Cebule pokrój na małe kawałki, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kalafiora pokrój na mniejsze kawałki (wielkość zależy do Ciebie). Ząbki czosnku zetrzyj na tarce o małych oczkach albo przeciśnij przez praskę.
    W garnku rozpuść masełko wegańskie albo zwykłe masło. Jeśli używasz zwykłego masła to dolej też trochę oleju roślinnego albo oliwy z oliwek. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Smaż około 5 minut, od czasu do mieszając. Pod koniec smażenia dodaj starte ząbki czosnku, przemieszaj i przesmaż czosnek z warzywami około jedną minutę.
  • Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż warzywa z mąką około pół minuty. Kiedy nie będzie już białych śladów mąki, to wlej bulion albo rosół. Jeśli dodajesz rosół, to pamiętaj, żeby był czysty, przelany wcześniej przez sitko. Podczas wlewania bulionu albo rosołu, cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
  • Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i wrzuć pokrojonego na małe kawałki kalafiora, dodaj pieprz i sól oraz zioła prowansalskie. Gotuj kalafior pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, tak aby kalafior był miękki, a zupa zgęstniała.
  • Następnie wlej mleko oraz dodaj natkę pietruszki. Zamieszaj i podgrzewaj zupę jeszcze z jedną minutę. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. To już wszystko 🙂

Film

zupa kalafiorowa
zupa kalafiorowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close