Jeśli szukasz pomysłu na prostą, pyszną i zdrową zupę, to jestem w dobrym miejscu! Ta zupa z cukinią i ziemniakami to coś innego niż klasyczne kremy z cukinią – jest pełna kawałków warzyw, bogata w smaku i idealna na każdy dzień tygodnia. Jest naprawdę prosta do zrobienia i każdy sobie z nią poradzi. Taka zupa łączy delikatność cukinii z sycącą mocą ziemniaków, tworząc danie, które zachwyci nie tylko miłośników lekkiej kuchni. Osobiście bardzo lubię warzywne zupy, a ta jest jedną z moich ulubionych. Kup składniki, skorzystaj z przepisu i przekonaj się, że zupa z cukinia i ziemniakami naprawdę fantastycznie smakuje. ♥
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Do zrobienia tej zupy wykorzystałam wegańskie masełko (albo inaczej mix tłuszczowy) firmy Naturale i jeśli go wykorzystasz albo po prostu podsmażysz warzywa na oleju roślinnym i nie dodasz śmietanki 30 %, to ta zupa będzie całkowicie wegańska. Natomiast jeśli nie przeszkadza Ci dodanie śmietanki, to gorąco polecam ją użyć, bo zupa stanie się dzięki jej użyciu bardziej kremowa i moim zdaniem jeszcze smaczniejsza 😉 Ta zupa zniknęła u mnie dosłownie w kilka chwil i były dokładki. Myślę, że podobnie może być u Ciebie. ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z CUKINIĄ I WARZYWAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CUKINIA – Wybieraj mniejsze lub średnie cukinie – mają delikatniejszy smak, cieńszą skórkę i mniej nasion, które mogłyby wpłynąć na konsystencję zupy. Zbyt duże cukinie bywają łykowate i wodniste. Skórka powinna być gładka i lśniąca. Unikaj cukinii z plamami, pęknięciami czy przebarwieniami. Zdrowa cukinia ma jednolity kolor (zielony, jasnozielony lub żółty, w zależności od odmiany) i lekki połysk. Delikatnie ściśnij cukinię – skórka powinna być twarda i sprężysta. Miękka skórka może świadczyć o tym, że cukinia jest przejrzała lub zaczyna się psuć.
WARZYWA -Oprócz cukinii ważne są ziemniaki (dodają sytości zupie) oraz marchewka, cebula i czosnek.
MĄKA PSZENNA – Trochę mąki pszennej lekko zagęści zupę i sprawi, że cała konsystencja zupa jest przyjemniejsza.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – tłuszcz do podsmażenia warzyw (olej, mix tłuszczowy wegański), sól i pieprz, oregano, natka pietruszki oraz bulion warzywny (w wersji nie wege można wykorzystać rosół np. z dnia poprzedniego).
ZUPA Z CUKINIĄ I ZIEMNIAKAMI. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przed przygotowaniem zupy przygotuj wszystkie składniki i pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce albo posiekaj. W garnku rozpuść tłuszcz, a następnie wrzuć pokrojoną marchewkę i cebulkę i przesmaż warzywa około 5 minut. Potem dodaj starty czosnek oraz oregano albo zioła prowansalskie, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze niecałą minutę.
KROK 2.
Wsyp mąkę pszenną, przemieszaj ją z warzywami i przesmaż mąkę około pół minuty tak aby białe ślady mąki zniknęły. Następnie powoli wlewaj bulion albo rosół, a podczas wlewania cały czas mieszaj np. łopatką, aby nie powstały grudki mąki.
KROK 3.
Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Po 10 minutach gotowania się ziemniaków, dodaj pokrojoną cukinię i gotuj następne 15 minut. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
KROK 4.
Posyp posiekaną natkę pietruszki. W wersji nie całkowicie wegańskiej polecam dodać na sam koniec śmietankę 30 %. Śmietankę wystarczy wlać i przemieszać.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ KILKA INNYCH, FAJNYCH POMYSŁÓW NA ZUPĘ WARZYWNĄ:
Zupa warzywna. Prosta i pyszna. – Kuchnia Izy
Zupa z tortellini i warzywami. – Kuchnia Izy
Zupa czosnkowa. Rewelacja. – Kuchnia Izy
Zupa z brukselką i ziemniakami. – Kuchnia Izy
Zupa z fasolki szparagowej. – Kuchnia Izy
Zupa kalafiorowa. Gęsta, pyszna i prosta do zrobienia. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji można uzyskać około 6 porcji zupy.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 240
BIAŁKO: 3,3 g
TŁUSZCZE: 12 g
WĘGLOWODANY: 28,5 g
ZUPA Z CUKINIĄ I ZIEMNIAKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa z cukinią i ziemniakami
Składniki
- 1,5 litra bulionu warzywnego można użyć bulion drobiowy albo czysty, przelany przez sitko rosół w wersji nie wege
- tłuszcz do podsmażenia warzyw np. kilka łyżek oleju roślinnego lub około 80 – 100 g masełka wegańskiego/mix-u tłuszczowego Naturale
- jedna duża cebula
- 3 średnie marchewki (250 – 300 g łącznie)
- 3 ząbki czosnku
- 2 średniej wielkości cukinie (400 – 500 g łącznie)
- sól i pieprz do smaku
- czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
- 500 g ziemniaków
- pół szklanki śmietanki 30 % (opcjonalnie – w wersji nie wege)
- natka pietruszki
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
Instrukcje
- Przed przygotowaniem zupy przygotuj wszystkie składniki i pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce albo posiekaj. W garnku rozpuść tłuszcz, a następnie wrzuć pokrojoną marchewkę i cebulkę i przesmaż warzywa około 5 minut. Potem dodaj starty czosnek oraz oregano albo zioła prowansalskie, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze niecałą minutę.
- Wsyp mąkę pszenną, przemieszaj ją z warzywami i przesmaż mąkę około pół minuty tak aby białe ślady mąki zniknęły. Następnie powoli wlewaj bulion albo rosół, a podczas wlewania cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
- Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Po 10 minutach gotowania się ziemniaków, dodaj pokrojoną cukinię i gotuj następne 15 minut. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
- Posyp posiekaną natkę pietruszki. W wersji nie całkowicie wegańskiej polecam dodać na sam koniec śmietankę 30 %. Śmietankę wystarczy wlać i przemieszać.