Zupa pomidorowa z fasolką.

By misziza
2024-03-13

O zupie pomidorowej słyszał chyba każdy. W końcu to jedna z głównych zup, tuż za słynnym rosołem, która jest nam niemal podstawiana pod nos już od czasów wczesnego dzieciństwa 🙂 Właściwie większość pomidorówek powstaje właśnie “na rosole”, najczęściej z dnia poprzedniego. Nie inaczej jest z tą zupą pomidorową. Spokojnie możesz ją przyrządzić na takim rosole albo po prostu na bulionie warzywnym albo drobiowym. Lubię kombinować trochę z tradycyjnymi przepisami i właśnie tym razem pokombinowałam z zupą pomidorową. Sprawdź jaki jest wynik, nie zawiedziesz się… Uwaga! Dokładna gramatura składników podana jest na końcu wpisu.

Zupa pomidorowa jest idealna sama w sobie, ale też świetnie smakuje z różnymi ciekawymi dodatkami. Tym razem postanowiłam dodać fasolę z puszki, która świetnie wzbogaca smak całej zupy. I co ważne, dodanie takiej fasoli sprawi, że zupa jest bardziej sycąca. Zupę podałam dość standardowo, bo z makaronem jajecznym, ale można oczywiście wybrać inny dodatek np. ryż, czy tortellini. Psstt… mam osobny przepis na mega popularny na moim TikTok – u przepis na zupę pomidorową z tortellini – link do przepisu znajdziesz na końcu tego wpisu.

NAJPIER OBJERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ POMIDOROWĄ I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

zupa pomidorowa z fasolą

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA ZUPĘ POMIDOROWĄ

ROSÓŁ/BULION – Możesz wykorzystać rosół z dnia poprzedniego (czysty, przelany przez sitko) albo użyć bulion warzywny lub drobiowy. Najlepiej jeśli będzie to bulion domowy, ale w wersji szybszej może być to bulion ze słoiczka np. Winiary, który można rozpuścić w wodzie.

POMIDORY W PUSZCE – Do zrobienia tej pomidorówki będą potrzebne dwie puszki z pomidorami. Najlepiej aby to były pomidory drobno krojone – polecam włoską firmę Mutti.

CEBULA/CZOSNEK – Te wspaniałe warzywa (tak, uważam, że są wspaniałe :D) dodają aromatu i smaku naszej pomidorówce. Nie omijaj!

MĄKA PSZENNA – Mąka pszenna potrzebna jest do zagęszczenia zupy. Im więcej jej użyjesz, tym zupa będzie bardziej gęsta. Moim zdaniem optymalna ilość to 3 łyżki.

PRZYPRAWY I ZIOŁA: standardowo sól i pieprz plus słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie (albo oregano). Cukier nie jest oczywiście przyprawą, ale polecam go trochę dodać, aby zrównoważyć kwaskowaty smak pomidorów.

MASŁO I OLIWA – Do smażenia. Zamiast oliwy można użyć trochę zwykłego oleju.

OPCJONALNE DODATKI: fasola z puszki (super dodatek!) plus makaron albo ryż, śmietanka 30 %.

ZUPA POMIDOROWA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Masło rozpuść w garnku i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Wrzuć pokrojoną drobno cebulę i smaż ją około 3 – 4 minuty, od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką 1 minutę.

zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-1
zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przemieszaj go z cebulkę. Przesmaż go około pół minuty i wsyp mąkę pszenną. Przemieszaj i przesmaż wszystko z mąką około minutę – tak żeby nie było już widać białych śladów mąki.

zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-2A.j
zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-2A.
zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-2b
zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Następnie od razu wlej rosół albo bulion. Wlewając rosół powoli mieszaj łopatką, aby nie powstały grudki mąki. Dodaj pomidory w puszce, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz i zioła prowansalskie. Dobrze wszystko przemieszaj.

zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-3
zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Od momentu kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ją na małym ogniu 20 minut. Następnie zblenduj ją blenderem ręcznym albo kielichowym. Łatwiej będzie blenderem ręcznym. Nie trzeba bardzo dokładnie jej blendować, wystarczy że będzie zblendowana w większości. Potem dodaj śmietankę 30 % i opcjonalnie mój specjalny dodatek, czyli odsączoną z zalewy fasolkę z puszki. Gotuj zupę jeszcze 5 minut. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem. Podawaj z makaronem albo ryżem.

zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-4.
zupa-pomidorowa-przygotowanie-krok-4.

Smacznego i Udanego, Błogosławionego Dnia ♥

zupa pomidorowa z fasolką
zupa pomidorowa z fasolką

Przechowywanie w lodówce i mrożenie zupy pomidorowej.

Ta zupa pomidorowa zagęszczona jest mąką pszenną i śmietaną i może być przechowywana w lodówce do 3 dni. Należy ją szczelnie zamknąć w pojemniku lub garnku i przechowywać w temperaturze od 0 do 4 stopni Celsjusza.

Zamrażanie zupy pomidorowej

Zupę pomidorową z dodatkiem śmietany i mąki lepiej nie mrozić z tego względu, że nie będzie smakować tak samo dobrze co świeża (choć nadal dość dobrze), ale niestety może zmienić swoją konsystencję. Jeśli jednak to Ci nie przeszkadza i nie chcesz jej marnować, to możesz ja zamrozić. Pamiętaj, aby:

  • Przed zamrożeniem ostudzić zupę do temperatury pokojowej.
  • Podziel zupę na porcje i zamroź w szczelnych pojemnikach do zamrażania.
  • Nie dodawaj do zupy świeżych ziół ani warzyw, ponieważ mogą one stracić konsystencję po rozmrożeniu.
  • Zamrożoną zupę pomidorową należy spożyć w ciągu 3 miesięcy.

Rozmrażanie i podgrzewanie zupy pomidorowej

  • Rozmrażaj zupę w lodówce przez noc.
  • Podgrzewaj zupę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozgrzeje.
  • Możesz dodać do zupy świeże zioła lub warzywa przed podaniem.

Uwaga:

  • Jak wspomniałam zupa po rozmrożeniu zupa pomidorowa może mieć nieco inną konsystencję niż przed zamrożeniem. Jest to normalne i nie wpływa aż tak bardzo na smak zupy (raczej na wygląd, niż na smak).
  • Jeśli zupa się mocno rozwarstwi, możesz ją zmiksować blenderem, aby uzyskać gładką konsystencję.

PRZYZNAM, ŻE UWIELBIAM ZUPĘ POMIDOROWĄ. I TO NIE MÓJ JEDYNY PRZEPIS. KONIECZNIE SPRAWDŹ JESZCZE TE:

Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna. – Kuchnia Izy – ten przepis to mój hit na TikTok-u! ♥

Zupa pomidorowa, czyli “pomidorówka”. – Kuchnia Izy

zupa-z-tortellini
zupa pomidorowa-z-tortellini

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Cała zupę można podzielić na 6 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 364

BIAŁKO: 13,6 g

TŁUSZCZE: 21 g

WĘGLOWODANY: 25,5 g

(wartość została policzona z fasolą z puszki i śmietanką 30 %)

ZUPA POMIDOROWA Z FASOLĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Zupa pomidorowa z fasolką.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 35 minutCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 45 minutPorcje:6 porcjeKalorie:364 kcal Najlepsza pora roku:Lato

Opis:

Pyszna i szybka do zrobienia kremowa zupa pomidorowa. Mocny pomidorowy smak, który przypadnie Ci do gustu. Zupa idealna dla całej rodziny. Można dodać fasolkę – polecam 😉

Składniki na 6 porcji:

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w garnku i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Wrzuć pokrojoną drobno cebulę i smaż ją około 3 – 4 minuty, od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką 1 minutę.
  2. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przemieszaj go z cebulkę. Przesmaż go około pół minuty i wsyp mąkę pszenną. Przemieszaj i przesmaż wszystko z mąką około minutę – tak żeby nie było już widać białych śladów mąki.
  3. Następnie od razu wlej rosół albo bulion. Wlewając rosół powoli mieszaj łopatką, aby nie powstały grudki mąki. Dodaj pomidory w puszce, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz i zioła prowansalskie. Dobrze wszystko przemieszaj.
  4. Od momentu kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ją na małym ogniu 20 minut. Następnie zblenduj ją blenderem ręcznym albo kielichowym. Łatwiej będzie blenderem ręcznym. Nie trzeba bardzo dokładnie jej blendować, wystarczy że będzie zblendowana w większości. Potem dodaj śmietankę 30 % i opcjonalnie mój specjalny dodatek, czyli odsączoną z zalewy fasolkę z puszki. Gotuj zupę jeszcze 5 minut. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem. Podawaj z makaronem albo ryżem.
zupa pomidorowa przepis
zupa pomidorowa przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close