Przepis na słodkie i bardzo dobre naleśniki z jabłkami. U mnie w domu jemy naleśniki z jabłkami praktycznie zawsze na obiad, taki “obiad na słodko”, ale podejrzewam, że w wielu domach takie naleśniki jedzą na przykład na deser. I się nie dziwię 🙂 Takie podsmażone na maśle jabłka z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu są przepyszne i smakują trochę jak szarlotka 😉 Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, ale przekonać się jak smakują.
Jeśli masz swój ulubiony przepis na naleśniki, z którego korzystasz od lat, to oczywiście możesz go użyć i tylko wykorzystać pomysł na jabłkowy farsz albo po prostu użyć ten przepis na ciasto naleśnikowe, które podałam poniżej. Takie naleśniki można dodatkowo polać jakiś słodkim sosem np. karmelowym (choć to może już rozpusta 😉 ) albo np. posypać trochę cukrem pudrem… W każdym razie na pewno bardzo je polubisz.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
JABŁKA – Wybierz swoje ulubione jabłka, chociaż ja polecam Ci jabłka twarde i słodkie. Warto kupić na przykład odmianę Lobo, Ligol, Gala.
CYNAMON, CUKIER BRĄZOWY I MASŁO – Te trzy składniki będą potrzebne, żeby przygotować pyszne prażone jabłka.
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE: mąka pszenna, mleko, woda gazowana (albo niegazowa), jajko, cukier, sól, ekstrakt waniliowy.
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól oraz biały cukier. Dobrze przemieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, jajko, ,mleko, wodę gazowaną (albo niegazowaną) i dobrze wszystko wymieszaj na jednolite ciasto. Na czas przygotowania prażonych jabłek, wstaw miskę z ciastem do lodówki.
KROK 2.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę albo na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści to wrzuć na patelnię pokrojone jabłka. Dodaj cukier brązowy (albo miód) oraz cynamon. Dobrze przemieszaj i smaż na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
KROK 3.
W międzyczasie usmaż naleśniki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją olejem (możesz dodać troszkę masła). Wlej chochelką trochę ciasta na patelnię i rozprowadź je, obracając patelnią. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
KROK 4.
Gdy naleśniki będą gotowe, to nałóż farsz. Możesz je zwinąć w rulonik z farszem w środku, w kopertę, w trójkąty albo tak jak chcesz. Naleśniki można dodatkowo posypać cukrem pudrem czy oblać roztopioną czekoladą czy dowolnym, słodkim sosem.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji można przygotować około 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 478
BIAŁKO: 10,2 g
TŁUSZCZE: 15 g
WĘGLOWODANY: 77,7 g
MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNY PRZEPIS NA NALEŚNIKI:
Przepis na naleśniki z twarogiem i makiem ♥ – Kuchnia Izy
Pieczony naleśnik “Dutch Baby”. Cudo. – Kuchnia Izy
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
Przepis na słodkie naleśniki z prażonymi jabłkami.
Ingredients
Składniki na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 duża jajko
- 0.5 szklanki (pół szklanki) wody gazowanej albo niegazowanej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na prażone jabłka:
- 800 – 1000 g jabłek, najlepiej słodkich i trwałych
- 2 łyżki brązowego cukru albo półtora łyżki płynnego miodu
- łyżeczka cynamonu
- około 40 – 50 g masła
Instructions
- W misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól oraz biały cukier. Dobrze przemieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, jajko, ,mleko, wodę gazowaną (albo niegazowaną) i dobrze wszystko wymieszaj na jednolite ciasto. Na czas przygotowania prażonych jabłek, wstaw miskę z ciastem do lodówki.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę albo na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło i kiedy się rozpuści to wrzuć na patelnię pokrojone jabłka. Dodaj cukier brązowy (albo miód) oraz cynamon. Dobrze przemieszaj i smaż na małym ogniu około 10 minut, od czas do czasu mieszając.
- W międzyczasie usmaż naleśniki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją olejem (możesz dodać troszkę masła). Wlej chochelką ciasto na patelnię i rozprowadź je, obracając patelnią. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
- Gdy naleśniki będą gotowe, to nałóż farsz. Możesz je zwinąć w rulonik z farszem w środku, w kopertę, w trójkąty albo tak jak chcesz. Naleśniki można dodatkowo posypać cukrem pudrem czy oblać roztopioną czekoladą czy dowolnym, słodkim sosem