Koniec z nudną cukinią! 🙂 Ta pieczona cukinia prosto z piekarnika jest po prostu pyszna. Ma delikatny, lekko słodki smak z nieco orzechową nutą. Ale to ta posypka, zrobiona z twardego sera i panierki Panko (albo bułki tartej) sprawia, że ta pieczona cukinia jest taka wyjątkowa. Można ją podawać jako dodatek do obiadu albo jako przekąskę np. z ulubionym sosem. Oczywiście, cukinię można znaleźć w sklepach przez cały rok, ale to właśnie latem jest prawdziwy sezon na cukinie i jest ona najsmaczniejsza i najzdrowsza.
W przepisach z cukinią często wymaga się, aby ją wcześniej posolić, odczekać kilkanaście minut i odcisnąć ją z wody. Tym razem nie musisz tego robić, bo przepis tego nie wymaga 🙂 Zaoszczędzi Ci to trochę czasu. Poczęstowałam tą cukinią moją mamę (ona jest wielką fanką cukinii w każdej formie) i chyba zjadła mi pół blaszki 😀 Myślę, że jeśli tylko lubisz smak cukinii, to ten przepis jest dla Ciebie.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONE CUKINIĘ Z PANIERKĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CUKINIE – Najlepsze do zapiekania są małe lub średnie cukinie o długości do 20 cm. Cukinie te mają delikatniejszą skórę i miąższ, który szybciej się piecze i jest bardziej kruchy. Duże cukinie mogą być wodniste i twarde po upieczeniu. Skóra cukinii powinna być gładka, błyszcząca i jędrna. Unikaj cukinii o skórze matowej, pomarszczonej lub uszkodzonej. Najlepiej użyć cukinie do 2 – 3 dni od zakupu.
SKŁADNIKI NA PANIERKĘ – twardy ser dojrzewający (np. Grana Padano, Parmezan), panierka Panko albo zwykła bułka tarta, czosnek granulowany, zioła prowansalskie.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – sól, pieprz oraz trochę oliwy z oliwek (albo oleju roślinnego).
PIECZONA CUKINIA Z PANIERKĄ. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania panierki. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Do miseczki wsyp panierkę Panko albo zwykłą bułkę tartą. Polecam szczególnie panierkę Panko, bo jest bardziej chrupiąca. Dodaj do miseczki starty ser, czosnek suszony oraz zioła prowansalskie. Dobrze wszystko wymieszaj.
KROK 2.
Z cukinii odetnij końcówki, a potem pokrój je w słupki. Najpierw każdą cukinie przekrój na pół, a każdą połówkę na cztery równe części. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią cukinie. Cukinie ułóż dość ciasno skórką do dołu, tak żeby się lekko ze sobą stykały.
KROK 3.
Cukinie polej trochę oliwą z oliwek albo olejem roślinnym i rozprowadź ją za pomocą dłoni po cukiniach. Nie musi być bardzo dokładnie. Potem posyp cukinie solą i pieprzem.
KROK 4.
Cukinie w miarę równomiernie posyp przygotowaną panierką. Możesz też z wierzchu polać je trochę oliwą albo olejem (około 2 – 3 łyżki) . Piecz cukinie w dobrze nagrzanym do 220 stopni C piekarniku (góra – dół) przez 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ KILKA INNYCH FAJNYCH PRZEPISÓW Z CUKINIĄ:
Zapiekane cukinie z warzywami i serem. – Kuchnia Izy
Leczo z cukinią i kiełbasą. – Kuchnia Izy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 – 6 porcji.
Jedna większa porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 239
BIAŁKO: 8 g
TŁUSZCZE: 16,5 g
WĘGLOWODANY: 15,5 g
PIECZONA CUKINIA Z PANIERKĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pieczona cukinia z panierką
Ingredients
- 4 średniej wielkości cukinie, najlepiej młode
- sól i pieprz do posypania cukinii
- około 3 łyżki oliwy z oliwek albo olej roślinnego do polania cukinii plus dodatkowo około 2 łyżki po nałożeniu panierki
Składniki na panierkę:
- 4 łyżki panierki Panko albo zwykłej bułki tartej polecam szczególnie panierkę Panko dla uzyskania bardziej chrupiącej panierki
- około 50 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego na tarce o małych oczkach
- łyżeczka suszonego czosnku
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
Instructions
- Zacznij od przygotowania panierki. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Do miseczki wsyp panierkę Panko albo zwykłą bułkę tartą. Polecam szczególnie panierkę Panko, bo jest bardziej chrupiąca. Dodaj do miseczki starty ser, czosnek granulowany oraz zioła prowansalskie. Dobrze wszystko wymieszaj.
- Cukinie pokrój wzdłuż w słupki. Najpierw każdą cukinie przekrój na pół, a każdą połówkę na cztery równe części. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż na nią cukinie. Cukinie ułóż dość ciasno skórką do dołu, tak żeby się lekko ze sobą stykały.
- Cukinie polej trochę oliwą z oliwek albo olejem roślinnym i rozprowadź ją za pomocą dłoni po cukiniach. Nie musi być bardzo dokładnie. Potem posyp cukinie solą i pieprzem.
- Cukinie w miarę równomiernie posyp przygotowaną panierką. Możesz też z wierzchu polać je trochę oliwą albo olejem (około 2 – 3 łyżki) . Piecz cukinie w dobrze nagrzanym do 220 stopni C piekarniku (góra – dół) przez 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika podawaj od razu.