Ciasto francuskie ze śliwkami.

By misziza
2024-09-30
Rating: 0.00
(0)

Mam dla Ciebie fantastyczny przepis na ciasto francuskie ze śliwkami. To idealny słodki, jesienny deser, który zrobisz bardzo prosto i stosunkowo szybko, bo wykorzystasz gotowe ciasto francuskie. Sezon na śliwki węgierki trwa od sierpnia do końca października, więc jak na owoce to całkiem długi okres – masz więc czas, aby przygotować te słodkości z ciasta francuskiego i śliwek 🙂

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Ciasto francuskie jest popularne przede wszystkim ze względu na swoją lekkość i niesamowicie chrupiącą strukturę, którą zawdzięcza warstwom cienko rozwałkowanego ciasta i masła. To ciasto listkujące, które po upieczeniu nabiera delikatnej i kruchutkiej konsystencji. Od innych ciast różni się tym, że nie zawiera drożdży ani proszku do pieczenia, a rośnie dzięki powietrzu między warstwami. Przygotowanie ciasta francuskiego od podstaw jest czasochłonne i wymaga precyzji, dlatego takie kupne ciasto oszczędza zarówno czas, jak wysiłek i praktycznie masz pewność, że wypiek się uda ♥

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

ciasto francuskie ze śliwkami film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

CIASTO FRANCUSKIE – Wybierz kupne ciasto Twojej ulubionej, sprawdzonej marki. Najlepiej jakby było to gotowe ciasto z masłem w składzie, ale wiem, że z tym dzisiaj może być ciężko i w niektórych sklepach może nie być takiego wyboru.. Ciasta francuskie na bazie masła mogą być nieco droższe niż te na tłuszczu roślinnym, ale mają lepszy smak i teksturę. Zawsze zerknij na datę przydatności do spożycia – najlepiej jakby była jak najdłuższa.

ŚLIWKI – Śliwki powinny być delikatnie miękkie przy dotyku, ale nie za miękkie ani zwiotczałe. Jeśli są zbyt twarde, mogą być niedojrzałe, a jeśli zbyt miękkie, mogą być przejrzałe. Skórka powinna być gładka, bez oznak uszkodzeń, zgnilizny lub pleśni. Czasem na powierzchni śliwek pojawia się delikatny, biały nalot (tzw. woskowina), który jest naturalnym zabezpieczeniem owocu – to oznaka świeżości.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cynamon, cukier brązowy, cukier waniliowy, jajko.

ciastka francuskie ze śliwkami
ciastka francuskie ze śliwkami

CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI. KROK PO KROKU.

Jest to przepis z użyciem dwóch płatków ciasta francuskiego. Łącznie wyjdzie 8 dużych ciastek ze śliwkami.

KROK 1.

Śliwki przekrój na pół i ostrożnie usuń pestkę. Następnie każdą połówkę przekrój na pół, czyli każdą śliwkę podziel na ćwiartki. Ewentualnie, jeśli śliwki są większe, to możesz je pokroić na więcej części. Pokrojone śliwki przełóż do miski i posyp je cynamonem, cukrem waniliowym oraz cukrem brązowym lub białym (jeśli masz brązowy, to lepiej użyć brązowego). Dobrze przemieszaj, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.

ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-1.
ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki. Ciasto ostrożnie rozwiń, bo może trochę kruszyć się przy rozwijaniu. (Możesz też wyjąć ciasto z lodówki trochę wcześniej, wtedy wprawdzie będzie się mniej kruszyć, ale moim zdaniem będzie się gorzej z nim pracować, bo stanie się zbyt lepki. Dlatego mimo wszystko lepiej wyciągnąć bezpośrednio z lodówki). Ciasto przełóż z papierem w którym jest zawinięty (chyba, że producent tego nie zaleca, wtedy użyj swój papier do pieczenia) na blaszkę do pieczenia. Ostrożnie pokrój ciasto na 4 równe prostokąty.

ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-2
ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Ćwiartki śliwek ułóż na jednej połowie każdego prostokąta, zachowując mały margines przy brzegach do zlepienia ciasta. Powinny się zmieścić minimum 5 ćwiartki śliwek, ale jeśli dasz radę zmieścić więcej np. przy bokach, tym lepiej. W naczynku rozbełtaj dobrze jajko i posmaruj nim brzegi ciasta, a następnie ostrożnie złóż ciasto na pół i dobrze zlep ciasto – warto docisnąć brzegi widelcem.

ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-3a
ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-3a
ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-3b.
ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4.

Ciasto od góry natnij równo w kilku miejscach, tak aby powstało kilka paseczków. Na koniec cały wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wierzch poszczególnych ciastek możesz też posypać trochę cukrem, najlepiej brązowym.

ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-4.
ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-4.

KROK 5.

Ja użyłam dwóch płatów ciasta francuskiego i przeniosłam wszystkie ciastka (czyli 8 ) na jedną blaszkę do pieczenia. Możesz zrobić tak samo i upiec wszystko za jednym razem albo piec w dwóch partiach, czyli każdy płat osobno. Piecz przez około 30 minut. Przed pierwsze 20 minut piecz w 180 stopniach (góra – dół), a na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 200 stopni, tak żeby ciastka bardziej się zarumieniły. Jeśli lubisz bledsze ciastka, to nie zwiększaj temperatury. Po wyjęciu z piekarnika ciasto chwilę przestudź. Jeśli chcesz, to dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem.

ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-5
ciasto-francuskie-ze-sliwkami-przygotowanie-krok-5

SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁ NA PYSZNE, SŁODKIE DESERY:

Muffiny z jabłkami i kruszonką. – Kuchnia Izy

Ciasto marchewkowe z ananasem. – Kuchnia Izy

Muffiny z borówkami i kruszonką. – Kuchnia Izy

Muffiny z truskawkami. Z maślanką. – Kuchnia Izy

Ciasto z brzoskwiniami. Proste i pyszne. – Kuchnia Izy

Drożdżówka z rabarbarem. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie około 8 ciastek ze śliwkami.

Jedna ciastko będzie miało w przybliżeniu:

KALORIE: 213

BIAŁKO: 3,3 g

TŁUSZCZE: 10,6 g

WĘGLOWODANY: 26,6 g

ciasto francuskie ze śliwkami
ciasto francuskie ze śliwkami

CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami

Prep Time 20 minutes
Czas pieczenia 30 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 8 ciastek
Calories 213 kcal

Ingredients
  

  • 2 płaty ciasta francuskiego z każdego płatka wyjdą 4 duże ciastka
  • jedno jajko do rozbełtania
  • około 600 g śliwek, pokrojonych w ćwiartki
  • czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki brązowego albo białego cukru

Instructions
 

  • Śliwki przekrój na pół i ostrożnie wyciągnij pestkę. Następnie każdą połówkę przekrój na pół, czyli każdą śliwkę podziel na ćwiartki. Ewentualnie, jeśli śliwki są większe, to możesz je pokroić na więcej części. Pokrojone śliwki przełóż do miski i posyp je cynamonem, cukrem waniliowym oraz cukrem brązowym lub białym (jeśli masz brązowy, to lepiej użyć brązowego). Dobrze przemieszaj, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
  • Ciasto francuskie wyjmij z lodówki. Ciasto ostrożnie rozwiń, bo może trochę kruszyć się przy rozwijaniu. (Możesz też wyjąć ciasto z lodówki trochę wcześniej, wtedy wprawdzie będzie się mniej kruszyć, ale moim zdaniem będzie się gorzej z nim pracować, bo stanie się zbyt lepki. Dlatego mimo wszystko lepiej wyciągnąć bezpośrednio z lodówki). Ciasto przełóż z papierem w którym jest zawinięty (chyba, że producent tego nie zaleca, wtedy użyj swój papier do pieczenia) na blaszkę do pieczenia. Ostrożnie pokrój ciasto na 4 równe prostokąty.
  • Ćwiartki śliwek ułóż na jednej połowie każdego prostokąta, zachowując mały margines przy brzegach do zlepienia ciasta. Powinny się zmieścić minimum 5 ćwiartki śliwek, ale jeśli dasz radę zmieścić więcej np. przy bokach, tym lepiej.
  • W naczynku rozbełtaj dobrze jajko i posmaruj nim brzegi ciasta, a następnie ostrożnie złóż ciasto na pół i dobrze zlep ciasto – warto docisnąć brzegi widelcem. Ciasto od góry natnij równo w kilku miejscach, tak aby powstało kilka paseczków. Na koniec cały wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wierzch poszczególnych ciastek możesz też posypać trochę cukrem, najlepiej brązowym.
  • Ja użyłam dwóch płatów ciasta francuskiego i przeniosłam wszystkie ciastka (czyli 8 ) na jedną blaszkę do pieczenia. Możesz zrobić tak samo i upiec wszystko za jednym razem albo piec w dwóch partiach, czyli każdy płat osobno. Piecz przez około 30 minut. Przed pierwsze 20 minut piecz w 180 stopniach (góra – dół), a na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 200 stopni, tak żeby ciastka bardziej się zarumieniły. Jeśli lubisz bledsze ciastka, to nie zwiększaj temperatury. Po wyjęciu z piekarnika ciasto chwilę przestudź. Jeśli chcesz, to dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem.

Video

ciasto francuskie ze śliwkami
ciasto francuskie ze śliwkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close