Zupa krem z groszku to absolutny hit, gdy chcesz przygotować coś szybkiego, prostego, a przy tym pysznego. Wystarczy mrożony zielony groszek, który można znaleźć prawie w każdym sklepie, a reszta to czysta kulinarna przygoda! Gotujemy ją na bulionie warzywnym (najlepiej domowym, ale jeśli brak ci czasu, kupny też będzie w porządku) lub po prostu na czystym rosole, przelanym przez sitko. Do zupy dla lepszego smaku i sytości dodałam też marchewkę i ziemniaki.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Ale uwaga, bo mogę cię zaskoczyć – jeśli chcesz, aby ta zupa krem z groszku była jeszcze bardziej wyjątkowa, dodaj do niej ser długodojrzewający, jak Grana padano czy Parmezan. ♥ Te sery naprawdę podkręcają smak i nadają zupie charakteru! A jeśli lubisz, możesz także dodać odrobinę śmietanki – to sprawi, że zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa i delikatna, ale uwierz mi, bez niej także będzie rewelacyjna 😉 Ostatnio zrobiłam ją na obiad, a żeby była bardziej sycąca, dodałam jajko na twardo! Zupa krem z groszku to idealna opcja na szybki obiad, który rozgrzeje i nasyci, a przy tym nie sprawi ci żadnych trudności w kuchni. Smacznego! 🥣
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ KREM Z GROSZKU I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
🥣 Składniki na około 4 porcje:
🔹 1 litr (4 pełne szklanki po 250 ml) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego rosołu (jeśli chcesz uzyskać nieco rzadszy krem, dodaj jedną szklankę więcej)
🔹 450–500 g mrożonego albo świeżego zielonego groszku
🔹 jedna średnia cebula
🔹 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
🔹 czubata łyżeczka suszonej bazylii albo oregano
🔹 sól i pieprz do smaku
🔹 łyżka soku z cytryny – opcjonalnie
🔹 tłuszcz do smażenia, np. 3 łyżki oleju plus czubata łyżka masła
🔹 śmietanka 30% – pół szklanki – opcjonalnie
🔹 ser Grana Padano albo Parmezan – do posypania, około 50 g – opcjonalnie
🔹 jedna średnia marchewka – 100–150 g
🔹 2 średnie ziemniaki (łącznie około 350–400 g)
🥣 Wskazówki kulinarne:
🔸 Zielony groszek – Najlepiej sprawdzi się mrożony groszek zielony, który jest łatwo dostępny i często przewyższa jakością groszek świeży, szczególnie poza sezonem. Mrożony groszek zachowuje pełnię smaku i wartości odżywczych, ponieważ jest błyskawicznie mrożony zaraz po zbiorach, dzięki czemu nie traci witamin. Jeśli jednak masz dostęp do świeżego groszku w sezonie, śmiało wykorzystaj go do zupy – doda jej wyjątkowej słodyczy i świeżości.
🔸 Bulion lub rosół – Najlepszym wyborem będzie bulion warzywny, zwłaszcza jeśli chcesz zachować wegetariański charakter zupy. Możesz użyć domowego bulionu lub sięgnąć po kupny, np. w formie rozpuszczenia w wodzie (np. Winiary w słoiczku). Alternatywnie możesz użyć bulionu drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu – pamiętaj jednak, że wtedy zupa zyska bardziej intensywny smak.

ZUPA KREM Z GROSZKU. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przed przygotowaniem zupy pokrój ziemniaki w mniejszą kostkę, marchewki i cebulę na małe kawałki, a czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce.
W garnku rozgrzej olej roślinny plus opcjonalnie polecam dodać łyżkę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć cebulkę i smaż ją około 2 minuty, a potem dodaj ziemniaki i marchewkę. Dobrze wszystko przemieszaj i smaż warzywa około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, ponownie przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.


KROK 2.
Następnie wlej bulion albo przelany przez sitko rosół. Od momentu kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu około 10 minut, a potem dodaj mrożony groszek (albo ewentualny świeży) i gotuj zupę kolejne 10 minut. W międzyczasie dodaj suszoną bazylię albo oregano, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

KROK 3.
Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i dobrze wszystko zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu możesz dodać starty ser (mocno polecam go dodać) oraz również opcjonalnie śmietankę 30 %. Wypróbuj zupę. W razie konieczności dopraw większą ilości soli i pieprzu.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
🍲 Z czym podawać zupę krem z groszku? Podrzucam kilka ciekawych pomysłów:
- Grzanki czosnkowe 🥖🧄 – klasyka, która nigdy się nie nudzi! Delikatne kawałki chrupiącego chleba z dodatkiem czosnku będą idealnie komponować się z gładką konsystencją zupy.
- Ser długodojrzewający 🧀 – np. Grana padano lub Parmezan, który starty na wierzch doda zupie wyrazistego smaku. Uwielbiam tę zupę z serem ♥
- Jajko na twardo 🍳 – dodatek, który sprawia, że zupa staje się bardziej sycąca i pełnowartościowa. Idealne połączenie z delikatnym groszkiem! (Ja często jem zupy krem z jajkiem na twardo! Syci! :P)
- Smażona cebulka 🧅 – cebulka podsmażona na złoto to pyszny kontrast dla kremowej zupy i doda jej głębi smaku.
- Kruche chipsy warzywne 🥕🍠 – dla odrobinę bardziej wyrafinowanego smaku, chipsy z batatów lub marchewki będą wspaniałym, chrupiącym dodatkiem.
- Pesto z bazylii 🌱 – odrobina pesto z bazylii na wierzchu doda świeżości i wyrazistości, a także pięknego koloru.
- Płatki chili 🌶️ – dla miłośników pikantnych akcentów, odrobina płatków chili lub ostrej papryki nada zupie wyjątkowego charakteru.
- Awokado 🥑 – plasterki awokado dodają kremowej konsystencji i wspaniałego smaku. Idealne, jeśli chcesz, by zupa była bardziej “premium”.
- Kropla śmietany kokosowej 🥥 – nietypowa, ale pyszna alternatywa dla zwykłej śmietany, która świetnie komponuje się z groszkiem i nadaje zupie subtelnej egzotycznej nuty.
- Pieczona dynia 🎃 – kawałki pieczonej dyni lub puree z dyni to nietypowy, ale bardzo smaczny dodatek, który świetnie zrównoważy smak groszku.
UWIELBIAM ZUPY KREM. POLECAM WYPRÓBOWAĆ TAKŻE TE:
Zupa krem z cukinii. – Kuchnia Izy
Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy
Zupa z pieczonego kalafiora. – Kuchnia Izy
Zupa krem z marchewki. – Kuchnia Izy
Zupa dyniowa. Świetny przepis. – Kuchnia Izy
Zupa czosnkowa. Rewelacja. – Kuchnia Izy
Zupa krem z pomidorów z puszki. – Kuchnia Izy
Fit zupa krem z brokułów. Bez śmietany, bez mąki. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdą 4 porcje zupy krem z groszku.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 358
💪 Białko: 13 g
🧈 Tłuszcze: 18 g
🥔 Węglowodany: 38 g
Wartość policzona z dodatkiem sera, ale bez opcjonalnej śmietanki.

ZUPA KREM Z GROSZKU. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Składniki
Method
- Przed przygotowaniem zupy pokrój ziemniaki w mniejsza kostkę, marchewki i cebulę na małe kawałki, a czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce.W garnku rozgrzej olej roślinny plus opcjonalnie polecam dodać łyżkę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć cebulkę i smaż ją około 2 minuty, a potem dodaj ziemniaki i marchewkę. Dobrze wszystko przemieszaj i smaż warzywa około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, ponownie przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.
- Następnie wlej bulion albo przelany przez sitko rosół. Od momentu kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu około 10 minut, a potem dodaj mrożony groszek (albo ewentualny świeży) i gotuj zupę kolejne 10 minut. W międzyczasie dodaj suszoną bazylię albo oregano, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
- Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i dobrze wszystko zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu możesz dodać starty ser (mocno polecam go dodać) oraz również opcjonalnie śmietankę 30 %. Wypróbuj zupę. W razie konieczności dopraw większą ilości soli i pieprzu.
Film
Uwagi

❓ FAQ – Zupa krem z groszku
Jak długo można przechowywać zupę krem z groszku w lodówce?
Zupę najlepiej zjeść w ciągu 2–3 dni od przygotowania. Przechowuj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po kilku dniach może stracić świeży, intensywnie zielony kolor groszku, a smak stanie się łagodniejszy.
Czy zupę krem z groszku można mrozić?
Tak, zupa krem z groszku bardzo dobrze się mrozi. Najlepiej zrobić to bez dodatku śmietanki i sera, ponieważ po rozmrożeniu mogłyby się rozwarstwić. Zupę rozmrażaj powoli w lodówce, a następnie podgrzej na małym ogniu i dopiero wtedy dodaj śmietankę lub starty ser.
Czy można użyć świeżego groszku zamiast mrożonego?
Oczywiście! Jeśli jest sezon, świeży groszek sprawdzi się znakomicie – doda zupie wyjątkowego aromatu i naturalnej słodyczy. Gotuj go jednak nieco krócej niż mrożony, około 7 minut, by nie stracił koloru.
Jak uzyskać intensywnie zielony kolor zupy?
Kluczem jest nieprzegotowanie groszku – wystarczy około 10 minut gotowania. Warto też od razu po zblendowaniu zupy dodać odrobinę soku z cytryny, który pomaga utrzymać świeży kolor.
Z czym najlepiej podać zupę krem z groszku?
Świetnie smakuje z grzankami z chleba pszennego lub żytniego, prażonymi pestkami słonecznika albo kleksikiem śmietanki. Możesz też posypać zupę startym serem Grana Padano lub Parmezanem.
Czy zupę krem z groszku można przygotować w wersji fit lub wegańskiej?
Tak! Wystarczy pominąć śmietankę i ser, a zamiast masła użyć samego oleju roślinnego. Zupa nadal będzie kremowa i pełna smaku, zwłaszcza jeśli dodasz nieco soku z cytryny i przypraw.