Zapiekanka z pieczarkami i serem. Nie zawodzi :D

By misziza
2025-02-24
Rating: 0.00
(0)

Kto nie słyszał chociaż raz o tej kultowej zapiekance rodem z PRL, czyli zapiekance z pieczarkami i serem, najczęściej obficie polanej keczupem 🙂 ? Zapiekanka z pieczarkami i serem na długiej bułce to klasyk polskiego street-foodu z czasów PRL-u. To właśnie wtedy stała się niezwykle popularna, ponieważ była stosunkowo tania i łatwa do przygotowania. Dzisiaj niewiele się zmienia. Nadal jest dość tania i prosta do zrobienia. Mam dla Ciebie przepis na taką domową wersję zapiekanki z pieczarkami i serem. Jestem pewna, że przypadnie Ci do gustu i może co niektórym przypomni smaki z lat młodości 😉

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Takie zapiekanki były sprzedawane w budkach i barach szybkiej obsługi, często jako jedno z nielicznych dań dostępnych „od ręki”. Miały prosty skład: biała bułka (najczęściej długa, przypominająca bagietkę), podsmażone pieczarki, żółty ser i ketchup. W tamtych czasach używano podstawowych składników, takich jak ser Gouda lub Edamski oraz zwykły ketchup, często rozwodniony 😉 Ja również postanowiłam użyć głównie podstawowe składniki. Wprawdzie w tamtych zapiekankach pieczarki były drobno siekane lub ścierane na tarce, ale ja postanowiłam je pokroić na trochę grubsze kawałki 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SEREM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

zapiekanka z pieczarkami i serem film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BUŁKA/BAGIETKA – Wybór dobrego pieczywa jest tutaj kluczowy. Najlepiej nadają się bułki o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu, które dobrze wchłoną masło i sok z pieczarek, ale jednocześnie nie rozmokną.

Najlepsze rodzaje bułek i bagietek do tej zapiekanki:

  1. Bagietka pszenna – najbardziej klasyczny wybór. Może być świeża, chrupiąca lub nieco starsza (lekko czerstwa).
  2. Bułka wrocławska (kawiorka) – ma chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze, dobrze nadaje się na dużą, tradycyjną zapiekankę.
  3. Bułka paryska – to coś między klasyczną bagietką a chlebem pszennym, idealna na większą zapiekankę.
  4. Bułka podłużna (hot-dogowa, ale bez sztucznie miękkiej struktury) – może być alternatywą, jeśli wolisz bardziej puszystą zapiekankę.
  5. Chleb pszenny na zakwasie – jeśli chcesz bardziej rustykalną wersję zapiekanki, można użyć podłużnych kromek.

Czego lepiej unikać?
🚫 Zbyt miękkich i sztucznie puszystych bułek (np. fast foodowych bułek do hot dogów) – mogą się rozpadać.
🚫 Chleba tostowego – nie utrzyma dobrze pieczarek i sera.

PIECZARKI – Wybierając pieczarki, zwróć uwagę, aby były jędrne, białe lub lekko kremowe, bez ciemnych plam i nadmiernej wilgoci – świeże grzyby powinny mieć zamknięte kapelusze, co świadczy o ich świeżości. Lekko zabrudzone pieczarki wystarczy przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym lub miękkim pędzelkiem, a mocno zabrudzone można szybko opłukać pod bieżącą wodą i natychmiast osuszyć. Do zapiekanek można je zetrzeć na tarce, drobno posiekać, pokroić w cienkie plasterki lub na mniejsze, ale nadal wyczuwalne kawałki.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło, cebula, olej do smażenia, żółty ser, czosnek, sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie sosy do polania.

zapiekanka z pieczarkami jak z budki
zapiekanka z pieczarkami jak z budki

ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI I SEREM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Na patelnię wlej olej roślinny i dodaj trochę masła (około łyżka masła). Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i podsmaż ją przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki, przemieszaj z cebulką i smaż wszystko około 6-10 minut aż do lekkiego zbrązowienia (złoto – brązowy kolor i większość wody powinna być odparowana). Zamieszaj od czasu do czasu. W międzyczasie posyp pieczarki oregano albo ziołami prowansalskimi. Pod koniec smażenia dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze z pół minuty. Również pod sam koniec smażenia pieczarek posyp wszystko solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Pamiętaj, aby sól dodać do pieczarek dopiero na końcu, a nie na początki smażenia.

zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-1a
zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-1a
zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-1b.
zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2.

Długą bułkę, półbagietkę albo bagietkę przekrój wzdłuż na pół na dwie części. Każdą część posmaruj masłem (jeśli chcesz, to masło można pominąć).

zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-2.
zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Zetrzyj żółty ser i podziel na dwie części. Połowę startego żółtego sera wyłóż na pieczywo (na całej długości). Następnie wyłóż podsmażone pieczarki z cebulką, a już na sam wierzch wyłóż resztę startego żółtego sera, czyli tę drugą połowę. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 20 – 25 minut aż ser się roztopi, a pieczywo zacznie ładnie brązowieć. Po upieczeniu można oczywiście polać keczupem, majonezem albo innymi ulubionymi sosami 🙂

zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-3a.
zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-3a.
zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-3b
zapiekanka-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-3b

ŻYCZĘ SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

LUBISZ DANIA Z PIECZARKI? JEŚLI TAK, TO MAM DLA CIEBIE PYSZNE POMYSŁY:

Gnocchi z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Schab pieczony w sosie pieczarkowym. – Kuchnia Izy

Zupa z pieczarkami i ryżem. Wegańska i wyjątkowa. – Kuchnia Izy

Danie z pieczarkami na obiad. Bez mięsa. – Kuchnia Izy

Makaron z pieczarkami i suszonymi grzybami. – Kuchnia Izy

Gnocchi z kurczakiem i pieczarkami. – Kuchnia Izy

Tortellini w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulką. – Kuchnia Izy

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie około 2 – 4 zapiekanek (w zależności od tego jaki rodzaj pieczywa zostanie użyty).

Jedna mniejsza zapiekanka (jedna czwarta całości) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 568

BIAŁKO: 28,7 g

TŁUSZCZE: 32,2 g

WĘGLOWODANY: 43,7 g

Wartość policzona bez opcjonalnych sosów.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami, to zapraszam do obserwacji mojego konta na Facebooku, TikTok-u albo YouTube:

Facebook

Kuchnia Izy (@kuchniaizy) | TikTok

Kuchnia Izy – YouTube

A gdzie sprzedawano kiedyś takie zapiekanki z pieczarkami? 😉

Zapiekanki można było kupić na dworcach, w budkach gastronomicznych przy ulicach i na targowiskach. Były jednym z pierwszych “fast foodów” dostępnych w PRL-u, zanim w Polsce pojawiły się hamburgery czy hot dogi. Kultowe miejsca sprzedaży to np. Krakowski Okrąglak na Kazimierzu, który do dziś serwuje tradycyjne zapiekanki.

Dlaczego zapiekanki z pieczarkami stały się kultowe?
  • Były tanie i sycące – w PRL-u liczyła się prostota i dostępność.
  • W odróżnieniu od innych przekąsek były łatwe do przygotowania i podania na ciepło.
  • Przetrwały do dziś – obecnie można je znaleźć w bardziej wypasionych wersjach z dodatkami, ale klasyczna zapiekanka PRL to nadal bułka, pieczarki, ser i ketchup 😀

Zostało Ci trochę zapiekanki i szkoda Ci ja wyrzucać? Nie ma problemu!

Jeśli chcesz przechować zapiekankę na później, najlepszą opcją jest lodówka lub zamrażarka.

Przechowywanie:

Lodówka: Owiń zapiekankę w folię aluminiową lub przełóż do szczelnego pojemnika. Można ją przechowywać do 2 dni.
Zamrażarka: Jeśli planujesz zjeść ją później niż za 2 dni, lepiej ją zamrozić. Zawiń w folię spożywczą lub aluminiową i włóż do szczelnego pojemnika. Można przechowywać do 2-3 miesięcy.

Odgrzewanie:

🔥 Piekarnik (najlepsza opcja): Rozgrzej do 180°C, piecz przez 10-12 minut (zamrożoną przez 15-18 minut). Dzięki temu pieczywo znów będzie nieco chrupiące.
🔥 Patelnia (szybsza metoda): Podgrzewaj na suchej patelni na małym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut, aż ser się roztopi. Możesz dodać kilka kropel wody na patelnię, by para pomogła w odgrzaniu.
Mikrofalówka (awaryjna opcja, raczej nie polecam): Podgrzewaj przez 30-60 sekund, ale pieczywo może być wtedy gumowate. Lepiej później wrzucić zapiekankę na patelnię, by odzyskała chrupkość.

zapiekanka z pieczarkami i serem
zapiekanka z pieczarkami i serem

ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA

zapiekanka z pieczarkami i serem

Zapiekanka z pieczarkami i serem.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 3 – 4 (w zależności od wielkości użytego pieczywa)
Kalorie 568 kcal

Ingredients
  

  • dwie świeże, chrupiące półbagietki albo jedna długa bagietka albo inne "grubsze" pieczywo
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • 300 g – 400 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski, Cheddar) lub twarda Mozzarella jeśli chcesz więcej sera na zapiekance to użyj całe 400 g
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 – 3 łyżki oleju roślinnego plus czubata łyżka masła do podsmażenia
  • opcjonalnie masło do posmarowania pieczywa
  • keczup, majonez albo inne sosy – opcjonalnie, do polania
  • jedna średnia cebula

Instructions
 

  • Na patelnię wlej olej roślinny i dodaj trochę masła (około łyżka masła). Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i podsmaż ją przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki, przemieszaj z cebulką i smaż wszystko około 6-10 minut aż do lekkiego zbrązowienia (złoto – brązowy kolor i większość wody powinna być odparowana). Od czasu do czasu przemieszaj. W międzyczasie posyp pieczarki oregano albo ziołami prowansalskimi. Pod koniec smażenia dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze z pół minuty. Również pod sam koniec smażenia pieczarek posyp wszystko solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Pamiętaj, aby sól użyć dopiero pod koniec smażenia pieczarek, a nie na początku.
  • Długą bułkę, półbagietkę albo bagietkę przekrój wzdłuż na pół na dwie części. Każdą część posmaruj masłem (jeśli chcesz, to masło można pominąć).
  • Zetrzyj żółty ser i podziel na dwie części. Połowę startego żółtego sera wyłóż na pieczywo (na całej długości). Następnie wyłóż podsmażone pieczarki z cebulką, a już na sam wierzch wyłóż resztę startego żółtego sera, czyli tę drugą połowę. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 20 – 25 minut aż ser się roztopi, a pieczywo zacznie ładnie brązowieć. Po upieczeniu można oczywiście polać keczupem, majonezem albo innymi ulubionymi sosami 🙂

Video

zapiekanka z pieczarkami i serem
zapiekanka z pieczarkami i serem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close