Jak zrobić jajka faszerowane? Klasyczny, sprawdzony przepis.

By misziza
2025-04-12
Rating: 0.00
(0)

Jajka faszerowane to jedna z tych potraw, które nigdy nie wychodzą z mody – zwłaszcza w okresie Wielkanocy. Symbolizują nowe życie, odrodzenie i nadzieję, dlatego tak często goszczą na świątecznych stołach. Ich popularność nie ogranicza się tylko do Polski – na całym świecie znane są jako „deviled eggs”, czyli jajka z kremowym nadzieniem, najczęściej z dodatkiem majonezu, musztardy, przypraw i świeżych ziół. To szybka, prosta i efektowna przekąska, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

W tej wersji stawiamy na klasykę – ugotowane na twardo jajka, żółtka rozgniecione z majonezem, musztardą, odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, doprawione solą i pieprzem. Farsz nakładamy do połówek białek i posypujemy słodką lub ostrą papryką oraz świeżo posiekanym szczypiorkiem. To właśnie takie proste przepisy najczęściej okazują się najlepsze – mają wyważony smak, są szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska na spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA JAJKA FASZEROWANE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

jajka faszerowane film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Składniki na 12 połówek:

🔹 6 jajek, rozmiar L
🔹 4 łyżki majonezu
🔹 1 łyżeczka musztardy, np. Dijon
🔹 1 łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowego
🔹 Sól i pieprz do smaku, np. 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu lub więcej
🔹 Kilka szczypt słodkiej papryki w proszku – do posypania, opcjonalnie
🔹 Mały pęczek szczypiorku albo mniej – do posypania, opcjonalnie

jajka faszerowane
jajka faszerowane

JAJKA FASZEROWANE. KROK PO KROKU.

KROK 1. Gotowanie jajek na twardo

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Aby ugotować jajka na twardo ostrożnie/delikatnie włóż jajka do garnka i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Włącz palnik. Gdy woda zacznie się gotować to zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na małym ogniu (czas liczony od momentu kiedy woda zacznie się gotować). Po ugotowaniu przelej jajka zimną/bardzo zimną wodą i odstaw na około 10 minut, aby łatwiej się je obierało. Możesz też włożyć je do garnka z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, poczekać aż będą zimne i potem ostrożnie je obrać.

jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-1
jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-1

KROK 2. Ostrożne wyciągnięcie żółtek.

Obrane jajka ostrożnie przekrój równo na pół ostrym nożem (wzdłuż). Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Białka ułóż na talerzu lub półmisku.

jajka-faszerwone-przygotowanie-krok-2a.
jajka-faszerwone-przygotowanie-krok-2a.
jajka-faszerwone-przygotowanie-krok-2b.
jajka-faszerwone-przygotowanie-krok-2b.

KROK 3. Przygotowanie farszu.

Żółtka w miseczce dobrze rozgnieć widelcem, tak aby miały konsystencję piasku. Następnie dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny albo ocet jabłkowy oraz pieprz i sól do smaku. Możesz zacząć od 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu (i później, po posmakowaniu ewentualnie dodać więcej). Za pomocą widelca dobrze połącz wszystkie składniki na jednolitą masę/pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli masa jest za gęsta – dodaj odrobinę majonezu lub kroplę wody/cytryny.

jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-3a
jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-3a
jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-3b.
jajka-faszerowane-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4. Nakładanie farszu do białek i dekoracja.

Gotową masę żółtkową nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego do białek. Posyp jajka słodką papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.

💡 Ciekawe wskazówki:
  • Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę czosnku granulowanego lub szczyptę chili dla ostrości.
  • Podawaj schłodzone – najlepiej smakują po 30 minutach w lodówce.
jajka-faszerowne-przygotownie-krok-4a.j
jajka-faszerowne-przygotownie-krok-4a.j
jajka-faszerowne-przygotownie-krok-4b.
jajka-faszerowne-przygotownie-krok-4b.

ŻYCZĘ SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

SZUKASZ POMYSŁÓW NA POTRAWY WIELKANOCNE. A MOŻE TE? ♥:

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą – tradycyjna zupa wielkanocna – Kuchnia Izy

Ćwikła z chrzanem. Domowy przepis. – Kuchnia Izy

Babka drożdżowa. Idealna na Wielkanoc. – Kuchnia Izy

Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką – idealna na Wielkanoc. – Kuchnia Izy

Babka piaskowa cytrynowa. Sprawdzony przepis. – Kuchnia Izy

Barszcz biały z białą kiełbasą. – Kuchnia Izy

Biała kiełbasa w sosie musztardowo-śmietanowym. – Kuchnia Izy

Pasztet jajeczny z pieczarkami. – Kuchnia Izy

Pieczona biała kiełbasa w piwie z cebulą. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie 12 połówek.

Jedna połówka będzie miała w przybliżeniu:

🔥 Kalorie: 93
💪 Białko: 3,3 g
🧈 Tłuszcze: 8,7 g
🥔 Węglowodany: 0,64 g

faszerowane jajka na wielkanoc
faszerowane jajka na wielkanoc

KLASYCZNE JAJKA FASZEROWANE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

jajka faszerowane

Klasyczne jajka faszerowane.

Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje: 12 połówek (6 całych jajek)

Składniki
  

  • 6 jajek, rozmiar L
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy np. Dijon
  • łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku np. 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu lub więcej
  • kilka szczypt słodkiej papryki w proszku – do posypania, opcjonalnie
  • mały pęczek szczypiorku albo mniej – do posypania, opcjonalnie

Method
 

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Aby ugotować jajka na twardo ostrożnie/delikatnie włóż jajka do garnka i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Włącz palnik. Gdy woda zacznie się gotować to zmniejsz ogień i gotuj 10 minut na małym ogniu (czas liczony od momentu kiedy woda zacznie się gotować). Po ugotowaniu przelej jajka zimną/bardzo zimną wodą i odstaw na około 10 minut, aby łatwiej się je obierało. Możesz też włożyć je do garnka z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, poczekać aż będą zimne i potem ostrożnie je obrać.
  2. Obrane jajka ostrożnie przekrój równo na pół ostrym nożem (wzdłuż). Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Białka ułóż na talerzu lub półmisku.
  3. Żółtka w miseczce dobrze rozgnieć widelcem, tak aby miały konsystencję piasku. Następnie dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny albo ocet jabłkowy oraz pieprz i sól do smaku. Możesz zacząć od 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu (i później, po posmakowaniu ewentualnie dodać więcej). Za pomocą widelca dobrze połącz wszystkie składniki na jednolitą masę/pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Jeśli masa jest za gęsta – dodaj odrobinę majonezu lub kroplę wody/cytryny.
  4. Gotową masę żółtkową nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego do białek. Posyp jajka słodką papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.
    💡 Ciekawe wskazówki:Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę czosnku granulowanego lub szczyptę chili dla ostrości.Podawaj schłodzone – najlepiej smakują po 30 minutach w lodówce.

Film

Najczęstsze pytania o jajka faszerowane 🍳💬

👉 Jak długo można przechowywać jajka faszerowane w lodówce? 🧊

Najlepiej do 2 dni. Przechowuj je w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Smakują najlepiej do 24 godzin po przygotowaniu, ale jeśli coś zostanie – spokojnie wytrzymają kolejny dzień.


👉 Czy można przygotować farsz dzień wcześniej? ⏰🥚

Tak! Możesz przygotować farsz nawet wieczorem dzień wcześniej, schować go do lodówki w zamkniętym pojemniku, a następnego dnia tylko nadziać jajka. Super opcja na imprezy i święta! 🎉


👉 Czy mogę użyć innego majonezu niż klasyczny? 🥄

Oczywiście! Możesz użyć:

  • majonezu wegańskiego 🌱,
  • majonezu z jogurtem naturalnym dla lżejszej wersji albo majonezu w wersji light
  • a nawet greckiego jogurtu – chociaż smak będzie wtedy mniej klasyczny.
jajka nadziewane
jajka nadziewane
jajka faszerowane
jajka faszerowane

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close