To będzie jeden z najlepszych dań z kurczakiem curry z mleczkiem kokosowym jaki zrobisz ♥ Jest super proste i szybkie do zrobienia, pełne smaku i idealnie nadaje się na obiad dla osób, które chcą skosztować nieco orientalnych smaków. Ten przepis jest świetny jeśli chcesz zrobić ze swojego kurczaka curry coś specjalnego, bo z łatwością możesz do niego dodać np. ulubione warzywa. Ja dodałam startą marchewkę i powiem Ci, że ze słodką, pożywną marchewką takie curry jest jeszcze lepsze. I tak, to ta marchewka jest moim sekretnym składnikiem 😉
Zatrzymajmy się przy jednej, istotnej kwestii 😉 Jest to oczywiście przepis z mleczkiem kokosowym. Mleczko kokosowe nadaje potrawie kremową i lekko słodkawą konsystencję i charakteryzuje się delikatnym, kokosowym smakiem, który równoważy przyprawy curry. Jednak wcale nie musisz dodawać mleczka kokosowego jeśli nie chcesz, bo z łatwością zastąpisz je w tym przepisie śmietaną np. 30 %. Dzięki śmietanie potrawa ma kremową i bardziej gęstą konsystencję niż curry z mleczkiem kokosowym. Smak dania zazwyczaj jest bogatszy i bardziej kremowy, ze względu na obecność tłustej śmietany, ale oczywiście nie ma wtedy tego charakterystycznego posmaku kokosa.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KURCZAKA CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:
SKŁADNIKI, JAKICH POTRZEBUJESZ:
PIERSI Z KURCZAKA – Będzie potrzebna jedna duża podwójna pierś z kurczaka. Jeśli masz dostęp tylko do małych, to użyj trzech. Piersi z kurczaka to chude, ale łatwe do przyrządzenia mięso. Jest trochę suchsze niż inne części kurczaka, ale dobrze “nasączone” sosem curry stają się idealne. Można użyć też np. udka z kurczaka, które należałoby pokroić na mniejsze kawałki – udka z kruczaka to bardziej soczyste mięso i nieco intensywniejszy smak.
CEBULA I CZOSNEK – Ja ja lubię ten duet 😉 Cebula i czosnek dodaje intensywniejszego smaku i aromatu całej potrawie, nie wspominając o korzyściach prozdrowotnych. Ja użyłam czerwoną cebulkę, ale równie dobrze można użyć zwykłą, żółtą cebulę. Czerwona cebula jest zazwyczaj bardziej łagodna i delikatna w smaku w porównaniu do żółtej cebuli.
MARCHEWKA – Może Cię trochę zaskoczyć obecność marchewki w daniu curry, ale to słodkie warzywo fajnie wzbogaci i nieco złagodzi całe danie. Można też dodać inne warzywa np. cukinię, bakłażana, dynię, fasolkę szparagową.
SKŁADNKI NA SOS: Sos składa się z pomidorów puszce oraz mleczka kokosowego. Jeśli chodzi o pomidory w puszce to polecam drobno krojone firmy Mutti. Natomiast mleczko kokosowe najlepiej wybrać o wysokiej zawartości tłuszczu, takie gęste “kremowe” mleczko. Ja użyłam bardzo dobre mleczko marki Goong (17-18% tłuszczu). Nie kupuj mleczka kokosowego Light do tego dania! Pamiętaj, że mleczko kokosowe możesz zamienić w tym przepisie na śmietankę 30 %.
POZOSTAŁE DODATKI: przyprawa Curry, pieprz i sól do smaku, ostra papryka, natka pietruszki i dowolny, ulubiony ryż. Polecam ryż Basmati albo Jaśmiony.
KURCZAK CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Piersi z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę – tak na jednego gryza. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roslinny, a kiedy będzie rozgrzany, to wrzuć piersi z kurczaka na patelnie. Mięso popierz i posól i przemieszaj. Smaż kurczaka około 4 minuty, aż będzie podsmażony, ale jeszcze nie całkowicie usmażony. Następnie dodaj na patelnię cebulę i starty na tarce czosnek, przemieszaj z mięsem i przesmaż wszystko około dwie minuty. W razie konieczności dolej więcej oleju. Następnie dodaj przyprawę curry, przemieszaj przyprawę z pozostałymi składnikami, tak aby je pokryła i przesmaż wszystko jeszcze około pół minuty.
KROK 2.
Następnie na patelnię dodaj mleczko kokosowe (pamiętaj, żeby dobrze przemieszać mleczko np. łyżką, bo mleczko ma tendencje do rozwarstwiania się) oraz pomidory w puszce. Dodaj też starte na tarce marchewki, pieprz i sól oraz ostrą paprykę w proszku. Ja dodałam pół łyżeczki ostrej papryki, ale jeśli chcesz, aby danie było ostrzejsze, to możesz dodać więcej tej przyprawy. Dobrze wszystko przemieszaj. Od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmiejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut aż sos odpowiednio zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. Na koniec warto dodać drobno posiekaną natkę pietruszki albo kolendrę. Podawaj z ulubionym ryżem. Ja poelcam ryż Basmati albo Jaśminowy. Smacznego.
ZOSTAŁY CI RESZTKI Z OBIADU? JAK JE PRZECHOWYWAĆ?
Kurczak Curry/przechowywnie:
- Odstaw resztki kurczaka curry na bok, aby się ochłodziły do temperatury pokojowej. Nie pozostawiaj resztek dania na zbyt długo w temperaturze pokojowej, aby uniknąć rozwoju bakterii.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym w lodówce.
- Kurczak curry można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Ogrzewanie:
Odstaw potrawę z kurczakiem curry do ochłodzenia do temperatury pokojowej przed przechowywaniem w lodówce.
- Umieść kurczaka curry w garnku na średnim ogniu.
- Delikatnie podgrzewaj potrawę, unikając intensywnego gotowania, co może prowadzić do utraty wilgoci w kurczaku.
- Okresowo mieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ciepło i zapobiec przywieraniu do dna garnka.
KURCZAK CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym. Plus sekretny składnik 😉
Opis
Pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu obiad w stylu orientalnym, czyli kurczak curry. Sos przygotowany jest z pomidorów w puszce i gęstego mleczka kokosowego. Zasmakuje fanom niecodziennych smaków.
Składniki
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę – tak na jednego gryza. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roslinny, a kiedy będzie rozgrzany, to wrzuć piersi z kurczaka na patelnie. Mięso popierz i posól i przemieszaj. Smaż kurczaka około 4 minuty, aż będzie podsmażony, ale jeszcze nie całkowicie usmażony.
- Następnie dodaj na patelnię cebulę i starty na tarce czosnek, przemieszaj z mięsem i przesmaż wszystko około dwie minuty. W razie konieczności dolej więcej oleju. Następnie dodaj przyprawę curry, przemieszaj przyprawę z pozostałymi składnikami, tak aby je pokryła i przesmaż wszystko jeszcze około pół minuty.
- Następnie na patelnię dodaj mleczko kokosowe (pamiętaj, żeby dobrze przemieszać mleczko np. łyżką, bo mleczko ma tendencje do rozwarstwiania się) oraz pomidory w puszce. Dodaj też starte na tarce marchewki, pieprz i sól oraz ostrą paprykę w proszku. Ja dodałam pół łyżeczki ostrej papryki, ale jeśli chcesz, aby danie było ostrzejsze, to możesz dodać więcej tej przyprawy. Dobrze wszystko przemieszaj.
- Od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmiejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut aż sos odpowiednio zgęstnieje. Na koniec warto dodać drobno posiekaną natkę pietruszki albo kolendrę. Podawaj z ulubionym ryżem. Smacznego.
Video
Wartości odżywcze dla 1 porcji. Całe danie dzieli się na 4 porcje.
- Kalorie: około 368
- Białko: 29,6 g
- Tłuszcze: 20,3 g
- Węglowodany: 14,7 g