Przepis na bardzo dobry obiad, który łatwo przygotować, czyli leczo z cukinią, kiełbasą i papryką z dodatkiem pomidorów. Takie leczo jest pełne smaku, zdrowe i przygotujesz je w jednym garnku. Leczo z cukinią jest świetnym pomysłem na obiad zwłaszcza latem, kiedy trwa sezon na młode cukinie. Ja akurat dostałam cukinię prosto z ogrodu mojej kuzynki, więc była super świeżutka 🙂 ♥ Leczo jest po prostu pyszne! Bogaty smak warzyw i kiełbasy łączy się w nim z pikantną nutą papryki. A jeśli dodamy do tego zdrową, delikatną w smaku cukinie, to takie leczo jest jeszcze lepsze! 🙂
Samo leczo, choć wywodzi się z Węgier, zadomowiło się w polskiej kuchni już w XIX wieku. Dodanie cukinii do leczo spotkało się i nadal spotyka z mieszanymi reakcjami. Niektórzy uważali, że psuje ono oryginalny smak potrawy, podczas gdy inni doceniali jej delikatny smak i świeżość. Z czasem cukinia stała się jednak powszechnym składnikiem leczo i obecnie jest jednym z jego najpopularniejszych dodatków. Sprawdź czy leczo z cukinią jest dla Ciebie 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA LECZO Z CUKINIĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CUKINIE – Najlepsze do leczo są młode cukinie o średniej wielkości, czyli o średnicy od 5 do 10 cm. Takie cukinie są delikatne i mają cienką skórkę, która podczas duszenia staje się miękka i jadalna. Starsze i większe cukinie mogą być zdrewniałe i gorzkie, co negatywnie wpłynie na smak leczo. Cukinia powinna być jędrna i sprężysta w dotyku. Skóra cukinii powinna być gładka i błyszcząca, bez plam i uszkodzeń.
Cukinia jest tutaj ważnym składnikiem, dlatego warto ją wcześniej dobrze doprawić!
PAPRYKI – Ja wybrałam czerwone papryki i jedną żółtą, ale można użyć też tylko żółtych albo zielonych. Właściwie to węgierski przepisy często podają żółtą i zieloną paprykę, ale w Polsce bardziej popularna jest ta czerwona. Papryka zielona ma lekko gorzki smak, który równoważy słodycz pomidorów. Żółta papryka posiada słodki i delikatny smak, który dobrze komponuje się z innymi składnikami leczo. Natomiast papryka czerwona jest słodsza i bardziej aromatyczna niż papryka zielona i żółta, i może nadać leczu głębszy, piękniejszy kolor.
Papryki kroimy na małe kawałki (bez gniazd nasiennych, które trzeba usunąć).
KIEŁBASA -Najważniejsze jest, aby wybrać kiełbasę, która po prostu Ci smakuje., choć nie polecam kiełbas mocno suszonych, bo po podsmażeniu może być zbyt twarda. Wiele osób wybiera kiełbasę tłustą wieprzową. Może być wędzona, biała, parzona, surowa, a nawet zwykłe parówki – każda z nich nada potrawie wyjątkowy charakter. Polecam kiełbasę wiejską.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – sól i pieprz, słodka papryka w proszku i opcjonalnie ostra papryka w proszku, majeranek, zioła prowansalskie, cebula, czosnek, pomidory w puszce. Plus dodatki do leczo. np. ulubiony ryż albo świeże, chrupiące pieczywo, czy ziemniaki.
LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię pokrój na kawałki. Możesz pokroić ją w półplasterki, ale ja polecam na jeszcze mniejsze kawałki i każdy półplasterek przekroić jeszcze na pół. Pokrojone cukinie przełóż do miski i posyp cukinie czubatą łyżeczką majeranku, czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich, płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Polecam dodać płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wszystko wymieszaj tak, aby zioła i przyprawy dobrze pokryły cukinie. Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników – po około 10 minutach cukinia wypuści trochę wody, jeśli jest jej dużo, to możesz ją trochę odlać, ale nie trzeba odlewać całej.
KROK 2.
Pokrój na małe kawałki pozostałe składniki, czyli cebulę, paprykę oraz kiełbasę. Wielkość kawałków zależy od Ciebie, ale ja polecam paprykę i cebulę pokroić na małe albo nawet bardzo małe kawałki, a kiełbasę w półplasterki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pamiętaj, aby z papryk usunąć gniazda nasienne.
W rondelku rozgrzej olej roślinny albo rozpuść smalec. Kiedy olej się rozgrzeje to wrzuć cebulę i podsmażaj ją około 5 minut. Po tych czasie dodaj kiełbasę, wszystko przemieszaj i przesmaż kiełbasę z cebulą kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia posól i popieprz.
KROK 3.
Następnie wrzuć paprykę, przemieszaj z cebulą i kiełbasę i przesmaż ją 5 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać i w razie konieczności dodaj więcej oleju. Kiedy papryka będzie podsmażona, to wrzuć cukinie, ponownie wszystko przemieszaj i przesmaż cukinie 5 minut. Po tym czasie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze około 2 minuty.
KROK 4.
Potem dodaj pomidory w puszce, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, łyżeczkę ziół prowansalskich (albo oregano) plus opcjonalne ostrą paprykę w proszku. Dobrze przemieszaj i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem albo innymi przyprawami czy ziołami (według Twojego smak). Podawaj z pieczywem, ryżem, czy ziemniakami.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE KILKA INNYCH, FAJNYCH PRZEPISÓW Z CUKINIĄ. SPRAWDŹ KONIECZNIE:
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. – Kuchnia Izy
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy
Zapiekane cukinie z warzywami i serem. – Kuchnia Izy
Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 – 6 porcji.
Jedna mniejsza porcja (1/6) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 303
BIAŁKO: 22 g
TŁUSZCZE: 15 g
WĘGLOWODANY: 23 g
(wartość policzona dla samego leczo bez dodatków typu ryż, czy pieczywo)
LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Leczo z cukinią i kiełbasą
Ingredients
- 3 papryki (dowolne, ale polecam dwie czerwone i jedną żółtą)
- 3 średniej wielkości cukinie (łączna waga około 1000 – 1200 g)
- około 500g ulubionej kiełbasy nie polecam mocno podsuszanej
- jedna duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów, krojonych albo drobno krojonych mogą być z dodatkami typu czosnek czy różne zioła
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
- olej do smażenia albo smalec dobrej jakości według potrzeb, około 3 łyżki oleju albo dwie czubate łyżki smalcu
- ostra papryka w proszku (opcjonalnie np. pół łyżeczki)
przyprawy do posypania cukinii
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- czubata łyżeczka majeranku
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
plus dodatek do leczo np. ulubiony ryż, kasza, pieczywo, czy ziemniaki
Instructions
- Zacznij od przygotowania cukinii. Cukinię pokrój na kawałki. Możesz pokroić ją w półplasterki, ale ja polecam na jeszcze mniejsze kawałki i każdy półplasterek przekroić jeszcze na pół. Pokrojone cukinie przełóż do miski i posyp cukinie czubatą łyżeczką majeranku, czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich, płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Polecam dodać płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wszystko wymieszaj tak, aby zioła i przyprawy dobrze pokryły cukinie. Odłóż na bok na czas przygotowania pozostałych składników – po około 10 minutach cukinia wypuści trochę wody, jeśli jest jej dużo, to możesz ją trochę odlać, ale nie trzeba odlewać całej.
- Pokrój na małe kawałki pozostałe składniki, czyli cebulę, paprykę oraz kiełbasę. Wielkość kawałków zależy od Ciebie, ale ja polecam paprykę i cebulę pokroić na małe albo nawet bardzo małe kawałki, a kiełbasę w półplasterki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pamiętaj, aby usunąć z papryk gniazda nasienne.W rondelku rozgrzej olej roślinny albo rozpuść smalec. Kiedy olej się rozgrzeje to wrzuć cebulę i podsmażaj ją około 5 minut. Po tych czasie dodaj kiełbasę, wszystko przemieszaj i przesmaż kiełbasę z cebulą kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia posól i popieprz.
- Następnie wrzuć paprykę, przemieszaj z cebulą i kiełbasę i przesmaż ją 5 minut. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać i w razie konieczności dodaj więcej oleju. Kiedy papryka będzie podsmażona, to wrzuć cukinie, ponownie wszystko przemieszaj i przesmaż cukinie 5 minut. Po tym czasie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze około 2 minuty.
- Potem dodaj pomidory w puszce, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, łyżeczkę ziół prowansalskich (albo oregano) plus opcjonalne ostrą paprykę w proszku. Dobrze przemieszaj i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem albo innymi przyprawami czy ziołami (według Twojego smak). Podawaj z pieczywem, ryżem, czy ziemniakami.